HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Łódeczki Amarantus 200 g (bliska data 29.11.2025)
Bio Łódeczki Amarantus 200 g (bliska data 29.11.2025)

9,50 zł

Cena regularna: 18,99 zł

Najniższa cena: 9,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

21,99 zł

szt.
Bio Daktyle - Sproszkowane
Bio Daktyle - Sproszkowane

14,99 zł

szt.
HELPAka - zestaw 6 kaszek bestsellerowych
HELPAka - zestaw 6 kaszek bestsellerowych

85,99 zł

Cena regularna: 113,97 zł

Najniższa cena: 103,98 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus 100 g
Bio eksPandy Amarantus 100 g

13,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

18,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

18,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g NOWY SKŁAD
Batonik Kakao 20 g NOWY SKŁAD

2,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g

4,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Cynamonki orkiszowe z farszem z daktyli sproszkowanych 0
Cynamonki orkiszowe z farszem z daktyli sproszkowanych

Cynamonki orkiszowe z farszem z daktyli sproszkowanych

Składniki:

Na ciasto:

Na farsz:

Dodatkowo:

  • 1 jajko (do posmarowania)

  

Przygotowanie:

Zrób masę cynamonowo-daktylową. W rondelku rozpuść 120 g masła, dodaj sproszkowane daktyle oraz cynamon cejloński. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gęstej, jednolitej pasty. 

Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, szczyptę soli i drożdże (jeśli używasz suchych). Dodaj do suchych składników: ciepłe mleko i rozpuszczone masło (80 g). Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem – przez ok. 8–10 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne, ale nie klejące. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Posmaruj równomiernie przygotowaną masą cynamonowo-daktylową. Brzeg ciasta (ten, który będzie końcówką rulonu) posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby dobrze się skleił po zwinięciu. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój rulon na kawałki o grubości ok. 3-4 cm.

Ułóż pokrojone ślimaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia cynamonek.

Posmaruj wierzch cynamonek roztrzepanym jajkiem. Piecz bułeczki przez ok. 15 minut w 200°C (góra-dół), aż będą rumiane i lekko chrupiące z wierzchu.  

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium