HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

2,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

2,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Piernikowa
Bio Kaszka Piernikowa

19,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Kakao 260g
BIO Łódeczki Kakao 260g

21,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

4,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Skrzynia Batoników - zestaw 15 szt. batoników w 3 smakach
Skrzynia Batoników - zestaw 15 szt. batoników w 3 smakach

34,99 zł

Cena regularna: 44,85 zł

Najniższa cena: 29,85 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Zdrowe przepisy na Wigilię i Święta 0
Zdrowe przepisy na Wigilię i Święta

Przepisy na zdrowe dania świąteczne

Boże Narodzenie to czas spotkań z najbliższymi, rodzinnego ciepła, wspaniałych prezentów i oczywiście pysznego jedzenia. Większość tradycyjnych potraw wigilijnych nie należy do lekkostrawnych, jednak niektóre z nich można wykonać w nieco lżejszej wersji. Dzięki temu będziemy mogli podać je nawet najmłodszym gościom na wigilijnej kolacji.

W tym artykule dzielimy się z Wami kilkoma inspiracjami na zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia dla dużych i małych.

Przepis na naleśniki świąteczne

Kto nie lubi naleśników! Można je podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Na dodatek są niezwykle proste w wykonaniu! Jak sprawić, aby nie były nudne, a jednocześnie trochę bardziej zdrowe?

Wystarczy ciasto na naleśniki oprzeć o pełnowartościowe zboża, jak na przykład mąkę orkiszową oraz nasze pełnoziarniste kaszki np. Bio Kaszkę Owsianą. Ciasto do naleśników można pokolorować z pomocą naszych Różdżek Smaku na ciekawy kolor, zadbać o zdrowe dodatki i stworzyć z nich unikatowy świąteczny kształt. Pamiętajmy także, aby do ciasta nie dodawać soli ani cukru.

Sprawdźcie sami jak wykonać naleśnikową choinkę!

Przepis na pyszną i kolorową naleśnikową choinkę

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko, jajko, 2/3 banana, kaszkę i mąkę blendujemy na gładką masę, dodajemy Różdżkę Smaku i ponownie miksujemy. Ciasto wylewamy na dużą patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy po około 1-2 minuty z każdej strony. Placek powinien być nieco grubszy niż tradycyjny naleśnik około 2-3 mm. Z naleśnika wycinamy choinkę (możemy wykorzystać wydrukowany szablon), a następnie dekorujemy ją obsypanymi Różdżkami Samku bananami (najlepiej posypywać je pyłkiem wykorzystująca malutkie sitko), granatami, ekspandami oraz wyciętą z jabłka, skropioną sokiem z cytryny gwiazdą.

Zdrowe ciasto świąteczne - sernik bez cukru

Ciasto bez cukru - czy może być smaczne? Jak najbardziej! Wystarczy cukier zamienić na zdrowszą i naturalną alternatywę - w przypadku naszego świątecznego sernika jest to banan.

Kolorowy sernik bez dodatku cukru

Składniki:

Przygotowanie:

Banany blendujemy wraz z sokiem z cytryny. Dodajemy rozbite jajka, dosypujemy kaszkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie łączymy ją z serem – miksujemy krótko – do połączenia składników. Połowę odlewamy. Każdą z nich kolorujemy inną Łyżką Smaku – miksując możliwie krótko.

Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, po czym dno oraz rant natłuszczamy. Wlewamy różową masę serową, a potem bardzo powoli fioletową. Pieczemy w kąpieli wodnej przez około 70 min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (grzanie góra –dół). Studzimy w uchylonym piekarniku, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Sernik wyjmujemy z tortownicy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dekorujemy śliwkowymi Różdżkami Samku.

Pieczone placki z rybą i pieczarkami

Twoje dziecko jest miłośnikiem placuszków? Świetnie! Przed Tobą propozycja na zdrowe placki w wersji wytrawnej - z rybą i pieczarkami.

Pieczone placki z rybą i pieczarkami

Składniki:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Umytego dorsza gotujemy w mleku przez 8 minut. Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości.

Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżeczką masła klarowanego wrzucamy cebulę. Gdy się zacznie szklić dodajemy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i ewentualnie dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i opcjonalnie ulubione zioła.

Kaszę wsypujemy do wody, doprowadzamy do wrzenia i nie przerywając mieszania gotujemy przez około 3 minuty. Dzielimy na dwie równe części i każdą miksujemy z 1 jajkiem oraz pieprzem, przy czym do jednej dodajemy buraczaną, a do drugiej szpinakową Różdżkę Smaku.

Do zielonej masy dokładamy dorsza i koperek, a do różowej pieczarki z cebulą. Uzyskane masy wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 25 min. Placki podajemy z jogurtem naturalnym połączony z Różdżkami Smaku i dekorujemy koperkiem.

E-book "Święta z HELPĄ - kolorowe przepisy dla dzieci i dorosłych"

Podane powyżej przepisy pochodzą ze świątecznego e-booka "Święta z HELPĄ - przepisy dla najmłodszych", który powstał we współpracy z Justyną Kopką, autorką bloga Just a Salad. W e-booku znajdziecie 12 ciekawych pomysłów na tradycyjne potrawy wigilijne w nieco bardziej kolorowej wersji.

E-book uzupełniony jest o artykuł dietetyk dr Magdaleny Warchoł. Opisuje ona w nim zdrowe potrawy wigilijne dostosowane dla najmłodszych. Zapraszamy do lektury - e-booka można pobrać z naszej strony internetowej całkowicie bezpłatnie!

Zdrowe potrawy wigilijne - podsumowanie

Choć tradycyjne przepisy świąteczne niekoniecznie są lekkostrawne, wystarczy wprowadzić kilka prostych trików, które sprawią, że część potraw wigilijnych będzie odpowiednia dla malucha.

Poza wymienionymi wyżej przepisami, warto stosować zdrowsze zamienniki w kuchni. Świetnie sprawdzą się tutaj produkty HELPY. Nowa świąteczna Bio Kaszka Piernikowa może być pysznym pomysłem na śniadanie. Bio Puder Jabłkowy to zdrowy zamiennik cukru pudru, Bio EksPandy świetnie zastąpią lukrowe posypki, zaś Kaszki mogą częściowo (a czasami całkowicie) zastąpić mąkę pszenną w przepisach. Możliwości jest wiele. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni! :)

Życzymy, aby Wasze święta były zdrowe i kolorowe!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium