
ŚLIWKOWE CRUMBLE - ŚLIWKI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Crumble to szybki podwieczorek – w sam raz na wizytę niespodziewanych gości.
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 50-100g orzechów (włoskie, makadamia, pekan)
- 100 g kaszy jaglanej (suchej)
- 50 g płatków płaTURki (lub bezglutenowych płatków dla wersji bez glutenu!)
- dwie łyżki miodu
- dwie łyżki kaszki jaglano-gryczanej z amarantusem
- 30 g masła
Wykonanie:
Śliwki kroimy na połówki.
Orzechy szatkujemy na drobniutkie kawałeczki w mocnym mikserze z ostrzem.
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy kaszę 15 minut w stosunku 2:1 wody do kaszy.
Do letniej kaszy, dajemy pozostałe składniki: masło, miód, kaszkę, płatki, orzechy i mieszamy.
Formę smarujemy masłem, wykładamy śliwki i posypujemy przygotowaną masą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – około 30 minut, do zrumienienia posypki.
Podajemy z kokosową śmietaną z dodatkiem truskawkowej Łyżki Smaku lub posypujemy ciasto Łyżką Smaku. Świetnie smakuje także z lodami!