Pulchne babeczki marchewkowe z kaszką
Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 1 opakowanie Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
- 1/2 szklanka brązowego cukru - pomijamy przygotowując danie dla najmłodszych dzieci
Wykonanie:
Do miski wsyp kaszkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. W większej misce wymieszaj olej, jajka, cukier oraz startą marchewkę. Następnie połącz sypkie składniki z mokrymi i wymieszaj dokładnie. Masę wyłóż do papilotek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Bernadka
Czy można użyć innej kaszki helpa?
HELPA
Oczywiście Pani Bernadko, kaszki w naszych przepisach można spokojnie stosować zamiennie, aczkolwiek może nieznacznie zmienić się konsystencja (pulchność) wypieku z zależności od użytego rodzaju kazki.
Kasia
Witam, czy jajka z przepisu można zastąpić innym składnikiem? Niestety mamy alergię na jajko
HELPA
Tak, jajko można zastąpić bananem, musem z jabłka lub dyni, zmienionym i namoczonym siemieniem lnianym albo użyć aquafaby - o zamiennikach jajka oraz proporcjach przeczyta Pani w naszym artykule -> https://www.helpa.pl/blog-parentingowy/zamienniki-jajek :)
Katarzyna
A czy zamiast marchewki bądź dodatkowo można dodać starte jabłko lub banana żeby było ciut słodkie dlacnajmlodszych. Robiłam bez cukru wg przepisu i córce nie smakowały, pomyślałam ze moznaby dodać jw. Boje się tylko ze jabłko jest zbyt wilgotne