Czym są owoce i warzywa liofilizowane i dlaczego warto je jeść?
Owoce i warzywa liofilizowane są wyjątkowe - to bogactwo wartości odżywczych, naturalny kolor i smak w jednym!
Z tego artykułu dowiesz się: czym właściwie są produkty liofilizowane? Na czym polega proces suszenia sublimacyjnego? I jakie liofilizaty znajdziesz w ofercie HELPA ?
Żywność liofilizowana - co to znaczy?
Żywność liofilizowana to produkty spożywcze poddane procesowi liofilizacji (inna nazwa tego procesu to suszenie sublimacyjne), czyli usunięciu wody z produktu zamrożonego w warunkach obniżonego ciśnienia.
Jest to nie tylko sekret długoterminowego przechowywania ulubionych produktów, ale także sposób na zachowanie ich znacznej ilości składników odżywczych, smaku i aromatu przez dłuższy czas.
Na czym polega proces liofilizacji?
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne - proces konserwacji sprawdzony i uznany za jeden z bardziej zachowawczych. Polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu – oznacza to, że lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten przebiega w niskiej temperaturze oraz pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Dzięki temu jest to jeden z lepszych pod względem zachowania wartości odżywczych procesów.
Proces liofilizacji składa się z 3 etapów: zamrażania, suszenia wstępnego i suszenia wtórnego. Urządzenie, w którym przeprowadza się proces liofilizacji to liofilizator.
W wyniku odwodnienia produkt końcowy traci znacząco swoją masę, dzięki temu jest bardzo lekki.
Czy produkty liofilizowane są zdrowe?
Tak! Produkty liofilizowane są pełnowartościowe pod względem odżywczym. Proces liofilizacji minimalizuje straty witamin i składników mineralnych, co sprawia, że są one idealnym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Jak wiadomo, w świeżych owocach i warzywach znajdziemy bogactwo wielu składników odżywczych, takich jak witaminy (A, C, E, K, z grupy B), składniki mineralne (m.in. potas, magnez), karotenoidy, polifenole, antocyjany. Te składniki znajdziemy również w owocach liofilizowanych, więc z powodzeniem mogą być dodatkową porcją zdrowia na talerzu, od najmłodszych lat!
Czy owoce liofilizowane mają cukier?
Nie, owoce liofilizowane HELPA nie mają dodatku cukru. Proces liofilizacji koncentruje naturalną słodycz owoców, zachowując ich smak i aromat. W liofilizowanych produktach HELPA w składzie znajdziesz 100% owoców i/lub warzyw i nic więcej!
Dlaczego warto sięgać po warzywa i owoce liofilizowane?
Otrzymane drogą sublimacji produkty spożywcze charakteryzuje bardzo wysoka jakość – zachowują smak, zapach oraz wysoką wartość odżywczą i biologiczną, tj. aminokwasy, witaminy czy enzymy. Są doskonałym wyborem dla dzieci i dorosłych, zwłaszcza dla osób ceniących zdrowy styl życia.
W 2-gramowych saszetkach zachowaliśmy to, co najlepsze! Na przykład jedna Bio Różdżka Smaku Szpinak odpowiada dużej garści tego zielonego warzywa. To całkiem sporo, prawda?
Produkty liofilizowane mają zredukowaną wilgotność, dzięki czemu ich termin do spożycia jest wydłużony w porównaniu ze świeżymi owocami czy warzywami. Dzięki temu można mieć je zawsze w szafce i z łatwością użyć do posiłku, jak akurat w domu skończą się świeże owoce i warzywa.
Ponadto, świetnie sprawdzą się w podróży, na wakacjach, wycieczce, pikniku, czy też jako awaryjna przekąska podczas intensywnego dnia, po którą zawsze możesz sięgnąć do torebki, a wygodne opakowanie pozwala cieszyć się pełnią smaku chrupiącego Bio Suchego Prowiantu.
Różnorodne, pyszne owoce i warzywa znajdziecie w naszych Bio Różdżkach i Bio Łyżkach Smaku w postaci magicznego pyłu.
Rodzaje liofilizatów
W ofercie HELPA znajdziesz owoce i warzywa liofilizowane w kilku ciekawych formach. Poniżej powiemy kilka słów na ich temat i wyjaśnimy, czym różnią się od siebie.
Bio Różdżki Smaku - to owoce i warzywa liofilizowane w formie sproszkowanej. Zamknięte są w wygodne 2-gramowe saszetki przeznaczone na raz. Dzięki temu świetnie sprawdzą się zarówno w domu, jak i w podróży. Różdżki możesz dodać do ulubionej kaszki, jogurtu czy koktajlu, dzięki czemu posiłek nabierze pięknego koloru oraz dodatkowych wartości odżywczych. W naszej ofercie znajdziesz aż trzy rodzaje Bio Różdżek Smaku:
-
Bio Owocowe Różdżki Smaku - w skład zestawu wchodzi aż dziesięć dwugramowych saszetek zawierających owoce liofilizowane (po 2 saszetki każdego smaku) - truskawkę, jagodę, malinę, czarną porzeczkę oraz śliwkę.
-
Bio Warzywne Różdżki Smaku - w skład zestawu wchodzi dziewięć dwugramowych saszetek zawierających warzywa liofilizowane (po 3 saszetki każdego smaku) - buraka, szpinak oraz dynię.
-
Bio Tropikalne Różdżki Smaku - w skład zestawu wchodzi dziewięć dwugramowych saszetek zawierających tropikalne owoce liofilizowane (po 3 saszetki każdego smaku) - banana, mango oraz ananasa.
Bio Łyżki Smaku - to jednoskładnikowe owoce liofilizowane oraz mieszanki owocowo-warzywne w formie sproszkowanej. W przeciwieństwie do Bio Różdżek Smaku, Łyżki zamknięte są w większych ekonomicznych 40-gramowych opakowaniach, idealnych dla całej rodziny. Łyżka (lub łyżeczka, Ty decydujesz!) Bio Łyżki Smaku jest doskonałym dodatkiem do ulubionej kaszki, deseru, koktajlu lub ciasta.
W naszej ofercie znajdziesz sześć pojedynczych owocowych Bio Łyżek Smaku (Truskawka, Malina, Jagoda, Czarna Porzeczka, Smoczy Owoc, Puder Jabłkowy), mieszankę owocową (Owoce Leśne) oraz autorskie mieszanki owocowo-warzywne (Truskawka-Burak-Jeżyna, Jabłko-Gruszka-Pietruszka oraz Dynia-Brzoskwinia).
Każda Bio Łyżka Smaku doda potrawie innego koloru. Chcesz, żeby twoje danie było fioletowe? Użyj Bio Łyżki Smaku Jagoda lub Czarna Porzeczka. A może interesuje Cię piękny intensywny różowy kolor? Wykorzystaj Bio Łyżkę Smaku Smoczy Owoc lub Malina.
Bio Grys Liofilizowany - to liofilizowane owoce w postaci delikatnej posypki w trzech smakach: truskawka, malina oraz czarna porzeczka. To zarówno kolorowy i wartościowy dodatek do codziennej kaszki, ale także przepiękna dekoracja na domowych ciastach i deserach.
Suchy Prowiant - w przeciwieństwie do Grysu, Różdżek i Łyżek Smaku to owoce liofilizowane w kawałkach(wyjątkiem jest malina, która pakowana jest w całości). To świetny dodatek do kaszki czy jogurtu, lecz świetnie sprawdza się także jako samodzielna przekąska. Uwielbiamy je za naturalnie słodki smak i przyjemną chrupkość. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś, serdecznie polecamy! W naszej ofercie znajdziesz cztery jednoskładnikowe Bio Suche Prowianty (Truskawka, Malina, Ananas oraz Wiśnia), a także trzy mixy - Suchy Prowiant Mix z Jabłkiem, Suchy Prowiant Mix z Ananasem oraz Suchy Prowiant Mix z Figą. Znajdź swój ulubiony smak i chrup razem z nami!
Jak podawać owoce i warzywa liofilizowane?
Owoce liofilizowane mogą być spożywane solo jako przekąska, ale również idealnie sprawdzą się jako dodatek do kaszki, owsianki, jogurtu, koktajlu, naleśników czy innych wypieków. Zamienią każdy posiłek w kolorową ucztę. Stanowią atrakcyjne urozmaicenie posiłku od najmłodszych lat.
Jak należy przechowywać liofilizowane owoce i warzywa?
Produkty liofilizowane są higroskopijne - chłoną wilgoć z otoczenia. Dlatego też nie należy ich przechowywać w pobliżu gotujących się potraw i sporej wilgoci, ponieważ mogą ulec zbryleniu. Aby zachować świeżość i smak liofilizowanych owoców i warzyw, powinno się przechowywać je w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub słoikach w chłodnym i suchym miejscu. W ten sposób będą gotowe do spożycia przez dłuższy czas.
Co wyróżnia produkty liofilizowane HELPA?
Nasze liofilizowane produkty wyróżnia czysty jak łza skład - jest to jedynie owoc/warzywo/mieszanka owocowo-warzywna i nic więcej! Nasze liofilizaty nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku, aromatów ani dodatku soli oraz cukru.
Cechą produktów liofilizowanych jest długi termin przydatności. Warto jednak pamiętać, że jeżeli już otworzysz opakowanie liofilizatów, należy przechowywać je w zamkniętym, oryginalnym i szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Są to produkty wysoko higroskopijne. Oznacza to, że pod wpływem wilgoci mogą one się zbrylić (w przypadku Bio Różdżek i Łyżek Smaku) lub stać się miękkie (Bio Grysy i Suchy Prowiant). Przechowywane w prawidłowy sposób, mogą posłużyć na długo.
Wypróbuj różne warianty owoców i warzyw liofilizowanych HELPA
Czy wiesz już czym są owoce i warzywa liofilizowane? A może masz już swoje ulubione liofilizaty? Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi wiesz już na czym polega tzw. suszenie sublimacyjne i poznasz bliżej nasze produkty i różnicę między nimi. Czas pokolorować dania na talerzu!
Andrei Dudowaty
Po jaka cholere wymyslac te durne slowa - czy nie prosciej nazywac to suszeniem, nasze prababcie suszyly np. Jablka a w zimie kompot jak ze swiezych owocow
Karol Baker
Andrei Dudowaty suszenie to nie jest to samo co liofilizacja. Produkty które przeszły przez proces liofilizacji usunięta z nich 98/99% wody, a w produkcie który przeszedł proces suszenia usunięta z nich 70/80% wody. Wiec nie można mówić ze to jest to samo a zwłaszcza ze nasze babcie nie miały takiego sprzętu ktory służy do liofilizacji