Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
BIO Łódeczki Kakao 260g
BIO Łódeczki Kakao 260g

21,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

1,99 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Borówka
Suchy Prowiant Borówka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus

13,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana

16,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Cynamon 130 g
BIO Łódeczki Cynamon 130 g

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
5 pomysłów na wykorzystanie Warzywnych Różdżek Smaku 0
Warzywne Różdżki Smaku - siła warzyw w 2-gramowej saszetce

5 pomysłów na Różdżki Smaku warzywne

Warzywne Różdżki Smaku - siła warzyw w 2-gramowej saszetce

To liofilizowane (czyli w wielkim skrócie - suszone mrozem) owoce i warzywa zamknięte w wygodnej, dwugramowej saszetce. Różdżki charakteryzują się, brakiem dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników. A to wszystko w jakości ekologicznej!  

Magiczny pył zamknięty w Różdżkach Smaku pozwala na kolorowe eksperymentowanie w kuchni. Jest w pełni naturalny, a na dodatek czaruje smakiem! Saszetka dedykowana jest „na raz” - do jednej porcji kaszki lub innego dania.   

W skład Bio Warzywnych Różdżek Smaku wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania buraka, szpinaku i dyni - łącznie dziewięć kolorowych Różdżek.  

Bardzo często otrzymujemy od Was pytania o to, do czego Bio Warzywne Różdżki Smaku wykorzystać. Uwierzcie nam - możliwości jest naprawdę wiele! To świetny dodatek do wytrawnych naleśników, produktów mącznych czy past warzywnych. Chcecie się przekonać? Bardzo proszę! 

Przed Wami pięć przepisów na dania z wykorzystaniem Bio Warzywnych Różdżek Smaku. 

Hummus buraczany 

Składniki: 

  • 400 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)* 
  • Ok. 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • Ok. 4 łyżki pasty tahini (o dobrym składzie) 
  • Sok z połowy cytryny 
  • Ząbek czosnku 
  • Odrobina zimnej wody (można wykorzystać wodę z ciecierzycy)  
  • Opcjonalnie można dodać ulubione zioła, np. kolendra lub natka pietruszki 
  • Bio Warzywna Różdżka Smaku Burak 

Przygotowanie:  

Zblenduj ciecierzycę w blenderze, następnie dodaj do niej poszczególne składniki: pastę tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, odrobinkę zimnej wody i zioła (opcjonalnie). Na koniec dodaj Różdżkę Smaku Burak i wymieszaj. Pasta powinna nabrać pięknego różowego koloru. 

TIP od nas: aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny kolor pasty, dodaj kolejną Różdżkę. Podobną pastę możesz przygotować także z Różdżkami Szpinak i Dynia. 😊 Ważne, aby dodana woda była naprawdę zimna – wtedy hummus nabierze kremowej konsystencji. 

*Jeżeli chcesz przygotować hummus dla niemowlaka, najlepiej wykorzystać ciecierzycę samodzielnie moczoną i gotowaną - wtedy nie będzie miała dodatku soli.  

Przepis na kolorowe pasty warzywne do kanapek 

Składniki: 

  • 2 łyżki BIO Kaszki Jaglanej Helpa 
  • BIO Warzywne Różdżki Smaku 
  • 250 ml wody 
  • Pieprz i sól*
  • Po 50 g: marchewki, buraka i cukinii 
  • Przyprawy do pasty pomarańczowej: szczypta kurkumy i mielonej kolendry 
  • Przyprawy do pasty zielonej: ćwierć łyżeczki suszonego czosnku, szczypta suszonej bazylii i szczypta suszonej mięty 
  • Przyprawy do pasty czerwonej: szczypta suszonego czosnku i ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki 

Przygotowanie: 

Pokrój warzywa w małe kawałki i ugotuj je na parze. W tym czasie do drugiego garnka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach kaszka powinna zgęstnieć - wtedy odstaw ją. 

Następnie kaszkę podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj BIO Różdżkę Smaku Szpinak i cukinię, do drugiej BIO Różdżkę Smaku Dynia z marchewką, a do trzeciej BIO Różdżkę Smaku Burak i buraka. Każdą z nich zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku. 

Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie. 

Smacznego! 

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.

Kolorowe kopytka 

Składniki: 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, a od razu po ugotowaniu rozgniatamy na idealnie gładkie puree. 

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki i jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką, gdyby ciasto zbytnio kleiło się do rąk. 

W garnku gotujemy wodę, delikatnie solimy. 

Ciasto dzielimy na 3 części, do każdej z części dodajemy wybraną Różdżkę Smaku lub kilka dla bardziej intensywnego koloru i smaku. 

Wałkujemy ciasto na grubość kciuka. Z wałeczka nożem odkrajamy kawałki o szerokości ok. 1,5-2 cm. 

Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do miękkości (kluski muszą wypłynąć na powierzchnię. 

Wykładamy na talerze po odcedzeniu - i zjadamy ze smakiem 😋😋😋 

TIP: Bio Warzywne Różdżki Smaku świetnie sprawdzą się także jako dodatek do innych mącznych dań - kluseczków, ciasta na pierogi czy naleśników wytrawnych. 

Kolorowe bułeczki z kaszką 

Składniki:

  • 1 opakowanie Bio Kaszki 5 Zbóż 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • szczypta cukru 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • wybrane Bio Różdżki Smaku, np. Szpinak, Burak 

Przygotowanie:

Do miski rozkruszamy drożdże i przygotowujemy z nimi rozczyn, mieszając je z wodą. Dodajemy do nich szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. W misce łączymy wszystkie składniki- kaszkę, mąkę, sól, rozczyn i olej. Do uzyskania koloru bułeczek wykorzystujemy Bio Różdzki Smaku. Jeśli chcemy, żeby bułeczki były zielone- wybieramy Bio Różdżkę Szpinak; czerwone- Burak a żółte - Dynia. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.  Bułki pieczemy w 200°C przez 15-30 minut w zależności od wielkości bułek. 

Babeczki jajeczno-kaszkowe z warzywnymi Różdżkami Smaku 

Składniki: 

Przygotowanie: 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Natłuszczamy foremkę na muffinki odrobiną oleju rzepakowego. Następnie roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mleko wymieszane z kaszką owsianą. Masę doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy po BIO Warzywnej Różdżce Smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki na muffinki i dekorujemy pokrojonymi warzywami. Pieczemy 30-35 minut. 

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie. 

Bio Warzywne Różdżki Smaku - podsumowanie 

Mamy nadzieję, że tym wpisem udowodniliśmy, że Bio Warzywne Różdżki Smaku poza ekologiczną jakością, czystym jak łza składem i niezwykłymi kolorami mają jeszcze jedną cechę - uniwersalność! Możecie użyć ich do naprawdę wielu dań.  

A może sami macie swój ulubiony przepis z warzywnymi Różdżkami Smaku? Dajcie znać! 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium