HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

19,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

4,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g
Batonik Kakao 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

17,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka 20 g
Batonik Czarna Porzeczka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g

14,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Zero Waste w kuchni – sprawdź, jak to zrobić! 0
Zero Waste w kuchni – sprawdź, jak to zrobić.  

Zero waste w kuchni - pomysły na gotowanie z resztek

Gdyby całe wyrzucane na świecie jedzenie zapakować do ciężarówek, to ich sznur okrążyłby Ziemię siedem razy. Do śmietników trafia nawet 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce najwięcej marnują gospodarstwa domowe. To właśnie w naszych kuchniach generujemy potężne straty, bo zamiast na talerzu w koszu kończy co roku niemal 3 miliony ton jedzenia.  

Jednym z najczęstszych powodów marnowania jest brak pomysłu na wykorzystanie tego, co przynosimy ze sklepu lub zostaje po kulinarnych eksperymentach. Mamy też problem z odpowiednim przechowywaniem jedzenia i datą ważności- ¾ Polaków nie rozróżnia terminów na opakowaniu. Tymczasem obowiązują dwa: 

  • najlepiej spożyć przed – to data minimalnej trwałości. Producent informuje, że do tego czasu żywność zachowa jak najlepsze walory smakowe i jakościowe, ale nie oznacza to, że później produkt nie będzie nadawał się do zjedzenia. Dotyczy to przede wszystkim suchego jedzenia – kasz, makaronu, ryżu, ciastek. Wszystkie produkty HELPY mają właśnie takie oznaczenie terminów na opakowaniu. 
  • należy spożyć do – to termin przydatności i pojawia się na mniej trwałych produktach – mięsie, rybach, świeżym nabiale.

Marnowanie jedzenia się nie opłaca 

Kuchnia Zero Waste to troska o składniki, jakie czekają na wykorzystanie. Nie chodzi tylko o to, by gotować z resztek. Chodzi o to, żeby zarządzać nimi tak, aby jak najmniej z nich kończyło w koszu. W definicji gotowania Zero Waste zawarte są porządki. Ich przeprowadzenie ułatwi kilka zasad:  

  • planowanie – jadłospisu i listy zakupów,
  • monitorowanie – kontrola zawartości szafek kuchennych i lodówki,
  • właściwe przechowywanie – nie wszystkie owoce czy warzywa lubią chłód, suchym produktom najlepiej będzie w zamkniętych słoikach trzymanych z dala od światła i ciepła,
  • kreatywne wykorzystywanie – więcej odwagi w kulinarnych eksperymentach i nieoczywistych połączeniach składników,
  • inwestowanie w resztki – warto traktować je jako pełnowartościowe produkty i z dumą zmieniać ich wizerunek. Większość żywności nadaje się do mrożenia - to doskonały sposób na przedłużenie terminu ważności.  
  • dzielenie się  nadmiarem – niewykorzystaną żywność można oddać do Jadłodzielni, podzielić się z sąsiadami czy znajomymi.   

Wdrożenie tych zasad skutecznie pozwoli ograniczyć kulinarne straty. Niech dobre jedzenie nie marnuje się, tylko wraca na stół w nowej odsłonie i robi wrażenie.  

 

Sprawdźcie 5 przepisów na niemarnowanie jedzenia i wykorzystanie niedojedzonej, ugotowanej kaszki.   

Pieczone gruszki z kaszką jaglaną  

Składniki na 2 porcje:  

  • 2 gruszki  
  • około szklanki ugotowanej BIO Kaszki Jaglanej
  • 2 łyżki liofilizowanych owoców w kawałkach lub suszonych owocó 
  • 2 łyżki dowolnych orzechó 
  • 150 ml jogurtu naturalnego  
  • łyżka miodu* 
  • listki mięty lub rozmarynu – opcjonalnie

Przygotowanie:

Orzechy drobno posiekaj lub zmiel na pył. Dodaj je do kaszki, a potem wymieszaj wszystko z jogurtem i miodem. Gruszki umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. W powstałe wgłębienie włóż porcje kaszki z dodatkami. Napełnione gruszki ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw gruszki i zapiekaj przez 20 minut. Gorące posyp liofilizowanymi owocami i udekoruj listkami mięty. 

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie.  

Kokosowy pudding z kaszki owsianej  

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki ugotowanej BIO Kaszki Owsianej
  • ¾ szklanki mleka kokosowego lub dowolnego mleka  
  • pół szklanki wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • 2 łyżki miodu* 

Przygotowanie:

Płatki migdałowe upraż przez 2 minuty na suchej patelni i zostaw do przestudzenia. Kaszkę przełóż do blendera, wlej mleko i dodaj miód. Zmiksuj całość tak, aby powstała gęsta, kremowa masa. Do niej wmieszaj wiórki kokosowe. Pudding przełóż do szklanek, na wierzch każdej porcji wysyp prażone płatki migdałowe.  

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie. 

Pietruszkowe kluski  

Składniki:

  • szklanka ugotowanej BIO Kaszki Jaglano - Gryczanej z Amarantusem
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki razowej lub pszennej 
  • 3 łyżki białego sera
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy  
  • pół pęczka natki pietruszki  
  • łyżeczka soku z cytryny  
  • pół łyżeczki pieprzu  
  • pół łyżeczki soli* 

Przygotowanie: 

Kaszkę przełóż do miski i dodaj biały ser, olej lub oliwę, mąki, sól oraz pieprz. Widelcem rozdrobnij ser tak, by dobrze wymieszał się z kaszką i przyprawami. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do kaszki, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy ulep niewielkie kulki, każdą delikatnie spłaszcz. Wszystkie ułóż na talerzu. W garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzał kluski i gotuj przez 5 minut.  

Te kluski możesz przygotować także w słodkiej wersji. Zamiast pietruszki dodaj do masy łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru*. Jeśli chcesz, by miały inny kolor wykorzystaj ulubioną Bio Łyżkę Smaku lub Bio Różdżkę Smaku 

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól i cukier w przepisie. 

Batony z kaszki wielozbożowej 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej BIO Kaszki Owsiano-Jaglano-Gryczanej – ważne, żeby była zimna i dość gęsta 
  • pół szklanki dowolnych płatków owsianych  
  • 100 g dowolnej czekolady  (najlepszej z wysoką zawartością kakao) 
  • szklanka daktyli  
  • szklanka dowolnych orzechó 
  • pół szklanki rodzynek  
  • 1 dojrzały banan  

Przygotowanie:

Daktyle i orzechy przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. W tym czasie czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Czekoladę wlej do kaszki, dodaj płatki owsiane i wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Daktyle, orzechy i banana przełóż do blendera. Rozdrobnij nie musi powstać gładka masa, ważne by nie było dużych kawałków. Masę dodaj do kaszki i wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki lub żurawinę. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim rozsmaruj masę tak mniej więcej na grubość 3-4 cm. Wstaw blachę z batonami do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją, pokrój batony w prostokąty, przewróć każdy na drugą stronę i piecz przez kolejny kwadrans.   

Trufle z kaszki

 Składniki:

  • szklanka ugotowanej BIO Kaszki 4 Zbóż 
  • ¾ szklanki mleka kokosowego – gęstej części 
  • 3 łyżki miodu* lub dwie łyżki pasty daktylowej 
  • szklanka obranych migdałów lub płatków migdałowych 
  • 2 łyżki kakao 
  • do obtoczenia – wiórki kokosowe, kakao, liofilizowane owoce.  

Przygotowanie:

Migdały drobno posiekaj. Gęstą warstwę mleka koksowego ubij. Gdy powstanie piana wmieszaj ją do ugotowanej kaszki. Dodaj kakao i miód. Wymieszaj wszystko i schowaj masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie do masy dodaj posiekane migdały i ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka dodaj do niej kilka łyżek wiórków kokosowych lub Bio eksPandów. Każdą z ulepionych kulek obtocz w ulubionych dodatkach. Kulki przechowuj w lodówce.   

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie i dodaj 2 łyżeczki pasty daktylowej.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium