Przepis na bułeczki drożdżowe z serem owocowym
Ciepłe bułeczki z kolorowym pysznym serkiem na niedzielne II śniadanie? Tak, poproszę!
Ania - Bułki z serem to poniekąd smak mojego dzieciństwa. Przyznam się, że zdarzało mi się szukać tego smaku w dorosłym życiu, a że nie znalazłam – nauczyłam się piec je sama. Nasze bułeczki są dodatkowo smakowe – malinowe, śliwkowe i jagodowe. Wystarczy dodać czarodziejski owocowy pył do gotowej masy serowej! I jeszcze jedno – bułeczki, jak na ostatki przystało są słodkie. Ilość i rodzaj słodziwa dostosuj pod domowników. Bułeczki świetnie nadają się do zabrania na II śniadanie czy podwieczorek do szkoły i pracy. Smacznego!
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- ½ szklanki letniego mleka
- 6 łyżki Bio Kaszki z Samopszy
Ciasto:
- ½ szklanki letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki Bio Kaszki z Samopszy
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 3 Bio Różdżki Smaku
- łyżka śmietany
Do małej miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem – nie gorącym! Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać, by nie pozostawić grudek. Następnie zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
Po tym czasie w większej misce połączyć mąkę, cukier, sól i jajko z pozostałym mlekiem oraz zaczynem. Dodać miękkie masło i dobrze wyrobić.
Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować walec, z którego odcinając, formować płaskie bułeczki z miejscem na ser. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować blachę z papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 200 °C.
Następnie przygotować masę serową. W większej misce połączyć twaróg z jajkiem i cukrem. W zależności od użytego twarogu można dodać śmietanę lub nie. Jeżeli używamy tłustego twarogu, śmietankowego lub gotowego w wiaderku – nie będzie ona potrzebna. Połączyć masę serową z Różdżkami Smaku. W zależności od użytych smaków, podzielić masę serową na mniejsze porcje, aby zachować smak konkretnego owocu.
Na wyrośnięte uformowane bułeczki wykładać w zagłębienie masę serową.
Piec 20 minut, w temp 200 °C.
Aleksandra W
A jaka mąka można zastąpić bo nie mam takiej