Chia pudding - deser z mango i mlekiem kokosowym
Czas przygotowania: 10 minut + noc
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 2 łyżeczki nasion chia
- 250 ml bezglutenowego napoju roślinnego (np. mleka kokosowego 60%) pół na pół z przegotowaną gorącą wodą
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 łyżek płatków Bio Płatki-Łatki Jaglano-Gryczane
- Bio Suchy Prowiant Malina
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy ciepłym napojem roślinnym zmieszanym z wodą, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obrane mango miksujemy na mus i rozkładamy go do 4 pucharków.
Gęstą masę z chia dokładnie mieszamy. Do każdego z pucharków, na warstwę mango wsypujemy po 1,5 łyżki PłatkówŁatków, a następnie dodajemy równe porcje napęczniałych nasion chia.
Dekorujemy owocami liofilizowanymi. Deser podajemy od razu lub schłodzony.
Wartość odżywcza
*Wartość energetyczna: 4 porcje: 762 kcal; 1 porcja: 191 kcal
Białko: 3,8 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 21,5 g
Błonnik: 4,9 g
Potas: 240,3 mg
Wapń: 32,2 mg
Żelazo: 1 mg
Magnez: 32,9 mg
Cynk: 0,3 mg
Witamina A: 274,4 μg
Beta-karoten: 1645,0 μg
Foliany: 30,3 μg
Witamina C: 20,7 mg
*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.
Wskazówki:
Wszystkie składniki możemy też umieścić w kielichu blendera i zmiksować na koktajl. Będzie on dosyć rzadki, lecz odstawiony na minimum kilkanaście minut zgęstnieje i może być podawany jako mus lub posłużyć do przygotowania domowych lodów dla starszych dzieci. Możemy użyć też innych płatków lub ekspandowanych zbóż (np. Bio EksPandy), a także innych sezonowych owoców.
Komentarz:
Taki deser jest odpowiedni dla dziecka już w 1. roku życia. Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, są jednym z cenniejszych źródeł kwasów omega-3, białka oraz błonnika pokarmowego.
Mango to przede wszystkim źródło witamin C, E, K oraz potasu.
Nasiona chia, z uwagi na dużą zawartość błonnika, wprowadzamy do diety dziecka stopniowo.
Uwaga: alergeny!
Na mango mogą zareagować osoby z alergią na pyłki bylicy, brzozy oraz na lateks.
Nadwrażliwość na alergeny mango występuje rzadko, może mieć charakter natychmiastowy lub opóźniony. Najczęściej objawia się reakcją w obrębie jamy ustnej (OAS) lub zmianami skórnymi.
Obecnie zidentyfikowano tylko kilka alergenów mango. Jednym z nich jest profilina, obecna w pyłkach roślin i pokarmach pochodzenia roślinnego. Profiliny odpowiadają także za alergię na banana, ananasa i inne owoce egzotyczne.
Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ.
Tylko do 25.11 na kod rabatowy DLAHELPY15 otrzymujecie aż 15% zniżki na wszystkie książki i e-booki autorki Mama Alergika Gotuje. Polecamy, to prawdziwa skarbnica wiedzy dla rodziców alergików!