HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

16,99 zł

szt.
BIO Kaszka Błyskawiczna Kakao 35 g
BIO Kaszka Błyskawiczna Kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

17,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g
Batonik Kakao 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g

14,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka 20 g
Batonik Czarna Porzeczka 20 g

2,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

3,99 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 4,99 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Slow food - co to znaczy? Przykłady i przepisy 0
Slow food - co to znaczy? Przykłady i przepisy

Slow food - co to znaczy? Przykłady i przepisy

Obecne tempo życia raczej mija się szerokim łukiem ze słowem "slow". Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i wszystko chcemy zrobić jak najszybciej. Mimo nieustannie rosnącego tempa życia, idea slow food jest coraz bardziej popularna na całym świecie. Czym ona właściwie jest? Jakie są jej założenia? I czy nasze produkty wpisują się w ideę slow food? Tego wszystkiego dowiecie się w tym artykule.

Slow food - co to dokładnie jest?

Slow food to jednocześnie organizacja i ruch społeczny, który został założony w drugiej połowie lat 80-tych we Włoszech przez Carlo Petrini. Ruch ten jest swoistego rodzaju sprzeciwem wobec wysoko przetworzonej żywności i jedzeniu typu fast food. Jego celem jest zapewnienie każdemu dostępu do "zdrowej, czystej i uczciwej żywności". Członkowie organizacji wyobrażają sobie świat, w którym każdy może jeść żywność, która jest dobra dla niego i dla planety. Ruch slow food cieszy się coraz większą popularnością i działa w ponad 160 krajach.

Główne zasady idei slow food

Idea slow food kładzie nacisk na jakość jedzenia - na to, żeby stawiać na żywność składającą się z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników i aromatów. Zgodnie z tą filozofią jedzenie ma być:

  • dobre: rozumie się przez to promowanie świeżych, sezonowych i regionalnych produktów wysokiej jakości.

  • czyste: przez czystość rozumie się wspieranie produkcji żywności, która jest przyjazna dla środowiska i nie szkodzi ekosystemowi,

  • sprawiedliwe: zapewnienie godziwego wynagrodzenia dla rolników i producentów oraz sprawiedliwego dostępu do dobrej jakości żywności dla wszystkich.

Przykłady działań Slow Food to: tworzenie lokalnych targów, promowanie produktów regionalnych oraz organizowanie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych. Ciekawostką jest, że wśród polskich produktów objętych ochroną przez ruch slow food są: kiełbasa lisiecka, polskie oscypki, bundz czy bryndza podhalańska.

Slow food a fast food - różnice

Slow food a fast food to dwa zupełnie inne podejścia do żywności i jedzenia. W ruchu slow food ważne jest zdrowe i świadome podejście do jedzenia, wybieranie naturalnych składników i produktów, które są produkowane przez regionalnych producentów żywności. Żywność typu fast food zaś jest pożywieniem na ogół wysoko przetworzonym, którego prioryterem jest szybkość w przygotowaniu i szybkość w zjedzeniu. Posiłki takie można znaleźć w menu barów szybkiej obsługi, gdzie serwowane są np. burgery, frytki czy pizza.

Jak produkty HELPA wpisują się w świadome odżywianie i trend slow food?

Nasze produkty wpisują się filozofię świadomego odżywiania. Wybierając nasze kaszki, stawiacie zawsze na prosty i przejrzysty skład (bez sztucznych barwników, konserwantów, sztucznych dodatków, a przede wszystkim - bez dodatku cukru i soli) i wartościowe składniki płynące prosto z natury. Nasze kaszki do gotowania nieustannie produkowane są z ekologicznych surowców. Przygotowuje się je w tradycyjny sposób, wymagają kilku minut gotowania. Korzystamy również ze starych odmian zbóż, dzięki czemu nasza Bio Manna Dawnych Zbóż jest naprawdę wyjątkowa.

Przykładowe przepisy w stylu slow food

Bio Manna Dawnych Zbóż z sezonowymi owocami

Składniki:

Przygotowanie

Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka. Wsyp powoli dwie łyżki Bio Kaszki. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty. Po ugotowaniu dodaj sezonowe owoce.

Manna z owocami

Kotleciki z kalafiora z kaszką

Składniki:

Przygotowanie

Różyczki kalafiora gotuj przez 10 minut na parze. W międzyczasie drobno posiekaj dymkę. Ostudzonego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż go do miski, dodaj dymkę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przy użyciu rąk i łyżki uformuj placuszki. Smaż je na złoto - około 4-5 minut z każdej strony. Kotlety można również upiec, 20-25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

TIP: Do placuszków dodaj nasion czarnuszki, dzięki czemu placuszki będą jeszcze zdrowsze.

 *pomiń, jeśli gotujesz dla małego dziecka.

Kotleciki z kalafiora

Slow food - podsumowanie

Idea Slow Food promuje świadome, zrównoważone odżywianie, które opiera się na spożywaniu lokalnych, sezonowych produktów, przygotowywanych w sposób tradycyjny i z szacunkiem dla środowiska. I mimo tego, że tempo życia nie sprzyja wszystkiemu, co "slow", warto zwracać uwagę na to co ląduje na naszych talerzach. Może to zaprocentować lepszym zdrowiem i samopoczuciem.

Bibliografia:

  1. https://www.slowfood.com/about-us/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium