Bio Kaszka Jaglano-Owsiana to idealne połączenie prosa i owsa - najbardziej odżywczych, wzmacniających zbóż - sprawdzających się doskonale na pożywne śniadanie.
Podobno to nasza najsmaczniejsza kaszka. Na kaszce widnieje wizerunek Sarny, choć najcześciej od Was słyszymy, że to.. Kangur :) Sarna Paulina to nasz jedyny zwierzak HELPAk rysowany profilem; tylko jak namalować go en face?
Owies
zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów.
Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego - glukanu, regulującego pracę jelit.
Proso
Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych; pierwsze zapiski o jego uprawie pochodzą ze starożytnych Chin. Okres największego wykorzystania w krajach europejskich, w tym także w Polsce, przypada na lata poprzedzające drugą wojnę światową. Dziś kasza jaglana powróciła na nasze stoły i nie bez powodu została okrzyknięta królową kasz. Jest lekkostrawna, delikatna i nie zawiera glutenu. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów.
Nasza klientka Alicja zostawiła pod tym produktem taki komentarz:
"Jedna z najlepszych kaszek! Ma łagodność kaszki owsianej i dodatkowo wartości z kaszki jaglanej. Idealna dla sceptyków jaglanych przysmaków."
A która kaszka jest Waszą ulubioną? Zachęcamy do zostawiania komentarzy na stronie sklepu - to bardzo pomaga naszym nowym klientom.