Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

1,99 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Kakao 260g
BIO Łódeczki Kakao 260g

21,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Borówka
Suchy Prowiant Borówka

7,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

1,99 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 4,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus

13,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

1,99 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Ananas i brzoskwinia - właściwości i wartości odżywcze 0
Ananas i brzoskwinia - właściwości i wartości odżywcze

Ananas i brzoskwinia - właściwości i wartości odżywcze

Coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego? To możliwe jeżeli sięgniemy po owoce. W tym artykule chcemy przybliżyć właściwości ananasa i brzoskwini - owoców, które możecie dostać w naszej ofercie w formie liofilizowanej.

Ananas - pochodzenie

Ananas to trzeci, zaraz po cytrusach i bananach najważniejszy owoc tropikalny. W sklepach możemy dostać zarówno świeżego ananasa, jak i w formie przeróżnych przetworów (np. w puszkach czy w formie soku). Ciekawostką jest, że ananas został sprowadzony do Europy przez... samego Krzysztofa Kolumba!1 Ciekawe, czy Krzysztof wiedział jak bogate właściwości miał ten pyszny owoc. ;)

Ananas - witaminy

Ananas to bogate źródło witaminy C - W 100 g tego owocu znajduje się około 48 mg kwasu askorbinowego. Poza tym, to źródło witamin z grupy B oraz witaminy A. Ciekawostką jest również fakt, że choć ananas nie należy do grupy pomarańczowych owoców, jest także źródłem beta karotenu.

Ananas - właściwości

Ananas to źródło bromelainy. Bromelaina to substancja, która ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym i ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.2 Wspomaga pracę układu trawiennego (dlatego też ananas często jest wymieniany wśród owoców wspomagających odchudzanie), nerek i ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. W przemyśle kosmetycznym bromelaina wykorzystywana jest np. do złuszczania martwego naskórka i przyspiesza gojenie ran. A na koniec należy wspomnieć, że bromelaina wspomaga profilaktykę antynowotworową.

Wśród innych właściwości ananasa należy wymienić obecność błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko powstania nowotworów.

A co jeżeli chodzi o pierwiastki? Ananas to bogate źródło manganu oraz miedzi wspomagającej wchłanianie żelaza i regulującej ciśnienie tętnicze. Poza tym, to źródło wapnia, potasu oraz magnezu.

Mit czy kit, czyli ananas w ciąży

Krąży mit, który mówi o tym, że ananasa nie należy spożywać w ciąży. Przyczyną tego ma być wspomniana wcześniej bromelaina, której przypisuje się wywoływanie skurczy, mających doprowadzić do przedwczesnego porodu, a nawet poronienia. 1 Brakuje jednak rzetelnych badań potwierdzających tą tezę. :)

Ananas w HELPA

W Helpie ananasa znaleźć można w dwóch przepysznych produktach. Jeden z nich to Bio Suchy Prowiant Ananas, czyli liofilizowany owoc w kawałkach. Warto podkreślić, że ananas w postaci liofilizowanej zachowuje takie same wartości odżywcze jak świeży owoc.

Drugi produkt to Suchy Prowiant Mix z Ananasem, w którego skład wchodzi jeszcze truskawka, czarna porzeczka i wiśnia. Dla każdego coś dobrego ;)

Brzoskwinie - pochodzenie

Nie oszukujmy się, jedzenie brzoskwiń nie należy do najłatwiejszych rzeczy. Są mokre, lepkie i baaardzo soczyste. Ale smaku na pewno nie można im odmówić. :) I oczywiście cennych właściwości, o których za chwilę powiemy.

Początki brzoskwiń sięgają...1100 r.p.n.e, a ich krajem pochodzenia są Chiny. Charakteryzuje się najróżniejszymi kształtami, smakami i odmianami. Mogą mieć biały lub żółtawy kolor miąższu. Największym producentem brzoskwiń na świecie są Chiny, a następnie Włochy, Hiszpania oraz Stany Zjednoczone.3

Brzoskwinie - witaminy

Na początek chcemy zaapelować - jeżeli tylko możecie to jedzcie brzoskwinie ze skórą! To w niej bowiem ukrytych jest najwięcej składników. :) Zacznijmy od witamin, które zawiera w sobie ten owoc. Wyróżnić należy witaminę A, C, B oraz E. To także źródło beta karotenu, który poprawia kondycję skóry oraz poprawia odporność.

Brzoskwinie - właściwości

Brzoskwinie są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, dlatego polecane są w diecie wegetarian oraz osób cierpiących na anemię. Ponad to są bogate w fenole, które mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne.3 Podobnie jak wspomniany wcześniej ananas jest (są) źródłem błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego.

A na koniec należy podkreślić, że brzoskwinie mają niską zawartość tłuszczu i dużą ilość wody (ok. 88,87 g/100 g owoców). Ponad to, mają niską zawartość cukrów i kwasów organicznych. Dlatego też jest to świetny wybór dla osób dbających o linię i osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki swoim właściwościom warto także jeść brzoskwinie w ciąży - pozytywnie wpływają bowiem na zdrowie matki, jak i dziecka.

Brzoskwinie w HELPA

W HELPIE brzoskwinie znajdziesz w postaci owocowego pyłu w Bio Łyżce Smaku Dynia, Brzoskwinia. Nadaje potrawom delikatny pomarańczowy kolor i jest cennym źródłem wspominanego już wcześniej beta karotenu.

 

Podsumowanie

Chcesz sięgnąć po brzoskwinie i ananasa? Bardzo proszę! To świetny wybór dla tych, którzy poszukują czegoś naturalnie słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Dzięki beta karotenowi i innym właściwościom powodują, że to świetny wybór dla osób, które myślą o odchudzaniu.

Bibliografia

  1. Zygmunt Zdrojewicz, Joanna Chorbińska , Bartosz Bieżyński, Piotr Krajewski; "Właściwości prozdrowotne ananasa".
  2. Joanna Zielonka-Brzezicka, Laura Synowiec, Anna Nowak, Adam Klimowicz, "Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii"
  3. Catarina Bento , Ana C. Gonçalves , Branca Silva & Luís R. Silva "Peach (Prunus Persica): Phytochemicals and Health Benefits"

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium