Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - BLISKA DATA
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - BLISKA DATA
19,04 zł 11,42 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
17,13 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - BLISKA DATA
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - BLISKA DATA
16,18 zł 8,09 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
Kolorowy zawijaniec 1
Kolorowy zawijaniec

Chlebek ziołowy odrywany - kolorowy zawijaniec drożdżowy

Agnieszka na co dzień pracuje w HELPIE w Biurze Obsługi Klienta. Jest dietetykiem, dlatego też wspiera nas codziennie merytorycznie w pracy. Poznajcie jej przepis na kolorowy drożdżowy zawijaniec!Kolorowy Zawijaniec / Kolorowy zawrót mózgu

Składniki:

Na ciasto:

 

Masło ziołowe:

  • ok 70-80 g masła
  • 1,5 łyżki serka Bieluch
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • szczypta pieprzu

 

 

 

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z solą i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, olej. Bardzo dobrze wyrabiać ciasto (można za pomocą robota kuchennego). Wyrobione ciasto należy podzielić na 4 części i każdą część kolorujemy osobno szpinakiem/ jagodą/ truskawką, burakiem, jeżyną / smoczym owocem. Wyrabiamy ciasto z dodanymi liofilizowanymi owocami, aż nabierze koloru i będzie elastyczne. Tak przygotowane ciasto włożyć do osobnych misek, przykryć i wstawić do lodówki na noc (conajmniej 12 h). Po minionym czasie ciasto wyjąć z lodówki. 

W międzyczasie można przygotować masło ziołowe (najlepiej wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby było miękkie). Pietruszkę i koperek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać je do miękkiego masła, razem z serkiem. Opcjonalnie można doprawić pieprzem. Wszystko zmiksować na gładko. Tak przygotowanym masłem smarujemy ciasto, uprzednio delikatnie rozpłaszczone rękami. Tniemy je na paski. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 2h (ciasto wkładane do piekarnika nie może być zimne). Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut.

Upieczony odrywany chlebek sprawdzi się idealnie zarówno na grilla jak i na urodziny.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (1)

8 lipca 2021

Świetny przepis muszę spróbować ! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium