
PRZEPIS NA CIASTECZKA KORZENNE Z DYNIĄ
Składniki:
/na ok. 1 blachę - 20 ciasteczek/
- 120 gr mąki orkiszowej typ 2000
- 60 gr mąki krupczatki
- Paczuszka łyżki smaku DYNIA I BRZOSKWINIA HELPA
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 garści poszatkowanych orzechów włoskich
- Garść rodzynek
- Łyżka skórki pomarańczowej
- 70 gr cukru
- 100 gr zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych składników. Zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
Sposób 1.
Po zagnieceniu formujemy ręcznie płaskie ciasteczka, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Sposób 2.
Wyrobioną masę w formie 2cm placka zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na ok 20 minut.
Wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy formami ciasteczka. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 min bez termoobiegu.