
Czekoladowe ciasto brownie z czerwonej fasoli i banana
Ciasto z fasoli? Warto spróbować!
Gdy nie wie się z czego zrobione jest to pyszne czekoladowe ciasto – prawie nie ma szans by to odgadnąć, bo fasola jest tu świetnie zakamuflowana. Miękkie, wilgotne i ciężkie, a do tego zdrowe – takie jest właśnie ciasto fasolowe.
Czego nam potrzeba na małą porcję? (lepiej zrobić małą za pierwszym razem, bo jednak nie wszystkim odpowiada jego specyficzny smak i konsystencja)
Produkty:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 dojrzałe banany
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 2 małe jajka
- 3 łyżki Bio Kaszki Jaglanej Czary Mamy
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej.
- Fasolę płuczemy i odsączamy na sitku.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut.
- Po upieczemy studzimy ciasto i kroimy dopiero zimne, ponieważ ciepłe może się rozpadać. Najlepiej smakuje z lodówki. Dobrze smakuje z dodatkiem domowego dżemu lub z polewą czekoladową…