Dlaczego warto jeść lokalne i sezonowe warzywa, owoce i inne produkty
Dzięki rozwiniętemu transportowi i hulającemu przemysłowi spożywczemu mamy cały rok na półkach większość produktów, czasem z odległych zakątków Świata (i dobrze, bo możemy cieszyć się różnorodnością). Mamy to szczęście żyć w czasach i kraju, gdzie nie możemy narzekać na dostępność jedzenia. Jednak warto jeść tak, by podstawą diety były takie produkty, które urosły gdzieś blisko nas i to w tej, danej porze roku. Warto jeść sezonowo z wielu powodów.
- sezonowe warzywa i owoce są świeże, jest większe prawdopodobieństwo, że są hodowane w naturalny sposób (bez sztucznego oświetlenia, dodatkowych nawozów).
- to właśnie w sezonie warzywa i owoce mają najlepszy smak
- jedząc sezonowo mamy szansę doświadczyć różnorodności warzyw i owoców w cyklu rocznym, co chwilę sięgając po inne dary natury
- jedząc sezonowo możemy jedzenie łączyć z edukacją, pokazując dzieciom jakie warzywa i owoce rosną w danym momencie roku (gdy ma się mały przydomowy ogródek, można z powodzeniem hodować warzywa i owoce dla rodziny, by jeść dokładnie to, co w danej porze roku naturalnie rośnie).
- jedzenie sezonowe i lokalne pomaga w trosce o środowisko - mniej transportowanych produktów, mniej sztucznego światła wykorzystywanego przy hodowli
- kupując lokalnie, wspieramy polskich rolników i naszą polską gospodarkę.
Co jesienią głównie króluje na Waszych talerzach?
U nas jest klimat na dynię, prodprażane śliwki, orzechy włoskie, buraki i resztki cukinii ;) Plus oczywiście jabłka!