Zdrowe babeczki (muffinki) z czarną porzeczką
SKŁADNIKI NA CIASTO na babeczki z czarną porzeczką:
- 230 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko + 1 białko (do wykończenia)
- 40 g cukru trzcinowego
- 50 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA NADZIENIE do babeczki z czarną porzeczką:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 7 łyżek śmietany 30%
- 15-20 g Łyżki Smaku Czarna Porzeczka lub Jagoda
- 25 g ksylitolu
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g ksylitolu
- 50 g zimnego masła
- 2 Różdżki Smaku Czarna Porzeczka lub Jagoda
PRZYGOTOWANIE babeczki z czarną porzeczką:
- Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego ,ale nie gorącego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż drożdże się spienią. Składniki do zaczynu odejmujemy od składników na ciasto.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, ksylitol, żółtko, jajko, ciepłe mleko oraz spieniony zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5-2h.
- Przygotowujemy nadzienie. W szerokiej misce mieszamy widelcem wszystkie składniki nadzienia, aż do uzyskania jednokolorowej masy.
- Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy mąkę, ksylitol, posiekane masło i Różdżki Smaku. Całość rozcieramy palcami aż powstaną okruszki/kuleczki pożądanej wielkości. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt placuszka, na środek nakładamy kopiastą łyżeczkę nadzienia i zawijamy tworząc bułeczkę. Wkładamy do papilotek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół).