
Bułeczki z jabłkami
Składniki:
- 280 g Bio Mąki Orkiszowej typ 750
- 60 g Bio Sproszkowanych Daktyli
- 30 g świeżych drożdży
- 150 g letniego napoju roślinnego lub mleka
- 3 żółtka
- 50 g oleju rzepakowego lub roztopionego i wystudzonego masła
Nadzienie:
- 2 duże jabłka
- Szczypta Bio Cynamonu Cejlońskiego
Przygotowanie:
Żółtka wymieszaj z daktylami, dodaj rozkruszone drożdże, mleko i masło. Zmiksuj na gładko. Wlej do mąki i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny do wyrastania (powinno podwoić swoją objętość). W międzyczasie zrób nadzienie z jabłek. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie. Na końcu dodaj cynamon i wymieszaj.
Odstaw aby wystygły.
Z wyrośniętego ciasta zrób wałek i pokrój go na 5-6 równych części. Z każdej zrób placuszek, nałóż na niego porcję jabłek i zwiń w bułeczkę. Bułeczki układaj w formie zostawiając między nimi kilkucentymetrowy odstępy. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 60 minut. Piekarnik nagrzej do 180 C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.
Wskazówki:
Gdyby ciasto było zbyt klejące, podsyp je odrobiną mąki. Zamiast jabłek możesz bułeczki nadziei wiśniami.