5 pomysłów na Różdżki Smaku warzywne
Warzywne Różdżki Smaku - siła warzyw w 2-gramowej saszetce
To liofilizowane (czyli w wielkim skrócie - suszone mrozem) owoce i warzywa zamknięte w wygodnej, dwugramowej saszetce. Różdżki charakteryzują się, brakiem dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników. A to wszystko w jakości ekologicznej!
Magiczny pył zamknięty w Różdżkach Smaku pozwala na kolorowe eksperymentowanie w kuchni. Jest w pełni naturalny, a na dodatek czaruje smakiem! Saszetka dedykowana jest „na raz” - do jednej porcji kaszki lub innego dania.
W skład Bio Warzywnych Różdżek Smaku wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania buraka, szpinaku i dyni - łącznie dziewięć kolorowych Różdżek.
Bardzo często otrzymujemy od Was pytania o to, do czego Bio Warzywne Różdżki Smaku wykorzystać. Uwierzcie nam - możliwości jest naprawdę wiele! To świetny dodatek do wytrawnych naleśników, produktów mącznych czy past warzywnych. Chcecie się przekonać? Bardzo proszę!
Przed Wami pięć przepisów na dania z wykorzystaniem Bio Warzywnych Różdżek Smaku.
Hummus buraczany
Składniki:
- 400 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)*
- Ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
- Ok. 4 łyżki pasty tahini (o dobrym składzie)
- Sok z połowy cytryny
- Ząbek czosnku
- Odrobina zimnej wody (można wykorzystać wodę z ciecierzycy)
- Opcjonalnie można dodać ulubione zioła, np. kolendra lub natka pietruszki
- Bio Warzywna Różdżka Smaku Burak
Przygotowanie:
Zblenduj ciecierzycę w blenderze, następnie dodaj do niej poszczególne składniki: pastę tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, odrobinkę zimnej wody i zioła (opcjonalnie). Na koniec dodaj Różdżkę Smaku Burak i wymieszaj. Pasta powinna nabrać pięknego różowego koloru.
TIP od nas: aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny kolor pasty, dodaj kolejną Różdżkę. Podobną pastę możesz przygotować także z Różdżkami Szpinak i Dynia. 😊 Ważne, aby dodana woda była naprawdę zimna – wtedy hummus nabierze kremowej konsystencji.
*Jeżeli chcesz przygotować hummus dla niemowlaka, najlepiej wykorzystać ciecierzycę samodzielnie moczoną i gotowaną - wtedy nie będzie miała dodatku soli.
Przepis na kolorowe pasty warzywne do kanapek
Składniki:
- 2 łyżki BIO Kaszki Jaglanej Helpa
- BIO Warzywne Różdżki Smaku
- 250 ml wody
- Pieprz i sól*
- Po 50 g: marchewki, buraka i cukinii
- Przyprawy do pasty pomarańczowej: szczypta kurkumy i mielonej kolendry
- Przyprawy do pasty zielonej: ćwierć łyżeczki suszonego czosnku, szczypta suszonej bazylii i szczypta suszonej mięty
- Przyprawy do pasty czerwonej: szczypta suszonego czosnku i ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
Pokrój warzywa w małe kawałki i ugotuj je na parze. W tym czasie do drugiego garnka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach kaszka powinna zgęstnieć - wtedy odstaw ją.
Następnie kaszkę podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj BIO Różdżkę Smaku Szpinak i cukinię, do drugiej BIO Różdżkę Smaku Dynia z marchewką, a do trzeciej BIO Różdżkę Smaku Burak i buraka. Każdą z nich zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku.
Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
Kolorowe kopytka
Składniki:
- 500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
- 100 g mąki
- 1 jajko
- sól
- BIO Warzywne Różdżki Smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, a od razu po ugotowaniu rozgniatamy na idealnie gładkie puree.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki i jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką, gdyby ciasto zbytnio kleiło się do rąk.
W garnku gotujemy wodę, delikatnie solimy.
Ciasto dzielimy na 3 części, do każdej z części dodajemy wybraną Różdżkę Smaku lub kilka dla bardziej intensywnego koloru i smaku.
Wałkujemy ciasto na grubość kciuka. Z wałeczka nożem odkrajamy kawałki o szerokości ok. 1,5-2 cm.
Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do miękkości (kluski muszą wypłynąć na powierzchnię.
Wykładamy na talerze po odcedzeniu - i zjadamy ze smakiem 😋😋😋
TIP: Bio Warzywne Różdżki Smaku świetnie sprawdzą się także jako dodatek do innych mącznych dań - kluseczków, ciasta na pierogi czy naleśników wytrawnych.
Kolorowe bułeczki z kaszką
Składniki:
- 1 opakowanie Bio Kaszki 5 Zbóż
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- wybrane Bio Różdżki Smaku, np. Szpinak, Burak
Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże i przygotowujemy z nimi rozczyn, mieszając je z wodą. Dodajemy do nich szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. W misce łączymy wszystkie składniki- kaszkę, mąkę, sól, rozczyn i olej. Do uzyskania koloru bułeczek wykorzystujemy Bio Różdzki Smaku. Jeśli chcemy, żeby bułeczki były zielone- wybieramy Bio Różdżkę Szpinak; czerwone- Burak a żółte - Dynia. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w 200°C przez 15-30 minut w zależności od wielkości bułek.
Babeczki jajeczno-kaszkowe z warzywnymi Różdżkami Smaku
Składniki:
- Łyżka BIO Kaszki Owsianej Helpa
- 100 ml mleka (krowiego lub owsianego)
- 6 jajek
- BIO Warzywne Różdżki Smaku
- Szczypta soli* i pieprzu
- Marchewka
- Brokuł
- Cukinia
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Natłuszczamy foremkę na muffinki odrobiną oleju rzepakowego. Następnie roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mleko wymieszane z kaszką owsianą. Masę doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy po BIO Warzywnej Różdżce Smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki na muffinki i dekorujemy pokrojonymi warzywami. Pieczemy 30-35 minut.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
Bio Warzywne Różdżki Smaku - podsumowanie
Mamy nadzieję, że tym wpisem udowodniliśmy, że Bio Warzywne Różdżki Smaku poza ekologiczną jakością, czystym jak łza składem i niezwykłymi kolorami mają jeszcze jedną cechę - uniwersalność! Możecie użyć ich do naprawdę wielu dań.
A może sami macie swój ulubiony przepis z warzywnymi Różdżkami Smaku? Dajcie znać!