BURACZKOWE PIEROGI Z MIĘSEM
Składniki na ciasto(na około 40 pierogów):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 180 ml mleka 3,2%
- 1 jajko rozmiar L
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 Różdżki Smaku (Burak)
Składniki na farsz:
- 0,3 kg mięsa wołowego (pręga) z rosołu
- 0,3 kg udźca indyczego z rosołu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 nieduża cebula
- pieprz, sól, majeranek
Pozostałe składniki:
- woda
- sól himalajska
- 2-3 łyżki masła
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym smażymy drobno posiekaną cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy zmielone mięso wraz z bulionem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze kilka chwil do uzyskania zwartej masy.
- Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy olej i po chwili zdejmujemy z ognia. Lekko ciepły płyn łączmy z mąką, roztrzepanym jajkiem, solą i różdżkami smaku. Zagniatamy ciasto (przez około 8 minut) aż będzie gładkie i sprężyste. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut (w temperaturze pokojowej).
- Ciasto wałkujemy na cienkie placki około 2-3 mm grubości (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Następnie wycinamy z niego kółka, które lekko rozciągamy w ręku, a na środek wykładamy po 1 czubatej łyżeczce farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na suchej ściereczce.
- W szerokim, dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzącej wody wkładamy kilkanaście pierogów, po chwili zmniejszamy ogień, czekamy aż pierogi wypłyną i gotujemy je przez jeszcze około 2-3 minuty (w zależności od grubości ciasta). Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową, układamy na talerz, polewamy odrobiną roztopionego masła i dekorujemy listkami pietruszki.
W przypadku gotowania dla najmłodszych zrezygnuj z polewania masłem oraz soli użytej w przepisie.