Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,18 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

3,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

15,23 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

3,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

12,94 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,04 zł

szt.
Bio Kaszka z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy

13,70 zł

Cena regularna: 17,13 zł

Najniższa cena: 17,13 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
5 pomysłów na wykorzystanie Warzywnych Różdżek Smaku 0
Warzywne Różdżki Smaku - siła warzyw w 2-gramowej saszetce

5 pomysłów na Różdżki Smaku warzywne

Warzywne Różdżki Smaku - siła warzyw w 2-gramowej saszetce

To liofilizowane (czyli w wielkim skrócie - suszone mrozem) owoce i warzywa zamknięte w wygodnej, dwugramowej saszetce. Różdżki charakteryzują się, brakiem dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników. A to wszystko w jakości ekologicznej!  

Magiczny pył zamknięty w Różdżkach Smaku pozwala na kolorowe eksperymentowanie w kuchni. Jest w pełni naturalny, a na dodatek czaruje smakiem! Saszetka dedykowana jest „na raz” - do jednej porcji kaszki lub innego dania.   

W skład Bio Warzywnych Różdżek Smaku wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania buraka, szpinaku i dyni - łącznie dziewięć kolorowych Różdżek.  

Bardzo często otrzymujemy od Was pytania o to, do czego Bio Warzywne Różdżki Smaku wykorzystać. Uwierzcie nam - możliwości jest naprawdę wiele! To świetny dodatek do wytrawnych naleśników, produktów mącznych czy past warzywnych. Chcecie się przekonać? Bardzo proszę! 

Przed Wami pięć przepisów na dania z wykorzystaniem Bio Warzywnych Różdżek Smaku. 

Hummus buraczany 

Składniki: 

  • 400 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)* 
  • Ok. 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • Ok. 4 łyżki pasty tahini (o dobrym składzie) 
  • Sok z połowy cytryny 
  • Ząbek czosnku 
  • Odrobina zimnej wody (można wykorzystać wodę z ciecierzycy)  
  • Opcjonalnie można dodać ulubione zioła, np. kolendra lub natka pietruszki 
  • Bio Warzywna Różdżka Smaku Burak 

Przygotowanie:  

Zblenduj ciecierzycę w blenderze, następnie dodaj do niej poszczególne składniki: pastę tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, odrobinkę zimnej wody i zioła (opcjonalnie). Na koniec dodaj Różdżkę Smaku Burak i wymieszaj. Pasta powinna nabrać pięknego różowego koloru. 

TIP od nas: aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny kolor pasty, dodaj kolejną Różdżkę. Podobną pastę możesz przygotować także z Różdżkami Szpinak i Dynia. 😊 Ważne, aby dodana woda była naprawdę zimna – wtedy hummus nabierze kremowej konsystencji. 

*Jeżeli chcesz przygotować hummus dla niemowlaka, najlepiej wykorzystać ciecierzycę samodzielnie moczoną i gotowaną - wtedy nie będzie miała dodatku soli.  

Przepis na kolorowe pasty warzywne do kanapek 

Składniki: 

  • 2 łyżki BIO Kaszki Jaglanej Helpa 
  • BIO Warzywne Różdżki Smaku 
  • 250 ml wody 
  • Pieprz i sól*
  • Po 50 g: marchewki, buraka i cukinii 
  • Przyprawy do pasty pomarańczowej: szczypta kurkumy i mielonej kolendry 
  • Przyprawy do pasty zielonej: ćwierć łyżeczki suszonego czosnku, szczypta suszonej bazylii i szczypta suszonej mięty 
  • Przyprawy do pasty czerwonej: szczypta suszonego czosnku i ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki 

Przygotowanie: 

Pokrój warzywa w małe kawałki i ugotuj je na parze. W tym czasie do drugiego garnka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach kaszka powinna zgęstnieć - wtedy odstaw ją. 

Następnie kaszkę podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj BIO Różdżkę Smaku Szpinak i cukinię, do drugiej BIO Różdżkę Smaku Dynia z marchewką, a do trzeciej BIO Różdżkę Smaku Burak i buraka. Każdą z nich zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku. 

Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie. 

Smacznego! 

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.

Kolorowe kopytka 

Składniki: 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, a od razu po ugotowaniu rozgniatamy na idealnie gładkie puree. 

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki i jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką, gdyby ciasto zbytnio kleiło się do rąk. 

W garnku gotujemy wodę, delikatnie solimy. 

Ciasto dzielimy na 3 części, do każdej z części dodajemy wybraną Różdżkę Smaku lub kilka dla bardziej intensywnego koloru i smaku. 

Wałkujemy ciasto na grubość kciuka. Z wałeczka nożem odkrajamy kawałki o szerokości ok. 1,5-2 cm. 

Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do miękkości (kluski muszą wypłynąć na powierzchnię. 

Wykładamy na talerze po odcedzeniu - i zjadamy ze smakiem 😋😋😋 

TIP: Bio Warzywne Różdżki Smaku świetnie sprawdzą się także jako dodatek do innych mącznych dań - kluseczków, ciasta na pierogi czy naleśników wytrawnych. 

Kolorowe bułeczki z kaszką 

Składniki:

  • 1 opakowanie Bio Kaszki 5 Zbóż 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • szczypta cukru 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • wybrane Bio Różdżki Smaku, np. Szpinak, Burak 

Przygotowanie:

Do miski rozkruszamy drożdże i przygotowujemy z nimi rozczyn, mieszając je z wodą. Dodajemy do nich szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. W misce łączymy wszystkie składniki- kaszkę, mąkę, sól, rozczyn i olej. Do uzyskania koloru bułeczek wykorzystujemy Bio Różdzki Smaku. Jeśli chcemy, żeby bułeczki były zielone- wybieramy Bio Różdżkę Szpinak; czerwone- Burak a żółte - Dynia. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.  Bułki pieczemy w 200°C przez 15-30 minut w zależności od wielkości bułek. 

Babeczki jajeczno-kaszkowe z warzywnymi Różdżkami Smaku 

Składniki: 

Przygotowanie: 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Natłuszczamy foremkę na muffinki odrobiną oleju rzepakowego. Następnie roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mleko wymieszane z kaszką owsianą. Masę doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy po BIO Warzywnej Różdżce Smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki na muffinki i dekorujemy pokrojonymi warzywami. Pieczemy 30-35 minut. 

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie. 

Bio Warzywne Różdżki Smaku - podsumowanie 

Mamy nadzieję, że tym wpisem udowodniliśmy, że Bio Warzywne Różdżki Smaku poza ekologiczną jakością, czystym jak łza składem i niezwykłymi kolorami mają jeszcze jedną cechę - uniwersalność! Możecie użyć ich do naprawdę wielu dań.  

A może sami macie swój ulubiony przepis z warzywnymi Różdżkami Smaku? Dajcie znać! 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium