Jesteśmy dwiema młodymi mamami.

Poznałyśmy się w osiedlowej przychodni, wykonując badania podczas drugiej ciąży. Zaprzyjaźniłyśmy się, gdy nasze starsze dzieci były jeszcze malutkie.
Każda z nas ma dwójkę dzieci w podobnym wieku. Ania – córki Marysię i Zosię, Ola – córkę Magdę i syna Franka. Częste spotkania oraz wspólne zainteresowania dały początek myśleniu o tym, aby stworzyć coś razem. Na urlopie macierzyńskim, a później wychowawczym obie zastanawiałyśmy się, jak podzielić się z innymi swoją wiedzą i praktyką dotyczącą zdrowego żywienia. Nasze dzieci zainspirowały nas do tego, by połączyć naszą pasję i wiedzę, tworząc markę HELPA.

Aleksandra Budzowska

LEKARZ

Ola jest lekarzem, ukończyła poznański Uniwersytet Medyczny z tytułem lekarza. Od dwóch lat promuje zdrowe rodzicielstwo: pisze blog RÓŻA MARZY oraz artykuły do gazet o tematyce dziecięcej, a także prowadzi spotkania i warsztaty z mamami. Dotyka tematów związanych ze zdrowym odżywianiem, wychowaniem i pielęgnacją dzieci. Pasjonuje ją spojrzenie na dziecięcy rozwój przez pryzmat neurobiologii i psychologii. Jest redaktorką Kwartalnika Laktacyjnego i członkiem Fundacji Promocji Karmienia Piersią. Ukończyła kurs Certyfikowanego Doradcy Laktacyjnego. To dzieci inspirują ją do działania i podejmowania wciąż nowych wyzwań. Jest pasjonatką zdrowej kuchni – lubi wymyślać własne przepisy i dzielić się nimi z innymi. W wolnym czasie rozwija swoje pasje artystyczne. Śpiewa, pisze do szuflady. To ona jest autorką grafik do naszych produktów.

Anna Różyk

DIETETYK

Ania jest dietetykiem. Skończyła studia magisterskie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od początku swojej kariery zawodowej zajmuje się tematyką żywienia dzieci, niemowląt, kobiet w okresie ciąży i laktacji. Zawsze podchodzi do pacjenta bardzo indywidualne, ceni sobie holistyczne spojrzenie na kwestię diety – począwszy od relacji w rodzinie, na aktywności fizycznej jej członków kończąc. Przekazywanie zdobytej i sprawdzonej wiedzy to jej pasja – każde spotkanie daje niesamowicie dużo satysfakcji. Przeszkoliła dziesiątki pracowników kuchni przedszkolnych, przekazując im praktyczne wskazówki, jak gotować jednocześnie zdrowo i atrakcyjnie dla dzieci. Uwielbia – wspólnie z dziećmi – eksperymentować w kuchni. Rodzina i przyjaciele przywykli już do serwowanych ciast z buraka czy ciasteczek z obierek jabłkowych.