Czy kasza manna jest zdrowa dla niemowląt i dzieci?
Kasza manna jest najczęściej wybieraną przez polskie matki tradycyjną kaszką dla dzieci. Jest drobna, łagodna, smaczna, dobrze znana, łatwo dostępna, tania – manna z nieba, bez skazy? Otóż nie. Z nieba sypała się płaskurka.
Pierwszymi dzikimi, a następnie uprawianymi gatunkami pszenic były samopsza i płaskurka. Obok nich na polu rosła także pszenica kamut i orkisz. Dziś to egzotycznie brzmiące nazwy i zapomniane gatunki, wyparte przez pszenicę zwyczajną, udomowioną około dziewięciu tysięcy lat p.n.e. Od tamtego czasu pszenica ewoluowała – lata 60. XX wieku to schyłek uprawy jej starych odmian i triumf odmiany uprzemysłowionej.
Współczesną pszenicę zmodyfikowano tak, by była odporna na suszę, choroby i wysokie temperatury. Podstawowym zadaniem modyfikacji było zwiększenie upraw i zbiorów. Wyglądem współczesna pszenica niczym nie przypomina pszenicy starożytnej – wysokiej na 1,2 metra, o drobnych ziarnach, niedających się oddzielić od plew. Obecnie to zboże ma ziarna nieprzylegające do łodygi, co usprawnia proces oddzielania ziarna od plew. Łupinę traci już w trakcie zbioru, co często prowadzi do zanieczyszczeń pestycydami i chemikaliami służącymi do ochrony zboża. Ma również większą zawartość glutenu. Ta szczególnie cenna cecha dla przemysłu spożywczego, jest jednocześnie jedną z najczęstszych przyczyną alergii pokarmowych na całym świecie. Obecnie pszenica daje dziesięciokrotnie większe plony niż w czasach historycznych.
Z tych względów pospolita współczesna pszenica jest podstawowym zbożem w Polsce i na świecie – zajmuje największe obszary upraw i przynosi najobfitsze plony – jej wydajność z hektara sięga nawet 10 ton ( jest 2-krotnie większa od optymalnego i bezpiecznego plonu).
Stare odmiany pszenicy, jak na przykład orkisz, płaskurka czy samopsza, hoduje się i zbiera z nienaruszoną łupiną. Mocno chroni ona jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysoką wartość odżywczą i świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno odłącza się od łupiny. Poza tym mocna łuska otaczająca ziarno skutecznie zabezpiecza przed zanieczyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym. Dodatkowo ziarna zawierają zdecydowanie mniej glutenu, a organizm na ogół lepiej go przyswaja.
Dawne odmiany pszenicy niewątpliwie zawdzięczają swoje odrodzenie gospodarstwom ekologicznym. Należą do zbóż najmniej wymagających – są odporne na kaprysy pogody, rosną na ubogich glebach, nie potrzebują sztucznych nawozów. Co ciekawe, przy intensywnym nawożeniu wyrastają wyższe, dając mniejszy plon. Ich uprawa jest mało wydajna, a sam zbiór zdecydowanie bardziej pracochłonny. Wszystkie powyższe parametry wpływają na niezwykle wysoką wartość biologiczna zbóż dawnych odmian, której nie znajdziemy w zbożach upraw konwencjonalnych.
Od czasów, kiedy manna sypała się z nieba, niestety dużo się na świecie zmieniło. Zboża będące źródłem zdrowia i witalności, stały się kolejnym produktem przemysłowym – imponując smakiem i wyglądem, ale ze zmienioną strukturą składników odżywczych. I dlatego, sięgając po mannę dla własnych dzieci, szukałyśmy zbóż bez szkodliwych pozostałości z nawozów i środków ochrony roślin, pachnącą jak dawniej i niosącą zdrowie dla ciała.
ZOBACZ KASZKI Z DAWNYMI ODMIANAMI PSZENICY