Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka Piernikowa
Bio Kaszka Piernikowa

15,99 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

16,18 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,04 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus

13,32 zł

szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku

17,13 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Liofilizacja owoców – najbliższa naturze 3
Liofilizacja Owoców – Najbliższa Naturze

Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Liofilizowane owoce to nic innego jak kwintesencja owocu. Bez konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Mimo obco brzmiącej nazwy są w 100% naturalne.

LIOFILIZACJA - CO TO ZNACZY?

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, proces konserwacji sprawdzony i uznany za najbardziej zachowawczy. Polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu – oznacza to, że lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten przebiega w niskiej temperaturze oraz pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Proces ten jest najlepszy pod względem zachowania wartości odżywczych produktów.

Proces liofilizacji składa się z 3 etapów: zamrażania, sublimacji i desorpcji. Urządzenie, w którym przeprowadza się proces liofilizacji to liofilizator. 

W wyniku odwodnienia produkt końcowy traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi, a zawartość wilgoci jest zredukowana do 2%.

Produkty liofilizowane są higroskopijne - chłoną wilgoć z otoczenia. Dlatego też nie należy ich przechowywać w pobliżu gotujących się potraw i sporej wilgoci, ponieważ się zbrylą. 

Najlepiej dodawać owocowy pyłek do kaszki ugotowanej, ostudzonej.

LIOFILIZACJA ŻYWNOŚCI

Dlaczego warto sięgać po owoce liofilizowane?

Otrzymane drogą sublimacji produkty spożywcze charakteryzuje bardzo wysoka jakość – zachowują smak, zapach oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną, tj. aminokwasy, witaminy czy enzymy.

Jak wiadomo w świeżych owocach i warzywach znajdziemy bogactwo wielu składników odżywczych takich jak witamin (A, C, E,  K, z grupy B), składniki mineralne (m.in. potas, magnez) karotenoidy, polifenole, antocyjany. Te składniki znajdziemy również w owocach liofilizowanych, więc z powodzeniem mogą być dodatkową porcją zdrowia na talerzu, od najmłodszych lat!

W 2-gramowych saszetkach zachowałyśmy to co najlepsze! Dla przykładu jedna Bio Różdżka Smaku Szpinak odpowiada dużej garści tego zielonego warzywa. To całkiem sporo, prawda?

Dodatkowym plusem jest przetwarzanie owoców w momencie ich pełnej dojrzałości, bez potrzeby przechowywania czy zatrzymywania wzrostu.

Mają one zredukowaną wilgotność, dzięki czemu ich termin do spożycia jest wydłużony w porównaniu ze świeżymi owocami. Takie owoce będą świetną alternatywą pozwalającą sięgać po nie, kiedy już skończył się sezon na nasze ulubione przysmaki. 

Ponadto sprawdzą się dobrze w podróży, na wakacjach, wycieczce, pikniku, czy też jako awaryjna przekąska podczas intensywnego dnia, po którą możesz sięgnąć zawsze do torebki, a wygodne opakowanie pozwala cieszyć się pełnią smaku chrupiącego Bio Suchego Prowiantu.

Świeże owoce, zebrane prosto z sadów, znajdziecie w naszych Bio Różdżkach i Bio Łyżkach Smaku w postaci owocowego pyłu. 

Owoce liofilizowane mogą być spożywane solo jako przekąska, jak również idealnie się sprawdzą jako składnik kaszki, owsianki, jogurtu, naleśników czy innych wypieków. Zamienią każdy posiłek w kolorową ucztę dla oczu jak i smaku.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą owoców i warzyw liofilizowanych w formie sproszkowanej jak i chrupiących kawałków waszych ulubionych owoców!

 

Komentarze do wpisu (3)

15 marca 2021

Czym jest liofilizacja https://frostx.pl/pl/blog/czym-jest-liofilizacja/

2 lipca 2023

Po jaka cholere wymyslac te durne slowa - czy nie prosciej nazywac to suszeniem, nasze prababcie suszyly np. Jablka a w zimie kompot jak ze swiezych owocow

16 sierpnia 2023

Andrei Dudowaty suszenie to nie jest to samo co liofilizacja. Produkty które przeszły przez proces liofilizacji usunięta z nich 98/99% wody, a w produkcie który przeszedł proces suszenia usunięta z nich 70/80% wody. Wiec nie można mówić ze to jest to samo a zwłaszcza ze nasze babcie nie miały takiego sprzętu ktory służy do liofilizacji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium