Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
15,23 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 5,59 zł
szt.
Chmura tagów
Crumble Jaglane Ze Śliwkami 0
Crumble Jaglane Ze Śliwkami

ŚLIWKOWE CRUMBLE - ŚLIWKI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ

Crumble to szybki podwieczorek – w sam raz na wizytę niespodziewanych gości. 

 

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 50-100g orzechów (włoskie, makadamia, pekan)
  • 100 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 50 g płatków płaTURki (lub bezglutenowych płatków dla wersji bez glutenu!)
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki kaszki jaglano-gryczanej z amarantusem
  • 30 g masła

Wykonanie:

Śliwki kroimy na połówki.

 

Orzechy szatkujemy na drobniutkie kawałeczki w mocnym mikserze z ostrzem.

 

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy kaszę 15 minut  w stosunku 2:1 wody do kaszy.

 

Do letniej kaszy, dajemy pozostałe składniki: masło, miód, kaszkę, płatki, orzechy i mieszamy.

 

Formę smarujemy masłem, wykładamy śliwki i posypujemy przygotowaną masą.

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – około 30 minut, do zrumienienia posypki.

 

Podajemy z kokosową śmietaną z dodatkiem truskawkowej Łyżki Smaku lub posypujemy ciasto Łyżką Smaku. Świetnie smakuje także z lodami!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium