
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?
Liofilizowane owoce to nic innego jak kwintesencja owocu. Bez konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Mimo obco brzmiącej nazwy są w 100% naturalne.
LIOFILIZACJA - CO TO ZNACZY?
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, proces konserwacji sprawdzony i uznany za najbardziej zachowawczy. Polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu – oznacza to, że lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten przebiega w niskiej temperaturze oraz pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Proces ten jest najlepszy pod względem zachowania wartości odżywczych produktów.
Proces liofilizacji składa się z 3 etapów: zamrażania, sublimacji i desorpcji. Urządzenie, w którym przeprowadza się proces liofilizacji to liofilizator.
W wyniku odwodnienia produkt końcowy traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi, a zawartość wilgoci jest zredukowana do 2%.
Produkty liofilizowane są higroskopijne - chłoną wilgoć z otoczenia. Dlatego też nie należy ich przechowywać w pobliżu gotujących się potraw i sporej wilgoci, ponieważ się zbrylą.
Najlepiej dodawać owocowy pyłek do kaszki ugotowanej, ostudzonej.
LIOFILIZACJA ŻYWNOŚCI
Dlaczego warto sięgać po owoce liofilizowane?
Otrzymane drogą sublimacji produkty spożywcze charakteryzuje bardzo wysoka jakość – zachowują smak, zapach oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną, tj. aminokwasy, witaminy czy enzymy.
Jak wiadomo w świeżych owocach i warzywach znajdziemy bogactwo wielu składników odżywczych takich jak witamin (A, C, E, K, z grupy B), składniki mineralne (m.in. potas, magnez) karotenoidy, polifenole, antocyjany. Te składniki znajdziemy również w owocach liofilizowanych, więc z powodzeniem mogą być dodatkową porcją zdrowia na talerzu, od najmłodszych lat!
W 2-gramowych saszetkach zachowałyśmy to co najlepsze! Dla przykładu jedna Bio Różdżka Smaku Szpinak odpowiada dużej garści tego zielonego warzywa. To całkiem sporo, prawda?
Dodatkowym plusem jest przetwarzanie owoców w momencie ich pełnej dojrzałości, bez potrzeby przechowywania czy zatrzymywania wzrostu.
Mają one zredukowaną wilgotność, dzięki czemu ich termin do spożycia jest wydłużony w porównaniu ze świeżymi owocami. Takie owoce będą świetną alternatywą pozwalającą sięgać po nie, kiedy już skończył się sezon na nasze ulubione przysmaki.
Ponadto sprawdzą się dobrze w podróży, na wakacjach, wycieczce, pikniku, czy też jako awaryjna przekąska podczas intensywnego dnia, po którą możesz sięgnąć zawsze do torebki, a wygodne opakowanie pozwala cieszyć się pełnią smaku chrupiącego Bio Suchego Prowiantu.
Świeże owoce, zebrane prosto z sadów, znajdziecie w naszych Bio Różdżkach i Bio Łyżkach Smaku w postaci owocowego pyłu.
Owoce liofilizowane mogą być spożywane solo jako przekąska, jak również idealnie się sprawdzą jako składnik kaszki, owsianki, jogurtu, naleśników czy innych wypieków. Zamienią każdy posiłek w kolorową ucztę dla oczu jak i smaku.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą owoców i warzyw liofilizowanych w formie sproszkowanej jak i chrupiących kawałków waszych ulubionych owoców!
Karol Haliczyn
Czym jest liofilizacja https://frostx.pl/pl/blog/czym-jest-liofilizacja/
Andrei Dudowaty
Po jaka cholere wymyslac te durne slowa - czy nie prosciej nazywac to suszeniem, nasze prababcie suszyly np. Jablka a w zimie kompot jak ze swiezych owocow
Karol Baker
Andrei Dudowaty suszenie to nie jest to samo co liofilizacja. Produkty które przeszły przez proces liofilizacji usunięta z nich 98/99% wody, a w produkcie który przeszedł proces suszenia usunięta z nich 70/80% wody. Wiec nie można mówić ze to jest to samo a zwłaszcza ze nasze babcie nie miały takiego sprzętu ktory służy do liofilizacji