
Czy słonecznik jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze słonecznika
Pamiętacie z dzieciństwa skubanie pestek słonecznika? A może w okresie letnim to nadal wasza tradycja? Jeżeli macie taki zwyczaj, chcemy powiedzieć, że jest on...bardzo dobry! Bo ziarna słonecznika są nie tylko wciągające, lecz także bardzo wartościowe!
W tym artykule odpowiemy na pytania: czy i dlaczego spożywanie nasion słonecznika jest zdrowe, kto powinien po nie sięgać, a także czy i w jakiej formie podawać go dzieciom.
Pestki słonecznika - właściwości i wartości odżywcze
Ziarna słonecznika mają lekko orzechowy smak i zawierają naturalne tłuszcze wyczuwalne w smaku. Po uprażeniu są jeszcze bardziej aromatyczne, ale trzeba uważać by ich nie przypalić.
Pestki słonecznika są produktem wysokokalorycznym - w 100 g dostarczają około 575 kcal. Mimo to spożywanie słonecznika przynosi wiele prozdrowotnych korzyści! Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dodatkowo ziarna słonecznika dostarczają wiele innych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, potas, żelazo, witamina E, witaminy z grupy B i błonnik.
Od kiedy można zacząć podawać słonecznik niemowlakowi?
Nasiona słonecznika cechują się dużą gęstością odżywczą, czyli w niewielkiej porcji dostarczają sporą ilość składników odżywczych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasiona słonecznika włączyć do diety dziecka od początku rozszerzania diety. Istotną kwestią jest podawanie dziecku posiłków w bezpiecznej formie, dlatego na początku nasiona słonecznika możesz podawać zmielone, jako dodatek np. do kaszki czy zupy. Pestki zmielisz z łatwością w przystawce do blendera ręcznego, robocie kuchennym lub młynku do kawy.
Słonecznik w diecie dzieci
W nasionach słonecznika znajdziemy wiele cennych składników odżywczych. Dlatego warto po nie sięgać. Oprócz łuskanych pestek słonecznika sięgać możesz też po inne jego formy. Najbardziej popularną jest tłoczony na zimno olej słonecznikowy, który sprawdza się jako dodatek do posiłków. Zachęcamy również do spróbowania Pasty z pestek słonecznika prażonych. Produkt ten ma kremową konsystencję, wyrazisty smak i dodatkowo zapakowany jest w wygodną do wyciskania butelkę.
Słonecznik - nasze propozycje na wykorzystanie go w kuchni
Słonecznik można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Pestki słonecznika można potraktować jako zdrową przekąskę do chrupania np. mix z orzechami, ale też sprawdzą się jako dodatek do kaszki, owsianki czy zupy krem. Pamiętaj, że w czasie rozszerzania diety maluchowi możesz podawać je w formie zmielonej. Pestki słonecznika można dodać do różnych sałatek bądź domowego pesto, zup kremów, domowego pieczywa czy musli i granoli.
Makaron z pesto
Składniki:
-
porcja makaronu
-
60g świeżej bazylii (czyli 2 doniczki 🌱)
-
100 ml oliwy z oliwek
-
Pół łyżeczki soli (albo bez soli, jeśli gotujesz dla malucha)
-
4 łyżki płatków drożdżowych
-
2 ząbki czosnku
-
Kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystko blendujesz i gotowe! Wystarczy ugotować ulubiony makaron i wymieszać go z domowym pesto, a do tego podać np. pokrojone pomidorki koktajlowe.
Jak należy przechowywać łuskany słonecznik?
Słonecznik łuskany należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku, aby nie dopuścić do pojawienia się wilgoci. Pojemnik z produktem najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu - chronić od światła słonecznego i źródła ciepła.
Pasta z prażonych pestek słonecznika od HELPA - wartościowy i ciekawy dodatek do diety
Odkryj Pastę z pestek słonecznika prażonego od HELPA. W swoim składzie zawiera wyłącznie 100% prażonych pestek słonecznika. Dzięki formie pasty, którą zapakowaliśmy w wygodną butelkę do wyciskania, jej używanie jest bardzo proste. To świetny dodatek do kaszki, jak również do innych dań - zup kremów, kanapek, sosów do sałatek czy do makaronu. Dodaj odrobinę do dań i ciesz się skarbnicą wartości, która drzemie w słoneczniku. I to bez dodatkowego obierania, prażenia czy mielenia!
Pestki słonecznika - podsumowanie
W pestkach słonecznika znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je jako dodatek do swoich posiłków. Ze względu na swój smak mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.