
Chlebek ziołowy odrywany - kolorowy zawijaniec drożdżowy
Agnieszka na co dzień pracuje w HELPIE w Biurze Obsługi Klienta. Jest dietetykiem, dlatego też wspiera nas codziennie merytorycznie w pracy. Poznajcie jej przepis na kolorowy drożdżowy zawijaniec!Kolorowy Zawijaniec / Kolorowy zawrót mózgu
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 280 g wody
- 15 g oleju rzepakowego
- 10 g drożdży świeżych
- 10 g soli
- szczypta cukru
- ok. 2 łyżki Bio Łyżki Smaku Smoczy Owoc
- 2-3 saszetki Różdżki Smaku Szpinak
- ok. 2 łyżki Bio Łyżki Smaku Jagoda
- ok. 2 Łyżki Bio Łyżki Smaku Truskawka, Burak, Jeżyna
Masło ziołowe:
- ok 70-80 g masła
- 1,5 łyżki serka Bieluch
- pęczek pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z solą i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, olej. Bardzo dobrze wyrabiać ciasto (można za pomocą robota kuchennego). Wyrobione ciasto należy podzielić na 4 części i każdą część kolorujemy osobno szpinakiem/ jagodą/ truskawką, burakiem, jeżyną / smoczym owocem. Wyrabiamy ciasto z dodanymi liofilizowanymi owocami, aż nabierze koloru i będzie elastyczne. Tak przygotowane ciasto włożyć do osobnych misek, przykryć i wstawić do lodówki na noc (conajmniej 12 h). Po minionym czasie ciasto wyjąć z lodówki.
W międzyczasie można przygotować masło ziołowe (najlepiej wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby było miękkie). Pietruszkę i koperek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać je do miękkiego masła, razem z serkiem. Opcjonalnie można doprawić pieprzem. Wszystko zmiksować na gładko. Tak przygotowanym masłem smarujemy ciasto, uprzednio delikatnie rozpłaszczone rękami. Tniemy je na paski. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 2h (ciasto wkładane do piekarnika nie może być zimne). Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut.
Upieczony odrywany chlebek sprawdzi się idealnie zarówno na grilla jak i na urodziny.
Justyna
Świetny przepis muszę spróbować ! :)