Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
6,99 zł 5,94 zł
szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
19,04 zł 16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano - Orkiszowa z Wanilią Burbońską
19,04 zł 16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł 12,94 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
17,13 zł 11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
16,18 zł 9,71 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
17,13 zł 14,56 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 14,56 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa
Bio Kaszka Orkiszowa
16,18 zł 11,33 zł
szt.
Suchy Prowiant Mix z Figą
Suchy Prowiant Mix z Figą
15,23 zł 10,66 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Bułeczki samopszowe z serem 1

Przepis na bułeczki drożdżowe z serem owocowym 

Ciepłe bułeczki z kolorowym pysznym serkiem na niedzielne II śniadanie? Tak, poproszę!

Ania - Bułki z serem to poniekąd smak mojego dzieciństwa. Przyznam się, że zdarzało mi się szukać tego smaku w dorosłym życiu, a że nie znalazłam – nauczyłam się piec je sama. Nasze bułeczki są dodatkowo smakowe – malinowe, śliwkowe i jagodowe. Wystarczy dodać czarodziejski owocowy pył do gotowej masy serowej! I jeszcze jedno – bułeczki, jak na ostatki przystało są słodkie. Ilość i rodzaj słodziwa dostosuj pod domowników. Bułeczki świetnie nadają się do zabrania na II śniadanie czy podwieczorek do szkoły i pracy. Smacznego!

 

Zaczyn drożdżowy:

Ciasto:

  • ½ szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki Bio Kaszki z Samopszy
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

Wykonanie:

 

Do małej miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem – nie gorącym! Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać, by nie pozostawić grudek. Następnie zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

 

Po tym czasie w większej misce połączyć mąkę, cukier, sól i jajko z pozostałym mlekiem oraz zaczynem. Dodać miękkie masło i dobrze wyrobić.

 

Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować walec, z którego odcinając, formować płaskie bułeczki z miejscem na ser. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

 

W tym czasie przygotować blachę z papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 200 °C.

 

Następnie przygotować masę serową. W większej misce połączyć twaróg z jajkiem i cukrem. W zależności od użytego twarogu można dodać śmietanę lub nie. Jeżeli używamy tłustego twarogu, śmietankowego lub gotowego w wiaderku – nie będzie ona potrzebna. Połączyć masę serową z Różdżkami Smaku. W zależności od użytych smaków, podzielić masę serową na mniejsze porcje, aby zachować smak konkretnego owocu.

 

Na wyrośnięte uformowane bułeczki wykładać w zagłębienie masę serową.

 

Piec 20 minut, w temp 200 °C.

Komentarze do wpisu (1)

27 maja 2021

A jaka mąka można zastąpić bo nie mam takiej

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium