Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł 2,99 zł
szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
19,04 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 2,99 zł
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
16,18 zł 9,71 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
17,13 zł 11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł
szt.
Suchy Prowiant Mix z Figą
Suchy Prowiant Mix z Figą
15,23 zł 10,66 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Zero Waste w kuchni – sprawdź, jak to zrobić! 0
Zero Waste w kuchni – sprawdź, jak to zrobić.  

Zero waste w kuchni - pomysły na gotowanie z resztek

Gdyby całe wyrzucane na świecie jedzenie zapakować do ciężarówek, to ich sznur okrążyłby Ziemię siedem razy. Do śmietników trafia nawet 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce najwięcej marnują gospodarstwa domowe. To właśnie w naszych kuchniach generujemy potężne straty, bo zamiast na talerzu w koszu kończy co roku niemal 3 miliony ton jedzenia.  

Jednym z najczęstszych powodów marnowania jest brak pomysłu na wykorzystanie tego, co przynosimy ze sklepu lub zostaje po kulinarnych eksperymentach. Mamy też problem z odpowiednim przechowywaniem jedzenia i datą ważności- ¾ Polaków nie rozróżnia terminów na opakowaniu. Tymczasem obowiązują dwa: 

  • najlepiej spożyć przed – to data minimalnej trwałości. Producent informuje, że do tego czasu żywność zachowa jak najlepsze walory smakowe i jakościowe, ale nie oznacza to, że później produkt nie będzie nadawał się do zjedzenia. Dotyczy to przede wszystkim suchego jedzenia – kasz, makaronu, ryżu, ciastek. Wszystkie produkty HELPY mają właśnie takie oznaczenie terminów na opakowaniu. 
  • należy spożyć do – to termin przydatności i pojawia się na mniej trwałych produktach – mięsie, rybach, świeżym nabiale.

Marnowanie jedzenia się nie opłaca 

Kuchnia Zero Waste to troska o składniki, jakie czekają na wykorzystanie. Nie chodzi tylko o to, by gotować z resztek. Chodzi o to, żeby zarządzać nimi tak, aby jak najmniej z nich kończyło w koszu. W definicji gotowania Zero Waste zawarte są porządki. Ich przeprowadzenie ułatwi kilka zasad:  

  • planowanie – jadłospisu i listy zakupów,
  • monitorowanie – kontrola zawartości szafek kuchennych i lodówki,
  • właściwe przechowywanie – nie wszystkie owoce czy warzywa lubią chłód, suchym produktom najlepiej będzie w zamkniętych słoikach trzymanych z dala od światła i ciepła,
  • kreatywne wykorzystywanie – więcej odwagi w kulinarnych eksperymentach i nieoczywistych połączeniach składników,
  • inwestowanie w resztki – warto traktować je jako pełnowartościowe produkty i z dumą zmieniać ich wizerunek. Większość żywności nadaje się do mrożenia - to doskonały sposób na przedłużenie terminu ważności.  
  • dzielenie się  nadmiarem – niewykorzystaną żywność można oddać do Jadłodzielni, podzielić się z sąsiadami czy znajomymi.   

Wdrożenie tych zasad skutecznie pozwoli ograniczyć kulinarne straty. Niech dobre jedzenie nie marnuje się, tylko wraca na stół w nowej odsłonie i robi wrażenie.  

 

Sprawdźcie 5 przepisów na niemarnowanie jedzenia i wykorzystanie niedojedzonej, ugotowanej kaszki.   

Pieczone gruszki z kaszką jaglaną  

Składniki na 2 porcje:  

  • 2 gruszki  
  • około szklanki ugotowanej BIO Kaszki Jaglanej
  • 2 łyżki liofilizowanych owoców w kawałkach lub suszonych owocó 
  • 2 łyżki dowolnych orzechó 
  • 150 ml jogurtu naturalnego  
  • łyżka miodu* 
  • listki mięty lub rozmarynu – opcjonalnie

Przygotowanie:

Orzechy drobno posiekaj lub zmiel na pył. Dodaj je do kaszki, a potem wymieszaj wszystko z jogurtem i miodem. Gruszki umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. W powstałe wgłębienie włóż porcje kaszki z dodatkami. Napełnione gruszki ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw gruszki i zapiekaj przez 20 minut. Gorące posyp liofilizowanymi owocami i udekoruj listkami mięty. 

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie.  

Kokosowy pudding z kaszki owsianej  

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki ugotowanej BIO Kaszki Owsianej
  • ¾ szklanki mleka kokosowego lub dowolnego mleka  
  • pół szklanki wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • 2 łyżki miodu* 

Przygotowanie:

Płatki migdałowe upraż przez 2 minuty na suchej patelni i zostaw do przestudzenia. Kaszkę przełóż do blendera, wlej mleko i dodaj miód. Zmiksuj całość tak, aby powstała gęsta, kremowa masa. Do niej wmieszaj wiórki kokosowe. Pudding przełóż do szklanek, na wierzch każdej porcji wysyp prażone płatki migdałowe.  

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie. 

Pietruszkowe kluski  

Składniki:

  • szklanka ugotowanej BIO Kaszki Jaglano - Gryczanej z Amarantusem
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki razowej lub pszennej 
  • 3 łyżki białego sera
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy  
  • pół pęczka natki pietruszki  
  • łyżeczka soku z cytryny  
  • pół łyżeczki pieprzu  
  • pół łyżeczki soli* 

Przygotowanie: 

Kaszkę przełóż do miski i dodaj biały ser, olej lub oliwę, mąki, sól oraz pieprz. Widelcem rozdrobnij ser tak, by dobrze wymieszał się z kaszką i przyprawami. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do kaszki, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy ulep niewielkie kulki, każdą delikatnie spłaszcz. Wszystkie ułóż na talerzu. W garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzał kluski i gotuj przez 5 minut.  

Te kluski możesz przygotować także w słodkiej wersji. Zamiast pietruszki dodaj do masy łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru*. Jeśli chcesz, by miały inny kolor wykorzystaj ulubioną Bio Łyżkę Smaku lub Bio Różdżkę Smaku 

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól i cukier w przepisie. 

Batony z kaszki wielozbożowej 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej BIO Kaszki Owsiano-Jaglano-Gryczanej – ważne, żeby była zimna i dość gęsta 
  • pół szklanki dowolnych płatków owsianych  
  • 100 g dowolnej czekolady  (najlepszej z wysoką zawartością kakao) 
  • szklanka daktyli  
  • szklanka dowolnych orzechó 
  • pół szklanki rodzynek  
  • 1 dojrzały banan  

Przygotowanie:

Daktyle i orzechy przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. W tym czasie czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Czekoladę wlej do kaszki, dodaj płatki owsiane i wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Daktyle, orzechy i banana przełóż do blendera. Rozdrobnij nie musi powstać gładka masa, ważne by nie było dużych kawałków. Masę dodaj do kaszki i wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki lub żurawinę. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim rozsmaruj masę tak mniej więcej na grubość 3-4 cm. Wstaw blachę z batonami do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją, pokrój batony w prostokąty, przewróć każdy na drugą stronę i piecz przez kolejny kwadrans.   

Trufle z kaszki

 Składniki:

  • szklanka ugotowanej BIO Kaszki 4 Zbóż 
  • ¾ szklanki mleka kokosowego – gęstej części 
  • 3 łyżki miodu* lub dwie łyżki pasty daktylowej 
  • szklanka obranych migdałów lub płatków migdałowych 
  • 2 łyżki kakao 
  • do obtoczenia – wiórki kokosowe, kakao, liofilizowane owoce.  

Przygotowanie:

Migdały drobno posiekaj. Gęstą warstwę mleka koksowego ubij. Gdy powstanie piana wmieszaj ją do ugotowanej kaszki. Dodaj kakao i miód. Wymieszaj wszystko i schowaj masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie do masy dodaj posiekane migdały i ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka dodaj do niej kilka łyżek wiórków kokosowych lub Bio eksPandów. Każdą z ulepionych kulek obtocz w ulubionych dodatkach. Kulki przechowuj w lodówce.   

* W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie i dodaj 2 łyżeczki pasty daktylowej.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium