
Przepis na chleb toskański bez dodatku soli
Składniki:
Zaczyn drożdżowy
- 100 g wody
- 100 g Bio Mąki Orkiszowej typ 750
- Szczypta świeżych drożdży
Ciasto właściwe
- 500 g Bio Mąki orkiszowej typ 750
- 250 g ciepłej wody (ok. 30°C)
- 10 g świeżych drożdży
- zaczyn
Wykonanie
Zaczyn:
Wymieszaj składniki w misce. Przykryj i odstaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej
Ciasto właściwe:
W misce lub w robocie kuchennym rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj zaczyn i mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut. Przykryj i odstaw na 45 minut. Po tym czasie złóż ciasto (rozciągnij i złóż na 3 części jak kopertę), odstaw na kolejne 45 minut. Uformuj okrągły bochenek i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw do wyrastania na 25 - 30 minut.
Przed pieczeniem natnij wierzch chleba ostrym nożem. Piecz w 230°C przez 20 - 25 minut. Dla lepszej chrupkości skórki możesz umieścić na dnie piekarnika naczynie z gorącą wodą.