ŚLIWKOWE CRUMBLE - ŚLIWKI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Crumble to szybki podwieczorek – w sam raz na wizytę niespodziewanych gości.
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 50-100g orzechów (włoskie, makadamia, pekan)
- 100 g kaszy jaglanej (suchej)
- 50 g płatków owsianych
- dwie łyżki miodu
- dwie łyżki Bio Kaszki Jaglano-Gryczanej z Amarantusem
- 30 g masła
Wykonanie:
Śliwki kroimy na połówki. Orzechy szatkujemy na drobniutkie kawałeczki w mocnym mikserze z ostrzem. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy kaszę 15 minut w stosunku 2:1 wody do kaszy. Do letniej kaszy, dajemy pozostałe składniki: masło, miód, kaszkę, płatki, orzechy i mieszamy. Formę smarujemy masłem, wykładamy śliwki i posypujemy przygotowaną masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – około 30 minut, do zrumienienia posypki.
Podajemy z kokosową śmietaną z dodatkiem truskawkowej Łyżki Smaku lub posypujemy ciasto Łyżką Smaku. Świetnie smakuje także z lodami!