Czekoladowe ciasto z kaszką słodzone sproszkowanymi daktylami
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 opakowanie Bio Daktyle Sproszkowane
- 3 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj sproszkowane daktyle. Gdy masa będzie jednolita dodaj żółtka, a następnie wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej oraz mleko. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 30 cm. Piecz 45-50 minut w 180 stopniach.
Hania
Czy mogę użyć w tym przepisie kaszki z nietoperzem?
HELPA
HANIA - Jak najbardziej - kaszka nietoperz świetnie sprawdza się w wszelkiego rodzaju wypiekach. :)