Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

13,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami

16,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Masło orzechowe dla dzieci: od kiedy podawać i jakie wybrać? 0
Masło orzechowe dla dzieci: od kiedy podawać i jakie wybrać?

Masło orzechowe to świetny dodatek do kanapek, kaszek, deserów i wszelkiego rodzaju domowych wypieków. Z tego artykułu dowiesz się: jak wybrać dobre masło orzechowe? Czy jest to produkt zdrowy? Jakie są jego rodzaje? I czy masło orzechowe można podać dziecku i w jakiej formie?

Właściwości orzechów i masła orzechowego

Orzechy to skarbnica wartości odżywczych. Są one źródłem m.in. wartościowych tłuszczy, roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak magnez i cynk. Mimo tego, że orzechy są dość kalorycznym produktem warto po nie sięgać regularnie, ponieważ składniki w nich zawarte mają dobroczynne działanie na nasz organizm.

Warto pamiętać tu o urozmaiceniu i dodawać do posiłków różne rodzaje orzechów i w różnych formach. Orzechy można zmielić na proszek i dodać odrobinę do posiłku, a od czasu do czasu sięgnąć po masło orzechowe, którego małą porcję można z łatwością dodać do dania.

Czy dziecko może jeść masło orzechowe?

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami, nie ma przeciwwskazań do tego, żeby wprowadzać pokarmy alergizujące takie jak orzechy do diety dziecka na początku rozszerzania diety. Należy jednak pamiętać o tym, żeby sposób podania orzechów był bezpieczny, dlatego nie zaleca się podawania ich w całości ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Dlatego też orzechy lub pestki w formie sproszkowanej lub gładkiej pasty będą świetnym i przede wszystkim bezpiecznym sposobem na zaserwowanie ich niemowlakowi.

W przypadku dzieci rozszerzających dietę - można na początku dodać niewielką ilość pasty orzechowej do znanej już dziecku kaszki czy owsianki i zaobserwować, czy nie pojawiają się niepożądane reakcje.

Tak jak już pisaliśmy - masło orzechowe to skarbnica zdrowych tłuszczy, błonnika, białka, a nawet żelaza. Wystarczy dodać łyżeczkę masła orzechowego do placuszków, gofrów, kaszki czy domowych wypieków, a posiłek będzie bardziej wartościowy, sycący i często - smaczniejszy.

Dlatego właśnie warto włączyć masło orzechowe do codziennego jadłospisu dziecka. Należy jednak pamiętać o tym, żeby wybrać takie z dobrym składem.

Wybór odpowiedniego masła orzechowego

Czym się kierować wybierając masło orzechowe? Wybieraj takie, które w składzie ma 100% orzechów, nic więcej. Zwróć uwagę czy w składzie nie ma zbędnych dodatków - m.in. dodatku cukru, soli, konserwantów, oleju palmowego czy tłuszczu palmowego.

Masła orzechowe - rodzaje

Najbardziej znanym masłem orzechowym jest to z orzechów arachidowych. To masło zaś można znaleźć w sklepie w dwóch wersjach - smooth i crunchy. Masło smooth jest zupełnie gładkie w swojej konsystencji. Crunchy zaś to masło grubo mielone - to propozycja dla tych, którzy lubią czuć chrupiące kawałki orzeszków.

Poza masłem z orzechów arachidowych na rynku możemy znaleźć również takie, które pochodzą z innych orzechów, np. nerkowca, laskowych, migdałów, pistacji czy brazylijskich. Różnią się między sobą smakiem, kolorem, konsystencją i różnorodnością wartości odżywczych. Dla przykładu, masło z migdałów to źródło takich składników mineralnych, jak wapń, magnez czy potas. Masło z orzechów włoskich zaś to źródło żelaza, magnezu czy selenu. Różnią się również proporcją kwasów tłuszczowych. Dlatego warto sięgać po różne masła orzechowe w ten sposób dbając o różnorodność diety.

Masło orzechowe - propozycje podania

Masło orzechowe jest gęste i klejące, dlatego nie należy podawać go najmłodszym na łyżeczce, a raczej jako dodatek do innych dań. A jakich? Możliwości użycia tego produktu jest naprawdę wiele!

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kaszki czy owsianki. Możesz dodać także ulubione masło orzechowe do pancakesów, placuszków czy gofrów. Sprawdzi się jako składnik do domowych ciast i ciasteczek.

Nieco mniej znanym, a również ciekawym sposobem użycia masła orzechowego jest dodanie go do dipów lub sosów do sałatek i dań głównych.

Nie sposób nie wspomnieć o maśle orzechowym jako smarowidle na kanapki. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami i dżemem. Jest składnikiem uwielbianej przez Amerykanów kultowej kanapki peanut butter and jelly sandwich.

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na dania z masłem orzechowym? Oto przepis na kaszkę z masłem orzechowym i owocami.

Kaszka z Samopszy z masłem orzechowym i owocami

Z poniżej podanego przepisu wychodzą dwie porcje kaszki.

Składniki:

  • 4 łyżki BIO Kaszki z Samopszy (lub dowolnej innej)

  • 400 ml mleka krowiego lub roślinnego

  • 2 płaskie łyżki 100% masła orzechowego

  • Jabłko, gruszka

  • Opcjonalnie Bio EksPandy Gryka

  • Łyżka syropu klonowego*

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka z mlekiem wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.

  2. Gotuj 2-3 minuty aż zgęstnieje, dodaj syrop klonowy, wymieszaj i przelej do misek.

  3. Do każdej porcji dodaj pokrojone jabłko, gruszkę i masło orzechowe. Całość możesz posypać eksPandowaną gryką.

Smacznego!

*W przypadku przygotowywania kaszki dla najmłodszych nie dodajemy syropu klonowego ze względu na zawartość cukru, a kaszkę możemy ugotować na wodzie.

Wypróbuj szeroką gamę past HELPA

Poznaj nową gamę produktów od HELPA - pasty z orzechów i pestek! Wyróżnia je czysty jak łza skład - jedynie 100% orzechów lub pestek, nic więcej!

Nasze pasty są zapakowane w butelki z możliwością łatwego wyciskania, dzięki czemu korzystanie z nich jest niezwykle proste, wygodne i higieniczne. Umożliwia to także wykorzystanie pasty orzechowej jako dekoracji. Możesz np. narysować nią serce na porannej kaszce dla ukochanej osoby.

W naszej ofercie mamy aż sześć ciekawych rodzajów past:

  • z orzechów arachidowych prażonych,

  • z migdałów prażonych,

  • z nerkowców prażonych,

  • z pestek słonecznika prażonych,

  • z pestek dyni prażonych,

  • z orzechów włoskich prażonych.

Każda pasta ma inne wartości odżywcze, posmak, a nawet kolor. Spróbuj sam, która najbardziej ci zasmakuje!

Masło orzechowe: podsumowanie

Mamy nadzieję, że pokazaliśmy Ci, że naturalne masło orzechowe to produkt, który warto włączyć do codziennej diety całej rodziny. Jest fantastyczne ze względu na swoje wartości i wszechstronność zastosowania.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium