Dzień Pizzy i Spaghetti z HELPA - zdrowe domowe przepisy
W styczniu i lutym świętujemy dwa dni niezwykle ważne dla miłośników kuchni włoskiej. Dlaczego? Czwartego stycznia wypada Międzynarodowy Dzień Spaghetti, zaś miesiąc później, dziewiątego lutego - Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Kuchnia włoska i jej specjalności są uwielbiane i cenione niemal na całym świecie. Niemal w każdym kraju znajdziemy restaurację, hotel czy trattorię, w której serwują makarony i pizze. A dlaczego? Bo dania z kuchni włoskiej są kolorowe, aromatyczne i można przyrządzić je na setki różnych sposobów!
W tym artykule podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na zdrowe i kolorowe pizze i makarony, w których nie może oczywiście zabraknąć produktów HELPY. A na koniec podzielimy się z Wami na pyszny warzywny sos do makaronu i nie tylko.
Gotowi? Zaczynajmy!
Kolorowy makaron spaghetti dla zabieganych
Poszukujesz szybkiego i prostego przepisu na kolorowe spaghetti? Bardzo proszę! Do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników oraz Bio Warzywnych Różdżek Smaku. A efekt wizualny gwarantowany!
Składniki:
- 150 g makaronu typu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Po 2 Bio Warzywne Różdżki Smaku (burak, szpinak, dynia)
- 3 łyżki sera parmezan
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku*
Przygotowanie:
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotujemy go do miękkości al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gorący odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy, a następnie dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Spaghetti przekładamy do 3 miseczek i do każdej z nich wsypujemy po 2 Różdżki Smaku. Mieszamy aż do uzyskania pięknego intensywnego koloru. Makaron podajemy z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
Przepis na domowe pizzerki ze szpinakiem
Czyli przepis na pizzerinki dla dzieci i nie tylko! Są nieduże, kolorowe i świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i do szkolnej śniadaniówki. Chętnie zajadają się nim także dorośli. A jak je zrobić?
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej + dodatkowo do podsypania
- opakowanie suchych drożdży 7 g
- 150 ml ciepłej wody
- 100 ml kefiru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Po 3 Bio Warzywne Różdżki Smaku (burak, szpinak, dynia)
- łyżeczka soli*
- łyżeczka cukru*
Na farsz:
- około 100 g świeżego szpinaku
- łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 4 plastry suszonych pomidorów
- garść tartej mozzarelli
- Bio eksPandy Komosa Helpa
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mokre składniki. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części i do każdej dodajemy po 3 Bio Warzywne Różdżki Smaku. Zagniatamy na gładkie ciasto, podsypując każde z nich, około 2 łyżkami mąki. Odstawiamy, aż podwoją objętość.
W tym czasie umyty szpinak siekamy i podsmażamy na oleju wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Każdy kawałek ciasta dzielimy na 4 części. Lekko rozciągamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek nakładamy po łyżce farszu. Posypujemy mozzarellą i pieczemy około 20 minut.
Przed podaniem posypujemy ekspandowaną komosą ryżową i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól i cukier w przepisie.
Przepis na wegański sos do spaghetti dla dzieci (i nie tylko!)
Bazowy przepis na wegańskie spaghetti autorstwa współzałożycielki HELPY - Oli. Jeśli nie macie wszystkich warzyw albo chcecie dodać inne – nie martwcie się, on zawsze wychodzi! Kaszka w tym przepisie użyta jest do zagęszczenia konsystencji dania.
Składniki:
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- ¼ brokuła
- garść liści szpinaku
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 passata pomidorowa w butelce
- 2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa lub Kaszki 4 Zbóż
- odrobina oleju do smażenia
- przyprawy - sól*, pieprz, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
Podsmażamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i seler i podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy przepłukaną soczewicę, zalewamy wodą do poziomu warzyw (nie za dużo) i gotujemy przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy brokuła podzielonego na drobne kawałki oraz szpinak – i gotujemy kolejne 5 minut. Zalewamy na końcu passatą pomidorową, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżki dowolnej Bio Kaszki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Gdy sos będzie gotowy – miksujemy wszystko niedbale przy pomocy blendera. Podajemy z makaronem spaghetti lub innym ulubionym.
*dla najmłodszych gotujemy bez dodatku soli
Dzień spaghetti i pizzy - podsumowanie
Pizza i spaghetti - najbardziej kojarzone z kuchnią włoską dania możemy przygotować naprawdę na wiele sposobów. Z pomocą kilku prostych tipów można sprawić, że włoskie specjały wykonane w domu będą smaczne i naprawdę wartościowe. Mamy nadzieję, że nasz przepis na "zdrową" pizzę, kolorowe spaghetti dla zabieganych oraz pyszny wegański sos do makaronu przypadną Wam do gustu.
Buon apetito!