Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - bliska data
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - bliska data
19,04 zł 11,42 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - bliska data
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - bliska data
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Chmura tagów
Ananas i brzoskwinia - właściwości i wartości odżywcze 0
Ananas i brzoskwinia - właściwości i wartości odżywcze

Ananas i brzoskwinia - właściwości i wartości odżywcze

Coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego? To możliwe jeżeli sięgniemy po owoce. W tym artykule chcemy przybliżyć właściwości ananasa i brzoskwini - owoców, które możecie dostać w naszej ofercie w formie liofilizowanej.

Ananas - pochodzenie

Ananas to trzeci, zaraz po cytrusach i bananach najważniejszy owoc tropikalny. W sklepach możemy dostać zarówno świeżego ananasa, jak i w formie przeróżnych przetworów (np. w puszkach czy w formie soku). Ciekawostką jest, że ananas został sprowadzony do Europy przez... samego Krzysztofa Kolumba!1 Ciekawe, czy Krzysztof wiedział jak bogate właściwości miał ten pyszny owoc. ;)

Ananas - witaminy

Ananas to bogate źródło witaminy C - W 100 g tego owocu znajduje się około 48 mg kwasu askorbinowego. Poza tym, to źródło witamin z grupy B oraz witaminy A. Ciekawostką jest również fakt, że choć ananas nie należy do grupy pomarańczowych owoców, jest także źródłem beta karotenu.

Ananas - właściwości

Ananas to źródło bromelainy. Bromelaina to substancja, która ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym i ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.2 Wspomaga pracę układu trawiennego (dlatego też ananas często jest wymieniany wśród owoców wspomagających odchudzanie), nerek i ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. W przemyśle kosmetycznym bromelaina wykorzystywana jest np. do złuszczania martwego naskórka i przyspiesza gojenie ran. A na koniec należy wspomnieć, że bromelaina wspomaga profilaktykę antynowotworową.

Wśród innych właściwości ananasa należy wymienić obecność błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko powstania nowotworów.

A co jeżeli chodzi o pierwiastki? Ananas to bogate źródło manganu oraz miedzi wspomagającej wchłanianie żelaza i regulującej ciśnienie tętnicze. Poza tym, to źródło wapnia, potasu oraz magnezu.

Mit czy kit, czyli ananas w ciąży

Krąży mit, który mówi o tym, że ananasa nie należy spożywać w ciąży. Przyczyną tego ma być wspomniana wcześniej bromelaina, której przypisuje się wywoływanie skurczy, mających doprowadzić do przedwczesnego porodu, a nawet poronienia. 1 Brakuje jednak rzetelnych badań potwierdzających tą tezę. :)

Ananas w HELPA

W Helpie ananasa znaleźć można w dwóch przepysznych produktach. Jeden z nich to Bio Suchy Prowiant Ananas, czyli liofilizowany owoc w kawałkach. Warto podkreślić, że ananas w postaci liofilizowanej zachowuje takie same wartości odżywcze jak świeży owoc.

Drugi produkt to Suchy Prowiant Mix z Ananasem, w którego skład wchodzi jeszcze truskawka, czarna porzeczka i wiśnia. Dla każdego coś dobrego ;)

Brzoskwinie - pochodzenie

Nie oszukujmy się, jedzenie brzoskwiń nie należy do najłatwiejszych rzeczy. Są mokre, lepkie i baaardzo soczyste. Ale smaku na pewno nie można im odmówić. :) I oczywiście cennych właściwości, o których za chwilę powiemy.

Początki brzoskwiń sięgają...1100 r.p.n.e, a ich krajem pochodzenia są Chiny. Charakteryzuje się najróżniejszymi kształtami, smakami i odmianami. Mogą mieć biały lub żółtawy kolor miąższu. Największym producentem brzoskwiń na świecie są Chiny, a następnie Włochy, Hiszpania oraz Stany Zjednoczone.3

Brzoskwinie - witaminy

Na początek chcemy zaapelować - jeżeli tylko możecie to jedzcie brzoskwinie ze skórą! To w niej bowiem ukrytych jest najwięcej składników. :) Zacznijmy od witamin, które zawiera w sobie ten owoc. Wyróżnić należy witaminę A, C, B oraz E. To także źródło beta karotenu, który poprawia kondycję skóry oraz poprawia odporność.

Brzoskwinie - właściwości

Brzoskwinie są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, dlatego polecane są w diecie wegetarian oraz osób cierpiących na anemię. Ponad to są bogate w fenole, które mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne.3 Podobnie jak wspomniany wcześniej ananas jest (są) źródłem błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego.

A na koniec należy podkreślić, że brzoskwinie mają niską zawartość tłuszczu i dużą ilość wody (ok. 88,87 g/100 g owoców). Ponad to, mają niską zawartość cukrów i kwasów organicznych. Dlatego też jest to świetny wybór dla osób dbających o linię i osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki swoim właściwościom warto także jeść brzoskwinie w ciąży - pozytywnie wpływają bowiem na zdrowie matki, jak i dziecka.

Brzoskwinie w HELPA

W HELPIE brzoskwinie znajdziesz w postaci owocowego pyłu w Bio Łyżce Smaku Dynia, Brzoskwinia. Nadaje potrawom delikatny pomarańczowy kolor i jest cennym źródłem wspominanego już wcześniej beta karotenu.

 

Podsumowanie

Chcesz sięgnąć po brzoskwinie i ananasa? Bardzo proszę! To świetny wybór dla tych, którzy poszukują czegoś naturalnie słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Dzięki beta karotenowi i innym właściwościom powodują, że to świetny wybór dla osób, które myślą o odchudzaniu.

Bibliografia

  1. Zygmunt Zdrojewicz, Joanna Chorbińska , Bartosz Bieżyński, Piotr Krajewski; "Właściwości prozdrowotne ananasa".
  2. Joanna Zielonka-Brzezicka, Laura Synowiec, Anna Nowak, Adam Klimowicz, "Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii"
  3. Catarina Bento , Ana C. Gonçalves , Branca Silva & Luís R. Silva "Peach (Prunus Persica): Phytochemicals and Health Benefits"

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium