Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

17,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 17,14 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy

17,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Bio Grys Liofilizowany Kosteczki Truskaweczki
Bio Grys Liofilizowany Kosteczki Truskaweczki

15,29 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Daktyle Sproszkowane
Bio Daktyle Sproszkowane

13,64 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Dzień Pizzy i Spaghetti z HELPA - zdrowe domowe przepisy 0
Dzień Pizzy i Spaghetti z HELPA - zdrowe domowe przepisy

Dzień Pizzy i Spaghetti z HELPA - zdrowe domowe przepisy

W styczniu i lutym świętujemy dwa dni niezwykle ważne dla miłośników kuchni włoskiej. Dlaczego? Czwartego stycznia wypada Międzynarodowy Dzień Spaghetti, zaś miesiąc później, dziewiątego lutego - Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Kuchnia włoska i jej specjalności są uwielbiane i cenione niemal na całym świecie. Niemal w każdym kraju znajdziemy restaurację, hotel czy trattorię, w której serwują makarony i pizze. A dlaczego? Bo dania z kuchni włoskiej są kolorowe, aromatyczne i można przyrządzić je na setki różnych sposobów!

W tym artykule podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na zdrowe i kolorowe pizze i makarony, w których nie może oczywiście zabraknąć produktów HELPY. A na koniec podzielimy się z Wami na pyszny warzywny sos do makaronu i nie tylko.

Gotowi? Zaczynajmy!

Kolorowy makaron spaghetti dla zabieganych

Poszukujesz szybkiego i prostego przepisu na kolorowe spaghetti? Bardzo proszę! Do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników oraz Bio Warzywnych Różdżek Smaku. A efekt wizualny gwarantowany!

Składniki:

  • 150 g makaronu typu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Po 2 Bio Warzywne Różdżki Smaku (burak, szpinak, dynia)
  • 3 łyżki sera parmezan
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku*

Przygotowanie:

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotujemy go do miękkości al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gorący odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy, a następnie dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Spaghetti przekładamy do 3 miseczek i do każdej z nich wsypujemy po 2 Różdżki Smaku. Mieszamy aż do uzyskania pięknego intensywnego koloru. Makaron podajemy z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.

Przepis na domowe pizzerki ze szpinakiem

Czyli przepis na pizzerinki dla dzieci i nie tylko! Są nieduże, kolorowe i świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i do szkolnej śniadaniówki. Chętnie zajadają się nim także dorośli. A jak je zrobić?

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej + dodatkowo do podsypania
  • opakowanie suchych drożdży 7 g
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml kefiru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Po 3 Bio Warzywne Różdżki Smaku (burak, szpinak, dynia)
  • łyżeczka soli*
  • łyżeczka cukru*

Na farsz:

  • około 100 g świeżego szpinaku
  • łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 4 plastry suszonych pomidorów
  • garść tartej mozzarelli
  • Bio eksPandy Komosa Helpa
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mokre składniki. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części i do każdej dodajemy po 3 Bio Warzywne Różdżki Smaku. Zagniatamy na gładkie ciasto, podsypując każde z nich, około 2 łyżkami mąki. Odstawiamy, aż podwoją objętość.

W tym czasie umyty szpinak siekamy i podsmażamy na oleju wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Każdy kawałek ciasta dzielimy na 4 części. Lekko rozciągamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek nakładamy po łyżce farszu. Posypujemy mozzarellą i pieczemy około 20 minut.

Przed podaniem posypujemy ekspandowaną komosą ryżową i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól i cukier w przepisie.

Przepis na wegański sos do spaghetti dla dzieci (i nie tylko!)

Bazowy przepis na wegańskie spaghetti autorstwa współzałożycielki HELPY - Oli. Jeśli nie macie wszystkich warzyw albo chcecie dodać inne – nie martwcie się, on zawsze wychodzi! Kaszka w tym przepisie użyta jest do zagęszczenia konsystencji dania.

Składniki:

  • 1 duża marchewka 
  • kawałek selera 
  • ¼ brokuła 
  • garść liści szpinaku 
  • pół szklanki czerwonej soczewicy 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 passata pomidorowa w butelce  
  • 2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa lub Kaszki 4 Zbóż 
  • odrobina oleju do smażenia 
  • przyprawy - sól*, pieprz, bazylia, oregano. 

Przygotowanie: 

Podsmażamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i seler i podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy przepłukaną soczewicę, zalewamy wodą do poziomu warzyw (nie za dużo) i gotujemy przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy brokuła podzielonego na drobne kawałki oraz szpinak – i gotujemy kolejne 5 minut. Zalewamy na końcu passatą pomidorową, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżki dowolnej Bio Kaszki i gotujemy jeszcze 2 minuty.  

Gdy sos będzie gotowy – miksujemy wszystko niedbale przy pomocy blendera. Podajemy z makaronem spaghetti lub innym ulubionym.  

*dla najmłodszych gotujemy bez dodatku soli 

Dzień spaghetti i pizzy - podsumowanie

Pizza i spaghetti - najbardziej kojarzone z kuchnią włoską dania możemy przygotować naprawdę na wiele sposobów. Z pomocą kilku prostych tipów można sprawić, że włoskie specjały wykonane w domu będą smaczne i naprawdę wartościowe. Mamy nadzieję, że nasz przepis na "zdrową" pizzę, kolorowe spaghetti dla zabieganych oraz pyszny wegański sos do makaronu przypadną Wam do gustu.

Buon apetito!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium