
Karob - co to jest, właściwości i wskazania - karob dla niemowlaka
Karob jest zdecydowanie mniej znanym produktem niż inne przyprawy np. kakao, a zasługuje on na trochę więcej uwagi. Czym dokładnie jest, jakie ma wartości odżywcze oraz dlaczego warto wprowadzić go do diety całej rodziny?
Karob - czym właściwie jest i jaki ma smak?
Karob, znany również jako mączka chleba świętojańskiego należy do rodziny bobowatych. To pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karbowego. Karob najczęściej można spotkać w formie proszku. Dzięki sporej ilości węglowodanów posiada naturalnie słodki smak. W porównaniu do kakao, nie zawiera kofeiny.
Karob - właściwości i wartości odżywcze
Karob to źródło węglowodanów, błonnika pokarmowego. Zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: witaminy z grupy B, wapń, magnez i żelazo. Warto wspomnieć, że w karobie znajdziemy również antyoksydanty, które wykazują działanie antybakteryjne.
Jak i do czego stosować karob?
Karob ze względu na naturalnie słodki smak z powodzeniem można wykorzystać do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także do kaszek, owsianek czy placuszków i gofrów.
Karob (mączka chleba świętojańskiego) jako zamiennik kakao
Jeśli w Waszej rodzinie występuje alergia na kakao, bardzo dobrym zamiennikiem będzie właśnie karob. Jego zaletą jest to, że nie zawiera kofeiny.
Na jakim etapie rozszerzania diety dziecka można wprowadzić karob?
Karob można zaproponować od początku rozszerzania diety malucha. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. W porównaniu do kakao, karob jest słodszy.
Przykładowe przepisy z karobem
Muffinki z karobem i daktylami
Składniki:
-
100 g Bio Kaszki Owsianej
-
2 łyżki Bio Karobu w Proszku
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
-
80 ml oleju
-
240 ml mleka lub napoju roślinnego + 1/2 szklanki do polewy
-
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem i olejem roślinnym. Wymieszaj i przelej do suchych składników. Całość wymieszaj na gładką masę. Gotowe ciasto przełóż do formy na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ Piecz około 20 minut. Gotowe muffinki wyjmij z piekarnika. Zrób polewę. Do rondelka włóż połamaną w kostki czekoladę, wlej 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego. Postaw na mały ogień. Gotuj cały czas mieszając aż czekolada rozpuści się, połączy się z mlekiem i lekko zgęstnieje. Gotową polewą pokryj wierzch muffinek i udekoruj liofilizowanymi truskawkami i ekspandowanym prosem.
Karob w HELPA
W naszej ofercie znajdziesz ekologiczny karob w proszku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaszek, owsianek, deserów i domowych wypieków, czyli wszędzie tam, gdzie potrzebna jest odrobina słodkości.
Podsumowanie
Karob to nie tylko dobry zamiennik kakao, ale przede wszystkim wartościowy produkt, który wzbogaci posiłek o cenne witaminy i składniki mineralne. Zawiera spore ilości węglowodanów, dzięki czemu nadaje naturalnego słodkiego posmaku potrawom. Dodatkowo nie zawiera kofeiny w porównaniu do kakao.