Przepisy na zdrowe dania świąteczne
Boże Narodzenie to czas spotkań z najbliższymi, rodzinnego ciepła, wspaniałych prezentów i oczywiście pysznego jedzenia. Większość tradycyjnych potraw wigilijnych nie należy do lekkostrawnych, jednak niektóre z nich można wykonać w nieco lżejszej wersji. Dzięki temu będziemy mogli podać je nawet najmłodszym gościom na wigilijnej kolacji.
W tym artykule dzielimy się z Wami kilkoma inspiracjami na zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia dla dużych i małych.
Przepis na naleśniki świąteczne
Kto nie lubi naleśników! Można je podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Na dodatek są niezwykle proste w wykonaniu! Jak sprawić, aby nie były nudne, a jednocześnie trochę bardziej zdrowe?
Wystarczy ciasto na naleśniki oprzeć o pełnowartościowe zboża, jak na przykład mąkę orkiszową oraz nasze pełnoziarniste kaszki np. Bio Kaszkę Owsianą. Ciasto do naleśników można pokolorować z pomocą naszych Różdżek Smaku na ciekawy kolor, zadbać o zdrowe dodatki i stworzyć z nich unikatowy świąteczny kształt. Pamiętajmy także, aby do ciasta nie dodawać soli ani cukru.
Sprawdźcie sami jak wykonać naleśnikową choinkę!
Przepis na pyszną i kolorową naleśnikową choinkę
Składniki:
- 40 g Bio Kaszki Owsiano- Jaglano-Gryczanej
- 40 g mąki orkiszowej
- 125 ml mleka migdałowego (lub innego)
- 1 jajko
- 2 banany
- olej do smażenia
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 1 duży plaster jabłka (sok z cytryny)
- Po 1 Bio Różdżce Smaku: Szpinak, Czarna Porzeczka, Malina, Śliwka
- Bio eksPandy Proso oraz Komosa
Przygotowanie:
Mleko, jajko, 2/3 banana, kaszkę i mąkę blendujemy na gładką masę, dodajemy Różdżkę Smaku i ponownie miksujemy. Ciasto wylewamy na dużą patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy po około 1-2 minuty z każdej strony. Placek powinien być nieco grubszy niż tradycyjny naleśnik około 2-3 mm. Z naleśnika wycinamy choinkę (możemy wykorzystać wydrukowany szablon), a następnie dekorujemy ją obsypanymi Różdżkami Samku bananami (najlepiej posypywać je pyłkiem wykorzystująca malutkie sitko), granatami, ekspandami oraz wyciętą z jabłka, skropioną sokiem z cytryny gwiazdą.
Zdrowe ciasto świąteczne - sernik bez cukru
Ciasto bez cukru - czy może być smaczne? Jak najbardziej! Wystarczy cukier zamienić na zdrowszą i naturalną alternatywę - w przypadku naszego świątecznego sernika jest to banan.
Kolorowy sernik bez dodatku cukru
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego (wiaderko)
- 4 jajka
- 4 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Orkiszowej z Wanilią Burbońską
- 1 łyżka Bio Łyżki Smaku Jagoda
- 1 łyżka Bio Łyżki Smaku Truskawka-Burak-Jeżyna
- 2 Bio Różdżki Smaku Śliwka
Przygotowanie:
Banany blendujemy wraz z sokiem z cytryny. Dodajemy rozbite jajka, dosypujemy kaszkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie łączymy ją z serem – miksujemy krótko – do połączenia składników. Połowę odlewamy. Każdą z nich kolorujemy inną Łyżką Smaku – miksując możliwie krótko.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, po czym dno oraz rant natłuszczamy. Wlewamy różową masę serową, a potem bardzo powoli fioletową. Pieczemy w kąpieli wodnej przez około 70 min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (grzanie góra –dół). Studzimy w uchylonym piekarniku, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Sernik wyjmujemy z tortownicy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dekorujemy śliwkowymi Różdżkami Samku.
Pieczone placki z rybą i pieczarkami
Twoje dziecko jest miłośnikiem placuszków? Świetnie! Przed Tobą propozycja na zdrowe placki w wersji wytrawnej - z rybą i pieczarkami.
Pieczone placki z rybą i pieczarkami
Składniki:
- 8-10 pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 1/3 szklanki posiekanego koperku
- 250 g filetu z dorsza (mleko, ewentualnie sól)
- 6 łyżek Bio Kaszki Owsianej
- 400 ml wody
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 jajka
- 1-2 Bio Różdżki Smaku Szpinak
- 1-2 Bio Różdżka Smaku Burak
Dodatkowo:
- Jogurt naturalny
- 1 Bio Różdżka Smaku Burak
- 1 Bio Różdżki Smaku Szpinak
Przygotowanie:
Umytego dorsza gotujemy w mleku przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości.
Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżeczką masła klarowanego wrzucamy cebulę. Gdy się zacznie szklić dodajemy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i ewentualnie dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i opcjonalnie ulubione zioła.
Kaszę wsypujemy do wody, doprowadzamy do wrzenia i nie przerywając mieszania gotujemy przez około 3 minuty. Dzielimy na dwie równe części i każdą miksujemy z 1 jajkiem oraz pieprzem, przy czym do jednej dodajemy buraczaną, a do drugiej szpinakową Różdżkę Smaku.
Do zielonej masy dokładamy dorsza i koperek, a do różowej pieczarki z cebulą. Uzyskane masy wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 25 min. Placki podajemy z jogurtem naturalnym połączony z Różdżkami Smaku i dekorujemy koperkiem.
E-book "Święta z HELPĄ - kolorowe przepisy dla dzieci i dorosłych"
Podane powyżej przepisy pochodzą ze świątecznego e-booka "Święta z HELPĄ - przepisy dla najmłodszych", który powstał we współpracy z Justyną Kopką, autorką bloga Just a Salad. W e-booku znajdziecie 12 ciekawych pomysłów na tradycyjne potrawy wigilijne w nieco bardziej kolorowej wersji.
E-book uzupełniony jest o artykuł dietetyk dr Magdaleny Warchoł. Opisuje ona w nim zdrowe potrawy wigilijne dostosowane dla najmłodszych. Zapraszamy do lektury - e-booka można pobrać z naszej strony internetowej całkowicie bezpłatnie!
Zdrowe potrawy wigilijne - podsumowanie
Choć tradycyjne przepisy świąteczne niekoniecznie są lekkostrawne, wystarczy wprowadzić kilka prostych trików, które sprawią, że część potraw wigilijnych będzie odpowiednia dla malucha.
Poza wymienionymi wyżej przepisami, warto stosować zdrowsze zamienniki w kuchni. Świetnie sprawdzą się tutaj produkty HELPY. Nowa świąteczna Bio Kaszka Piernikowa może być pysznym pomysłem na śniadanie. Bio Puder Jabłkowy to zdrowy zamiennik cukru pudru, Bio EksPandy świetnie zastąpią lukrowe posypki, zaś Kaszki mogą częściowo (a czasami całkowicie) zastąpić mąkę pszenną w przepisach. Możliwości jest wiele. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni! :)
Życzymy, aby Wasze święta były zdrowe i kolorowe!