Ciasteczka marchewkowo-owsiane
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki Orkiszowej
- 0,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 100 g masła lub 100 ml oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach lub rozdrobnionej w malakserze
- cynamon cejloński
Przygotowanie:
Marchewkę pokrojoną na talarki umieść razem z miękkim masłem (lub olejem), cukrem i jajkiem w misce malaksera. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce i dodaj do nich masę z malaksera. Zagnieć ciasto, dodaj kaszki w razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt klejące (choć nie ma być twarde). Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając im kształt ciastek. Piecz 20-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.