Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

13,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami

16,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Pudding chia z mango 0
Pudding chia z mango

Chia pudding - deser z mango i mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 10 minut + noc

Ilość: 4 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

Nasiona chia zalewamy ciepłym napojem roślinnym zmieszanym z wodą, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obrane mango miksujemy na mus i rozkładamy go do 4 pucharków.

Gęstą masę z chia dokładnie mieszamy. Do każdego z pucharków, na warstwę mango wsypujemy po 1,5 łyżki PłatkówŁatków, a następnie dodajemy równe porcje napęczniałych nasion chia.

Dekorujemy owocami liofilizowanymi. Deser podajemy od razu lub schłodzony.

Wartość odżywcza

*Wartość energetyczna: 4 porcje: 762 kcal; 1 porcja: 191 kcal

Białko: 3,8 g

Tłuszcze: 9 g

Węglowodany: 21,5 g

Błonnik: 4,9 g

Potas: 240,3 mg

Wapń: 32,2 mg

Żelazo: 1 mg

Magnez: 32,9 mg

Cynk: 0,3 mg

Witamina A: 274,4 μg

Beta-karoten: 1645,0 μg

Foliany: 30,3 μg

Witamina C: 20,7 mg

*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.

 

Wskazówki:

Wszystkie składniki możemy też umieścić w kielichu blendera i zmiksować na koktajl. Będzie on dosyć rzadki, lecz odstawiony na minimum kilkanaście minut zgęstnieje i może być podawany jako mus lub posłużyć do przygotowania domowych lodów dla starszych dzieci. Możemy użyć też innych płatków lub ekspandowanych zbóż (np. Bio EksPandy), a także innych sezonowych owoców.

Komentarz:

Taki deser jest odpowiedni dla dziecka już w 1. roku życia. Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, są jednym z cenniejszych źródeł kwasów omega-3, białka oraz błonnika pokarmowego.

Mango to przede wszystkim źródło witamin C, E, K oraz potasu.

Nasiona chia, z uwagi na dużą zawartość błonnika, wprowadzamy do diety dziecka stopniowo.

Uwaga: alergeny!

Na mango mogą zareagować osoby z alergią na pyłki bylicy, brzozy oraz na lateks.

Nadwrażliwość na alergeny mango występuje rzadko, może mieć charakter natychmiastowy lub opóźniony. Najczęściej objawia się reakcją w obrębie jamy ustnej (OAS) lub zmianami skórnymi.

Obecnie zidentyfikowano tylko kilka alergenów mango. Jednym z nich jest profilina, obecna w pyłkach roślin i pokarmach pochodzenia roślinnego. Profiliny odpowiadają także za alergię na banana, ananasa i inne owoce egzotyczne.

 

Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ. 

 

Tylko do 25.11 na kod rabatowy DLAHELPY15 otrzymujecie aż 15% zniżki na wszystkie książki i e-booki autorki Mama Alergika Gotuje. Polecamy, to prawdziwa skarbnica wiedzy dla rodziców alergików!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium