Kolacja - ostatni posiłek w ciągu całego dnia. I wbrew powszechnej opinii nie mniej ważny niż śniadanie czy obiad. W tym artykule podpowiemy Ci: jak przygotować zdrową i smaczną kolację dla dzieci? Jakie produkty na kolację warto podać dziecku, a jakich najlepiej unikać? I ile dziecko powinno zjeść na kolację? Podzielimy się również szybkimi pomysłami na ciekawą i szybką kolację dla dzieci.
Zdrowa kolacja dla dzieci - co podać, a czego unikać?
O czym warto pamiętać, przygotowując kolację dla dziecka?
Czy to, co podamy dziecku na kolację, może wpływać na jakość snu? Oczywiście. Komponując ten posiłek, warto zadbać, żeby był on odpowiednio zbilansowany. Kolację warto podawać dziecku jakiś czas przed snem, a nie od razu przed położeniem. To może pozytywnie wpłynąć na jakość snu. Pozwoli to na spokojny przebieg procesów trawiennych, przed rozpoczęciem nocnego odpoczynku.
Prawidłowo skomponowana kolacja dla dzieci powinna być zatem źródłem węglowodanów, owoców i/lub warzyw, białka oraz zdrowych tłuszczów.
Warto także zwrócić uwagę na kilka składników w diecie, które mogą wpływać na jakość snu. Jednym z nich jest tryptofan, który odpowiedzialny jest za wytwarzanie melatoniny. Ta zaś jest tzw. "hormonem snu", który ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu. Źródłem tryptofanu są m.in. pestki dyni, banany, jajka czy ryby.
Na produkcję melatoniny wpływa również magnez. Jego źródłem są m.in. nasiona (np. pestki dyni), nasiona roślin strączkowych czy pełnoziarniste produkty zbożowe.
Potas to kolejny składnik, który może przyczyniać się do poprawienia jakości snu. Żródłem potasu są m.in. suszone owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, kasze oraz orzechy.
Przy komponowaniu posiłków dla dziecka, warto też zwrócić uwagę na produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To one wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego, a ich odpowiednia ilość wpływa także na dłuższy i dobry jakościowo sen. Kwasy omegą-3 znajdziemy m.in. w mleku matki, tłustych rybach morskich, orzechach włoskich czy siemieniu lnianym.
Czego unikać przygotowując kolację dla dziecka?
Przygotowując kolację dla dzieci i dorosłych, starajmy się unikać potraw smażonych. Potrawy smażone na głębokim tłuszczu są po prostu ciężkostrawne, a to niestety może nie sprzyjać spokojnej i w pełni przespanej nocy.
Wieczorem lepiej unikać produktów, które zawierają teinę i kofeinę - mają ona bowiem właściwości pobudzające. Kofeinę znajdziemy m.in. w kakao i niektórych napojach gazowanych, źródłem teiny zaś jest herbata zielona i czarna.
Pamiętajmy o tym, żeby nie podawać dzieciom wieczorem także słodyczy - jest to bowiem źródło cukru, który ma właściwości pobudzające i może dać naszym maluchom energetycznego "kopa".
W przypadku małych dzieci warto pamiętać o tym, żeby na kolację (tym bardziej, jeśli podawana jest dość blisko pory snu) nie serwować nowych produktów. Przy wprowadzaniu nowych składników do diety dziecka należy bowiem obserwować, czy dany produkt nie wywołuje alergii lub innych niepożądanych reakcji.
HELPA nie tylko na śniadanie!
Czy wiesz, że kaszka może być także świetnym pomysłem na kolację? Kaszka jest produktem gęstym odżywczo, w związku z czym jej niewielka ilość jest w stanie nasycić mały brzuszek i dostarczyć sporo wartości odżywczych. Dodatek Bio Różdżki Smaku to także ciekawy pomysł na urozmaicenie kolacji. Dzięki nim owsianka, kaszka, a nawet pasta na kanapki nabierze ciekawego koloru i będzie dodatkową porcją wartości odżywczych.
5 pomysłów na szybkie i zdrowe kolacje dla dzieci
Bio Kaszka Jaglana z masłem orzechowym i Bio Różdżką Smaku Banan
Składniki:
-
200 ml mleka/napoju roślinnego np. owsianego
-
2 łyżki Bio Kaszki Jaglanej
-
1/2 łyżeczki masła orzechowego
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 200 ml mleka/napoju roślinnego i dosyp do niego dwie łyżki Bio Kaszki Jaglanej. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minuty. Kaszkę ostudź, a następnie dodaj do niej Bio Tropikalną Różdżkę Smaku Banan i odrobinę masła orzechowego o dobrym składzie.
Zupa Pomidorowa z dodatkiem soczewicy
Składniki:
-
kawałek selera
-
kawałek pietruszki
-
kawałek marchewki
-
2 łyżki soczewicy czerwonej
-
1 łyżka gęstego mleka kokosowego
-
1/2 szklanki passaty pomidorowej bez soli
-
200 ml wody
Przygotowanie:
Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Włóż do garnka razem z przepłukaną soczewicą, zalej wodą i gotuj 8 minut na małym ogniu. Dodaj kaszkę i gotuj jeszcze 2 minuty (razem 10 minut). Dodaj passatę pomidorową i zagotuj. Podawaj z dodatkiem mleka kokosowego i np. cząstkami pomidorków koktajlowych.
Jako chrupiący dodatek do wszelkich zup świetnie sprawdzą się nasze ekologiczne płatki śniadaniowe bez dodatku cukru i soli.
Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem z Bio Różdżką Warzywną
Składniki:
-
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
-
masło lub odrobina oliwy- do posmarowania kanapek
-
1/2 kostki twarożku
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
ulubione warzywa, np. ogórek, rzodkiewka, szczypiorek
Przygotowanie:
Kromki pełnoziarnistego pieczywa posmaruj odrobiną tłuszczu np. oliwą. W miseczce wymieszaj twarożek, dodaj jogurt naturalny, ulubione warzywa starte na tarce, a następnie dodaj do tego ulubioną Bio Warzywną Różdżkę Smaku. Im więcej Różdżek Smaku dodasz, tym bardziej intensywny będzie kolor i smak twarożka. Aby uzyskać zielony twarożek, dodaj Różdżkę Szpinak, czerwony- Burak, a żółty- Dynia.
Płatki śniadaniowe na ciepłym mleku
Składniki:
-
200 ml mleka/napoju roślinnego, np. owsianego
-
1/2 dojrzałego banana lub 1 szt. Bio Tropikalna Różdżka Smaku Banan
Przygotowanie:
Podgrzej mleko w rondelku, a następnie przelej do miseczki. Mleko wymieszaj z bananową Różdżką Smaku lub zblenduj z bananem. Dodaj płatki śniadaniowe.
Dyniowo-marchewkowa kaszka owsiana
Składniki:
-
200 ml mleka/napoju roślinnego, np. owsianego
-
2 łyżki Bio Kaszki Owsianej
-
odrobina świeżo zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Zetrzyj pół marchewki na drobnych oczkach i odstaw. Do rondelka wlej 200 ml mleka/napoju roślinnego i dosyp do niego dwie łyżki Bio Kaszki Owsianej. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minuty. Kaszkę lekko ostudź, a następnie dodaj do niej Bio Warzywną Różdżkę Smaku Dynia i startą marchewkę i zmielone siemię lniane.
Podsumowanie
Komponując kolację, należy pamiętać o tym, by był to posiłek odpowiednio zbilansowany i kolorowy. Postawmy więc na wartościowe i różnorodne produkty, które stopniowo będą uwalniać energię i wspomagać spokojny sen dzieci. Kolacja to też czas, w którym warto usiąść do stołu razem i porozmawiać o minionym dniu.