Blog
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Amarantusa
Bio Kaszka z Amarantusa
12,99 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus
6,99 zł
szt.
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
6,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż  - Krótka Data
Bio Kaszka 4 Zbóż - Krótka Data
12,99 zł 6,49 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Chmura tagów
Przepis na babeczki z czarną porzeczką 0
Nadziane Babeczki

Przepis na babeczki z czarną porzeczką

SKŁADNIKI NA CIASTO na babeczki z czarną porzeczką:

  • 230 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + 1 białko (do wykończenia)
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE do babeczki z czarną porzeczką:

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

 

PRZYGOTOWANIE babeczki z czarną porzeczką:

  1. Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego ,ale nie gorącego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż drożdże się spienią. Składniki do zaczynu odejmujemy od składników na ciasto.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, ksylitol, żółtko, jajko, ciepłe mleko oraz spieniony zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5-2h.
  3. Przygotowujemy nadzienie. W szerokiej misce mieszamy widelcem wszystkie składniki nadzienia, aż do uzyskania jednokolorowej masy.
  4. Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy mąkę, ksylitol, posiekane masło i Różdżki Smaku. Całość rozcieramy palcami aż powstaną okruszki/kuleczki pożądanej wielkości. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt placuszka, na środek nakładamy kopiastą łyżeczkę nadzienia i zawijamy tworząc bułeczkę. Wkładamy do papilotek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl