Brownie z czerstwego chleba
Składniki:
- 400 g czerstwego pieczywa – bułek lub chleba
- 400 ml mleka lub napoju roślinnego
- 100 g gorzkiej czekolady + 50 g do polewy
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki Bio Daktyli Sproszkowanych lub cukru
- 2 łyżki Pasty z nerkowców prażonych
- 2 łyżki Bio Sok Wiśnia
- 2 łyżeczki Bio Grysu Liofilizowanego Kawałeczki Porzeczki (do dekoracji)
- łyżeczka oleju do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki. Mleko lub napój roślinny przelej do większej miski. Wsyp pieczywo i zanurz je tak, by całe mogło nasiąknąć. Zostaw na 10 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady, dodaj do niej Bio Sok Wiśnia. Do masy chlebowej wysp daktyle sproszkowane lub cukier, pastę z nerkowców prażonych i kakao. Dobrze wymieszaj, a potem wbij jajka i wlej rozpuszczoną, przestudzoną lekko czekoladę. Całość zblednuj, by powstała gęsta, gładka, lepka masa. Przełóż ją do formy wysmarowanej delikatnie olejem.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni najlepiej z termoobiegiem i piecz brownie przez 40 minut.
Po delikatnym przestudzeniu polej je rozpuszczoną czekoladą i posyp Bio Grysem Liofilizowanym Kawałeczki Porzeczki.
Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki. Mleko lub napój roślinny przelej do większej miski. Wsyp pieczywo i zanurz je tak, by całe mogło nasiąknąć. Zostaw na 10 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady, dodaj do niej sok wiśniowy. Do masy chlebowej wysp suszone daktyle lub cukier, pastę z nerkowców i kakao. Dobrze wymieszaj, a potem wbij jajka i wlej rozpuszczoną, przestudzoną lekko czekoladę. Całość zblednuj, by powstała gęsta, gładka, lepka masa. Przełóż ją do formy wysmarowanej delikatnie olejem.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni najlepiej z termoobiegiem i piecz brownie przez 40 minut.
Po delikatnym przestudzeniu polej je rozpuszczoną czekoladą i posyp bio grysem liofilizowanym porzeczkowym.