Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 13,99 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

2,93 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

14,44 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

2,93 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

3,49 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 4,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

15,29 zł

Cena regularna: 17,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Pudding chia z mango 0
Pudding chia z mango

Chia pudding - deser z mango i mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 10 minut + noc

Ilość: 4 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

Nasiona chia zalewamy ciepłym napojem roślinnym zmieszanym z wodą, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obrane mango miksujemy na mus i rozkładamy go do 4 pucharków.

Gęstą masę z chia dokładnie mieszamy. Do każdego z pucharków, na warstwę mango wsypujemy po 1,5 łyżki PłatkówŁatków, a następnie dodajemy równe porcje napęczniałych nasion chia.

Dekorujemy owocami liofilizowanymi. Deser podajemy od razu lub schłodzony.

Wartość odżywcza

*Wartość energetyczna: 4 porcje: 762 kcal; 1 porcja: 191 kcal

Białko: 3,8 g

Tłuszcze: 9 g

Węglowodany: 21,5 g

Błonnik: 4,9 g

Potas: 240,3 mg

Wapń: 32,2 mg

Żelazo: 1 mg

Magnez: 32,9 mg

Cynk: 0,3 mg

Witamina A: 274,4 μg

Beta-karoten: 1645,0 μg

Foliany: 30,3 μg

Witamina C: 20,7 mg

*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.

 

Wskazówki:

Wszystkie składniki możemy też umieścić w kielichu blendera i zmiksować na koktajl. Będzie on dosyć rzadki, lecz odstawiony na minimum kilkanaście minut zgęstnieje i może być podawany jako mus lub posłużyć do przygotowania domowych lodów dla starszych dzieci. Możemy użyć też innych płatków lub ekspandowanych zbóż (np. Bio EksPandy), a także innych sezonowych owoców.

Komentarz:

Taki deser jest odpowiedni dla dziecka już w 1. roku życia. Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, są jednym z cenniejszych źródeł kwasów omega-3, białka oraz błonnika pokarmowego.

Mango to przede wszystkim źródło witamin C, E, K oraz potasu.

Nasiona chia, z uwagi na dużą zawartość błonnika, wprowadzamy do diety dziecka stopniowo.

Uwaga: alergeny!

Na mango mogą zareagować osoby z alergią na pyłki bylicy, brzozy oraz na lateks.

Nadwrażliwość na alergeny mango występuje rzadko, może mieć charakter natychmiastowy lub opóźniony. Najczęściej objawia się reakcją w obrębie jamy ustnej (OAS) lub zmianami skórnymi.

Obecnie zidentyfikowano tylko kilka alergenów mango. Jednym z nich jest profilina, obecna w pyłkach roślin i pokarmach pochodzenia roślinnego. Profiliny odpowiadają także za alergię na banana, ananasa i inne owoce egzotyczne.

 

Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ. 

 

Tylko do 25.11 na kod rabatowy DLAHELPY15 otrzymujecie aż 15% zniżki na wszystkie książki i e-booki autorki Mama Alergika Gotuje. Polecamy, to prawdziwa skarbnica wiedzy dla rodziców alergików!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium