Owocowy omlet dla dziecka - najlepsze przepisy
Omlet to prosty i pyszny pomysł na zdrowe i wysokobiałkowe śniadanie dla Twojego dziecka i całej rodziny. Omletowi z liofilizowanymi, duszonymi lub świeżymi owocami nie oprze się nikt! Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się więc także jako danie na wynos do śniadaniówki. Jak przygotować taki omlet?
Omlet z patelni
Najprostszy omlet to po prostu roztrzepane jajka usmażone na patelni lub ugotowane na parze (dla młodszych dzieci). Aby omlet był puszysty i delikatny, oddziel białka od żółtek, białka ubij i połącz z roztrzepanymi żółtkami, delikatnie mieszając szpatułką. Następnie przenieś masę jajeczną na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej nieprzywierającą) i rozprowadź po całej jej powierzchni. Smaż omlet pod przykryciem przez około 7 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty.
Podobny omlet, też puszysty, ale nieco bardziej zwarty możesz zrobić, dodając do żółtek nieco mąki, a potem postępować jak wyżej. Aby był bardziej odżywczy, zwykłą jasną mąkę zamień na mniej przetworzoną o typie 1850, tzw. mąkę graham, albo zamiast mąki dodaj kaszkę np. Bio Kaszkę Owsianą lub Bio Kaszkę z Samopszy.
Omlet z piekarnika
Ciekawym pomysłem jest też omlet z piekarnika, który jest pyszny i robi się praktycznie sam. Aby go przygotować, zmiksuj jajka z odrobiną mąki lub kaszki i tłuszczu, posłódź np. Bio Sproszkowanymi Daktylami. Powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego, posyp świeżymi lub mrożonymi owocami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut.
Z czym podać omlet dla dzieci?
Omlet można podać z owocami świeżymi, duszonymi czy liofilizowanymi. Ponadto można polać go jogurtem lub skyrem i odrobiną pasty orzechowej. Tak przygotowany posiłek doda energii i będzie sycił na długo.
Poniżej znajdziesz dwa sprawdzone przepisy na omlety na słodko z owocami. Koniecznie je wypróbuj i daj znać czy smakowały.
Omlet biszkoptowy, lekki i puszysty jak chmurka
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka Bio Kaszki Owsianej
- 2 łyżeczki Bio Sproszkowanych Daktyli
- Do podania: Pasta z prażonych migdałów, banan, borówki, Bio Grys Liofilizowany Drobinki Malinki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z kaszką i sproszkowanymi daktylami. Następnie dodaj do nich pianę i delikatnie wymieszaj całość do połączenia składników. Masę przelej na dobrze rozgrzaną patelnię i rozprowadź po całej powierzchni. Przykryj pokrywką i zmniejsz płomień. Smaż przez około 7 minut na małym ogniu. Następnie przewróć omleta szpatułką na drugą stronę i smaż jeszcze około 3 minut. Gotowego omleta przełóż na talerz. Ozdób owocami i masłem orzechowym. Można posmarować go delikatnie jogurtem naturalnym.
Omlet zapiekany z owocami
Składniki:
- 3 jajka
- 1 duży dojrzały banan
- 80 g Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
- 1 łyżka Pasty z nerkowców prażonych
- 1 1/2 szklanki owoców leśnych (mix lub malin, borówek itp.) świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
Jajka, banana, kaszkę i pastę z nerkowców umieść w misce i zblenduj te składniki na gładką masę. Przelej ją do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie olejem rzepakowym (opcjonalnie). Następnie na wierzch wysyp owoce i delikatnie dociśnij je do środka. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 20 minut. Omleta podaj z kleksem jogurtu naturalnego lub skyru.
Puszysty omlet dla dzieci - podsumowanie
I jak podobają się Wam nasze przepisy? Prawda, że są bardzo proste? Zaopatrzcie się w potrzebne składniki i zabierzcie się do gotowania. Może już w najbliższy weekend zjecie takie omletowe śniadanie?