
Slow food - co to znaczy? Przykłady i przepisy
Obecne tempo życia raczej mija się szerokim łukiem ze słowem "slow". Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i wszystko chcemy zrobić jak najszybciej. Mimo nieustannie rosnącego tempa życia, idea slow food jest coraz bardziej popularna na całym świecie. Czym ona właściwie jest? Jakie są jej założenia? I czy nasze produkty wpisują się w ideę slow food? Tego wszystkiego dowiecie się w tym artykule.
Slow food - co to dokładnie jest?
Slow food to jednocześnie organizacja i ruch społeczny, który został założony w drugiej połowie lat 80-tych we Włoszech przez Carlo Petrini. Ruch ten jest swoistego rodzaju sprzeciwem wobec wysoko przetworzonej żywności i jedzeniu typu fast food. Jego celem jest zapewnienie każdemu dostępu do "zdrowej, czystej i uczciwej żywności". Członkowie organizacji wyobrażają sobie świat, w którym każdy może jeść żywność, która jest dobra dla niego i dla planety. Ruch slow food cieszy się coraz większą popularnością i działa w ponad 160 krajach.
Główne zasady idei slow food
Idea slow food kładzie nacisk na jakość jedzenia - na to, żeby stawiać na żywność składającą się z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników i aromatów. Zgodnie z tą filozofią jedzenie ma być:
-
dobre: rozumie się przez to promowanie świeżych, sezonowych i regionalnych produktów wysokiej jakości.
-
czyste: przez czystość rozumie się wspieranie produkcji żywności, która jest przyjazna dla środowiska i nie szkodzi ekosystemowi,
-
sprawiedliwe: zapewnienie godziwego wynagrodzenia dla rolników i producentów oraz sprawiedliwego dostępu do dobrej jakości żywności dla wszystkich.
Przykłady działań Slow Food to: tworzenie lokalnych targów, promowanie produktów regionalnych oraz organizowanie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych. Ciekawostką jest, że wśród polskich produktów objętych ochroną przez ruch slow food są: kiełbasa lisiecka, polskie oscypki, bundz czy bryndza podhalańska.
Slow food a fast food - różnice
Slow food a fast food to dwa zupełnie inne podejścia do żywności i jedzenia. W ruchu slow food ważne jest zdrowe i świadome podejście do jedzenia, wybieranie naturalnych składników i produktów, które są produkowane przez regionalnych producentów żywności. Żywność typu fast food zaś jest pożywieniem na ogół wysoko przetworzonym, którego prioryterem jest szybkość w przygotowaniu i szybkość w zjedzeniu. Posiłki takie można znaleźć w menu barów szybkiej obsługi, gdzie serwowane są np. burgery, frytki czy pizza.
Jak produkty HELPA wpisują się w świadome odżywianie i trend slow food?
Nasze produkty wpisują się filozofię świadomego odżywiania. Wybierając nasze kaszki, stawiacie zawsze na prosty i przejrzysty skład (bez sztucznych barwników, konserwantów, sztucznych dodatków, a przede wszystkim - bez dodatku cukru i soli) i wartościowe składniki płynące prosto z natury. Nasze kaszki do gotowania nieustannie produkowane są z ekologicznych surowców. Przygotowuje się je w tradycyjny sposób, wymagają kilku minut gotowania. Korzystamy również ze starych odmian zbóż, dzięki czemu nasza Bio Manna Dawnych Zbóż jest naprawdę wyjątkowa.
Przykładowe przepisy w stylu slow food
Bio Manna Dawnych Zbóż z sezonowymi owocami
Składniki:
-
2 łyżki Bio Manny Dawnych Zbóż
-
200 ml mleka lub wody
-
Sezonowe Owoce
Przygotowanie
Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka. Wsyp powoli dwie łyżki Bio Kaszki. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty. Po ugotowaniu dodaj sezonowe owoce.
Kotleciki z kalafiora z kaszką
Składniki:
-
150 g kalafiora
-
3 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
-
2 Bio Warzywne Różdżki Smaku Dynia (opcjonalnie)
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
1 mała cebulka dymka ze szczypiorkiem
-
sól*
Przygotowanie
Różyczki kalafiora gotuj przez 10 minut na parze. W międzyczasie drobno posiekaj dymkę. Ostudzonego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż go do miski, dodaj dymkę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przy użyciu rąk i łyżki uformuj placuszki. Smaż je na złoto - około 4-5 minut z każdej strony. Kotlety można również upiec, 20-25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
TIP: Do placuszków dodaj nasion czarnuszki, dzięki czemu placuszki będą jeszcze zdrowsze.
*pomiń, jeśli gotujesz dla małego dziecka.
Slow food - podsumowanie
Idea Slow Food promuje świadome, zrównoważone odżywianie, które opiera się na spożywaniu lokalnych, sezonowych produktów, przygotowywanych w sposób tradycyjny i z szacunkiem dla środowiska. I mimo tego, że tempo życia nie sprzyja wszystkiemu, co "slow", warto zwracać uwagę na to co ląduje na naszych talerzach. Może to zaprocentować lepszym zdrowiem i samopoczuciem.