Jaglane Czary

Jaglane Czary

Znakomita sałatka od Just a SALAD

 

SKŁADNIKI NA CZARODZIEJSKIE KULE:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. W garnuszku łączymy kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Po przestygnięciu dodajemy daktyle oraz 1 łyżkę płatków migdałowych i blendujemy na gładką masę, którą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kule (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w Łyżeczce Smaku.
  3. Winogrona przekrawamy na połówki.
  4. Mini banany kroimy na plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Brzoskwinię kroimy na półksiężyce.
  6. Kiwi kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie przygotowane owoce oraz jaglane kule. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.