Zero waste w kuchni - pomysły na gotowanie z resztek
Gdyby całe wyrzucane na świecie jedzenie zapakować do ciężarówek, to ich sznur okrążyłby Ziemię siedem razy. Do śmietników trafia nawet 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce najwięcej marnują gospodarstwa domowe. To właśnie w naszych kuchniach generujemy potężne straty, bo zamiast na talerzu w koszu kończy co roku niemal 3 miliony ton jedzenia.
Jednym z najczęstszych powodów marnowania jest brak pomysłu na wykorzystanie tego, co przynosimy ze sklepu lub zostaje po kulinarnych eksperymentach. Mamy też problem z odpowiednim przechowywaniem jedzenia i datą ważności- ¾ Polaków nie rozróżnia terminów na opakowaniu. Tymczasem obowiązują dwa:
- najlepiej spożyć przed – to data minimalnej trwałości. Producent informuje, że do tego czasu żywność zachowa jak najlepsze walory smakowe i jakościowe, ale nie oznacza to, że później produkt nie będzie nadawał się do zjedzenia. Dotyczy to przede wszystkim suchego jedzenia – kasz, makaronu, ryżu, ciastek. Wszystkie produkty HELPY mają właśnie takie oznaczenie terminów na opakowaniu.
- należy spożyć do – to termin przydatności i pojawia się na mniej trwałych produktach – mięsie, rybach, świeżym nabiale.
Marnowanie jedzenia się nie opłaca
Kuchnia Zero Waste to troska o składniki, jakie czekają na wykorzystanie. Nie chodzi tylko o to, by gotować z resztek. Chodzi o to, żeby zarządzać nimi tak, aby jak najmniej z nich kończyło w koszu. W definicji gotowania Zero Waste zawarte są porządki. Ich przeprowadzenie ułatwi kilka zasad:
- planowanie – jadłospisu i listy zakupów,
- monitorowanie – kontrola zawartości szafek kuchennych i lodówki,
- właściwe przechowywanie – nie wszystkie owoce czy warzywa lubią chłód, suchym produktom najlepiej będzie w zamkniętych słoikach trzymanych z dala od światła i ciepła,
- kreatywne wykorzystywanie – więcej odwagi w kulinarnych eksperymentach i nieoczywistych połączeniach składników,
- inwestowanie w resztki – warto traktować je jako pełnowartościowe produkty i z dumą zmieniać ich wizerunek. Większość żywności nadaje się do mrożenia - to doskonały sposób na przedłużenie terminu ważności.
- dzielenie się nadmiarem – niewykorzystaną żywność można oddać do Jadłodzielni, podzielić się z sąsiadami czy znajomymi.
Wdrożenie tych zasad skutecznie pozwoli ograniczyć kulinarne straty. Niech dobre jedzenie nie marnuje się, tylko wraca na stół w nowej odsłonie i robi wrażenie.
Sprawdźcie 5 przepisów na niemarnowanie jedzenia i wykorzystanie niedojedzonej, ugotowanej kaszki.
Pieczone gruszki z kaszką jaglaną
Składniki na 2 porcje:
- 2 gruszki
- około szklanki ugotowanej BIO Kaszki Jaglanej
- 2 łyżki liofilizowanych owoców w kawałkach lub suszonych owoców
- 2 łyżki dowolnych orzechów
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżka miodu*
- listki mięty lub rozmarynu – opcjonalnie
Przygotowanie:
Orzechy drobno posiekaj lub zmiel na pył. Dodaj je do kaszki, a potem wymieszaj wszystko z jogurtem i miodem. Gruszki umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. W powstałe wgłębienie włóż porcje kaszki z dodatkami. Napełnione gruszki ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw gruszki i zapiekaj przez 20 minut. Gorące posyp liofilizowanymi owocami i udekoruj listkami mięty.
* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie.
Kokosowy pudding z kaszki owsianej
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki ugotowanej BIO Kaszki Owsianej
- ¾ szklanki mleka kokosowego lub dowolnego mleka
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu*
Przygotowanie:
Płatki migdałowe upraż przez 2 minuty na suchej patelni i zostaw do przestudzenia. Kaszkę przełóż do blendera, wlej mleko i dodaj miód. Zmiksuj całość tak, aby powstała gęsta, kremowa masa. Do niej wmieszaj wiórki kokosowe. Pudding przełóż do szklanek, na wierzch każdej porcji wysyp prażone płatki migdałowe.
* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie.
Pietruszkowe kluski
Składniki:
- szklanka ugotowanej BIO Kaszki Jaglano - Gryczanej z Amarantusem
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki razowej lub pszennej
- 3 łyżki białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli*
Przygotowanie:
Kaszkę przełóż do miski i dodaj biały ser, olej lub oliwę, mąki, sól oraz pieprz. Widelcem rozdrobnij ser tak, by dobrze wymieszał się z kaszką i przyprawami. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do kaszki, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy ulep niewielkie kulki, każdą delikatnie spłaszcz. Wszystkie ułóż na talerzu. W garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzał kluski i gotuj przez 5 minut.
Te kluski możesz przygotować także w słodkiej wersji. Zamiast pietruszki dodaj do masy łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru*. Jeśli chcesz, by miały inny kolor wykorzystaj ulubioną Bio Łyżkę Smaku lub Bio Różdżkę Smaku.
* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól i cukier w przepisie.
Batony z kaszki wielozbożowej
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej BIO Kaszki Owsiano-Jaglano-Gryczanej – ważne, żeby była zimna i dość gęsta
- pół szklanki dowolnych płatków owsianych
- 100 g dowolnej czekolady (najlepszej z wysoką zawartością kakao)
- szklanka daktyli
- szklanka dowolnych orzechów
- pół szklanki rodzynek
- 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
Daktyle i orzechy przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. W tym czasie czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Czekoladę wlej do kaszki, dodaj płatki owsiane i wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Daktyle, orzechy i banana przełóż do blendera. Rozdrobnij – nie musi powstać gładka masa, ważne by nie było dużych kawałków. Masę dodaj do kaszki i wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki lub żurawinę. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim rozsmaruj masę tak mniej więcej na grubość 3-4 cm. Wstaw blachę z batonami do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją, pokrój batony w prostokąty, przewróć każdy na drugą stronę i piecz przez kolejny kwadrans.
Trufle z kaszki
Składniki:
- szklanka ugotowanej BIO Kaszki 4 Zbóż
- ¾ szklanki mleka kokosowego – gęstej części
- 3 łyżki miodu* lub dwie łyżki pasty daktylowej
- szklanka obranych migdałów lub płatków migdałowych
- 2 łyżki kakao
- do obtoczenia – wiórki kokosowe, kakao, liofilizowane owoce.
Przygotowanie:
Migdały drobno posiekaj. Gęstą warstwę mleka koksowego ubij. Gdy powstanie piana wmieszaj ją do ugotowanej kaszki. Dodaj kakao i miód. Wymieszaj wszystko i schowaj masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie do masy dodaj posiekane migdały i ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka dodaj do niej kilka łyżek wiórków kokosowych lub Bio eksPandów. Każdą z ulepionych kulek obtocz w ulubionych dodatkach. Kulki przechowuj w lodówce.
* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie i dodaj 2 łyżeczki pasty daktylowej.