Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
11,99 zł 7,19 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł 7,19 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 4,19 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Piciu Czerwone
Bio Piciu Czerwone
6,99 zł 4,19 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem
Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem
12,99 zł 7,79 zł
szt.
Chmura tagów
Smoczy owoc - jak smakuje i jakie ma właściwości? 1
Smoczy owoc - jak smakuje i jakie ma właściwości?

Jak smakuje smoczy owoc i jakie ma właściwości? 

Smoczy owoc (dragon fruit), nazywany również Pitaja lub pitahaya, jest egzotycznym owocem kaktusa. Swoją nazwę zawdzięcza niezwykłemu wyglądowi. Jego neonowo różowa skóra przypomina łuski smoka. Smoczy owoc jest bardzo często nieodzownym elementem dekoracji, chociażby posiłków, w formie przeróżnych kształtów, od kuleczek, pokrojonych cząstek, po gwiazdki. Jednak na zdjęciu takowego posiłku widzimy najczęściej sam biały miąższ z czarnymi pestkami, bez jego charakterystycznej różowej skórki zakończonej długimi, szpiczastymi liśćmi, co może nieco zmylić, czy aby na pewno to smoczy owoc, a gdy zobaczymy czerwony miąższ z czarnymi pestkami, to dopiero może być zagwozdka jaki to owoc, no właśnie, bo pitaja nie tylko w jednym kolorze występuje.

Wyróżnia się trzy gatunki pitai- biały miąższ z różową skórką, czerwony miąższ z różową skórką i biały miąższ z żółtą skórką. 

Na rynku wyróżnić aż trzy rodzaje smoczego owocu:

  • Hylocereus undatus (czerwona pitaja) – charakteryzuje się z różową skórką i białym miąższem, jest to najpopularniejsza odmiana,
  • Hylocereus costaricensis (pitaja z Kostaryki) – charakteryzuje się z czerwoną skórką i miąższem, z niej powstaje BIO Łyżka Smaku Smoczy Owoc,
  • Hylocereus megalanthus (żółta pitaja) – charakteryzuje się z żółtą skórką i białym miąższem.

Pitahaja pochodzi z południowego Meksyku, pacyficznej części Gwatemali, Kostaryki, Wietnamu i Salwadoru. Obecnie owoc pitai jest uprawiany na dużą skalę w Malezji. Zbiory tego owocu odbywają się od 3 do 6 razy do roku, zależy to od wielkości krzewu oraz panujących warunków uprawy.

Kwiaty smoczego owocu kwitną tylko w nocy, dlatego też nazywane są „księżycowym kwiatem” albo „królową nocy”. Kwiaty owoców są duże, białe i pachnące. Są one nazywane najpiękniejszym kwiatem kaktusa.

Jak smakuje pitaja, czyli smoczy owoc

Smak smoczego owocu - to nic innego jak eksplozja połączenia 3 owoców: kiwi, gruszki i truskawki.

Niektórzy wyczuwają w nim bardziej smak gruszki, inni kiwi, dlatego warto spróbować i odkryć własną kompilację smakową!

Pitaję można jeść na surowo, po uprzednim usunięciu skórki. Jest ona niejadalna, jednak idealnie sprawdzi się do dekoracji różnorodnych, kolorowych dań.

Miąższ owoców pitai jest lekko słodkawy, miękki i soczysty. Pulpa owocowa to około 60–80% całego owocu. Wewnątrz znajduje się duża ilość bardzo drobnych jadalnych pestek, nie ma potrzeby ich usuwania. Ze względu na ich właściwości zdrowotne najlepiej je zjeść - zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe; wspomagają pracę mózgu oraz mają działanie przeciwzapalne.

Smoczy owoc najlepiej smakuje uprzednio wcześniej schłodzony.

Mała wskazówka -> taki smoczy owoc można schłodzić, a później podawać w plasterkach jako dodatek do wody w ciepłe, słoneczne dni.

Pitaja - właściwości i wartości odżywcze

Czerwony miąższ smoczego owocu wzbudza duże zainteresowanie ze względu na nietypowy wygląd. Ten czerwony miąższ skrywa w sobie likopen (znajdujący się także w pomidorach) - ma on działanie przeciwutleniające, a więc zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz inne choroby cywilizacyjne. Inne właściwości zdrowotne pitai to zmniejszanie ryzyka anemii czy nadciśnienia. Pitaja zawiera również betalainy - są to naturalne barwniki, które mają ochronne działanie na nasz organizm. Znajdziemy je również w buraku czy nasionach niektórych odmian amarantusa. Zaś fitoalbumina obecna w smoczym owocu jest skutecznym sprzymierzeńcem w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych.

Ze względu na właściwości prozdrowotne pitai, jest ona zalecana dla osób z hipercholesterolemią i cukrzycą. A dlaczego? Właściwości antyoksydacyjne smoczego owocu pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu, jak również zapobiegać nagłym skokom cukru we krwi. Smoczy owoc zawiera również błonnik - jest on istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego, daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Ponadto jest źródłem witamin, w tym witaminy C i witaminy z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo. Czarne nasiona w smoczym owocu zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Ten egzotyczny owoc pitai w 100g ma ok. 52 kcal. Pitaja jest więc owocem niskokalorycznym.

Wartości odżywcze pitaja smoczy owoc sprawiają, że jest nie tylko piękną dekoracją, ale także wartościową przekąską.

Smoczy owoc - jak obrać? Praktyczne wskazówki

Jak obrać smoczy owoc? Pierwszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać, aby zjeść pyszny smoczy owoc - jest umycie pitai. Następnie pitaję można podać na 2 sposoby:

  1. przekroić smoczy owoc wzdłuż na pół i zjeść łyżeczką - jak kiwi
  2. obrać smoczy owoc ze skórki jak jabłko, i przekroić na mniejsze kawałki.

Podczas wybierania smoczego owocu warto wybierać ten mający gładką skórkę, bez plamek, lekko uginającą się pod naciskiem. Okazy pitai z twardą skórką oznaczają, że jest jeszcze nie gotowa do spożycia.

W polskich sklepach najczęściej dostaniemy czerwoną pitaję - różowa skórka skrywająca biały miąższ. Jednak jeśli tylko będziemy mieli okazję spróbować innych odmian, warto skorzystać- każda odmiana różni się od siebie nie tylko wyglądem, lecz właściwościami prozdrowotnymi.

Niestety, ten egzotyczny owoc nie należy do najtańszych. Jedna sztuka pitai może kosztować nawet ok. 20 zł. Warto więc zadbać, aby ten zakupiony był idealny.

Pitaja - jak jeść smoczy owoc?

Truskawkowa gruszka nazywana inaczej smoczym owocem, tak jak wcześniej wspominaliśmy, najlepiej smakuje uprzednio schłodzona, jedzona w formie surowej.

Smak pitai staje się wtedy wyraźniejszy. Smoczy owoc można podawać również w towarzystwie innych owoców, np. jako dodatek do sałatek, lodów, musu, kremów, koktajli.

Smoczy owoc (pitaja) dobrze sprawdzi się nie tylko jako dzienna porcja owoców, lecz również jako dekoracja posiłków.

Jeżeli natomiast chcesz poczuć smak tego egzotycznego owocu, niekonicznie wydając na jeden owoc niemałe pieniądze - mamy rozwiązanie! Bio Łyżka Smaku Smoczy Owoc jest wprost kosmicznie różowym sproszkowanym owocem, dzięki któremu twoje dania, ba nawet zwykła woda zyska kolor nie z tej ziemi. Nie przekonasz się, dopóki sam nie wyczarujesz w domu obłędnych neonowych różowych naleśników czy koktajli. Uwaga, rozpoczęcie przygody z kolorowymi Łyżkami Smaku może skończyć się nie tylko dziesiątkami kolorowych dań, ale i mnóstwem frajdy w kuchni z wyczarowywania, łączenia kolorów, w różnych kombinacjach. Takie kolorowe posiłki niejedno dziecko zachęcą do skosztowania, a może nawet do poproszenia o dokładkę. Każda czarująca mama zapewne wie, o czym teraz mówimy.

Sproszkowana liofilizowana pitaja (smoczy owoc) jest wygodna w użyciu- wystarczy jej niewielki dodatek do ulubionego koktajlu, kaszki, aby potrawy zyskały nowy piękny różowy kolor. Smak potrawy przy niewielkim dodatku proszku pozostaje bez zmian.

Gwarantujemy, że Twoje dziecko będzie zachwycone, gdy pokolorujesz jego posiłek - dodając Bio Łyżkę Smaku Smoczy Owoc do jego kaszki, i nie tylko.

Smoczy owoc - pyszne przepisy

Pitaja Smoczy Owoc najczęściej spożywany jest solo albo wykorzystywany jako dekoracja potraw. Smoczym owocem najczęściej dekorowane są tzw. bowle, czyli gęste koktajle na bazie mrożonych owoców bogato ozdobione świeżymi owocami w kokosowej łupinie.

Jednak odżywcze właściwości smoczego owocu zachęcają aby wykorzystać go także do zrobienia kaszki, koktajli, naparu, sałatki czy innego kulinarnego dzieła sztuki korzystając z jego liofilizowanej sproszkowanej formy.

Bowl pełen różowej radości

Składniki:

3 kubki mrożonych dojrzałych bananów (pokrojone w plastry) 🍌

1/2 kubka dowolnego (u mnie migdałowe) 🥛

2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa 🥣

2 Bio Różdżki Smaku Malina i 2 Bio Różdżki Smaku Truskawka 🍓

Przygotowanie:

ugotuj kaszkę z mlekiem przez 2-3 minuty. Poczekaj aż ostygnie (lub dodaj odrobinę zimnego mleka).

połącz wszystkie składniki i zblenduj, udekoruj Bio eksPandami i batonikami HELPA.

Smocza kaszka

Składniki:

3 łyżki Bio Kaszki Owsianej

1 szklanka wody/ napoju roślinnego

1 łyżeczka Bio Łyżki Smaku Smoczy Owoc

garść malin

Przygotowanie:

Przygotuj wodę. Dodaj odpowiednią ilość kaszki. Ugotuj kaszkę na wodzie ok.2-3 minut cały czas mieszając. Dodaj Łyżkę Smaku pitaję i garść malin.

Koktajl kolorowa eksplozja smaków

Składniki:

1 banan

1 łyżeczka Bio Łyżki Smaku Smoczy Owoc

1 duży jogurt naturalny

Przygotowanie:

Banana pokrój w plasterki. Jogurt przelej do wysokiego naczynia/ kielicha blendera, dodaj banana oraz Bio Łyżkę Smaku Smoczy Owoc. Wszystko razem miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smocza woda

Składniki:

1l wody

1 łyżeczka Bio Łyżki Smaku Smoczy Owoc

Przygotowanie:

Do wody dodaj Bio Łyżkę Smaku, zamieszaj łyżką. Taka woda jest gotowa do spożycia, dobrze sprawdzi się w letni upalne dni, podana z kostkami lodu, miętą i cytryną.

Warto zatem sięgnąć to ten owoc, który cieszy oko i pysznie smakuje.

Pokoloruj dzień z HELPĄ! #pokolorujswojdzien

Piśmiennictwo:

  1. Mohd A, Khalili, R, i wsp. Hypocho­lesterolemic effect of red pitaya (Hylocereus sp.) on hypercholesterolemia induced rats. International Food Research Journal 16: 431-440 (2009) 
  2. Zainoldin, K.H., Baba, A.S. The Effect of Hylocereus polyrhizus and Hylocereus undatus on Physicochemical, Proteolysis, and Antioxidant Activity in Yogurt. World Academy of Science, Engineering and Technology 60 (2009)
  3. Li-chen Wu, Hsiu-Wen Hsu, i wsp. Antioxidant and antiproliferative activities of red pitaya. Food Chemistry 95 (2006) 319–327
  4. Winson K, Chew B, i wsp. The establishment of callus and cell suspension cultures of Hylocereus costaricensis for the production of betalain pigments with antioxidant potential. Industrial Crops & Products 155 (2020) 112750

Komentarze do wpisu (1)

8 lipca 2021

Suppper! Co za kolor!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium