
PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY NA HERBATNIKACH I Z SUCHYM PROWIANTEM
Składniki na spód:
- 80 g orzechów włoskich
- 120 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
- Ciasteczka, orzechy oraz masło wkładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Na dno tortownicy (o średnicy 23 cm) wysypujemy masę ciasteczkową, wklepujemy w dno formy i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Składniki na masę serową:
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 6 jajek
- 1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego z wanilii
- 80 g budyniu czekoladowego w proszku
- 2 łyżki kakao
- Jaja ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilii, następnie dodajemy ser, masło, budyń i kakao. Wszystkie składniki miksujemy aż się połączą. Nie mieszamy zbyt długo, żeby nie napowietrzyć sera. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
- Na dno piekarnika stawiamy naczynie do zapiekania z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 70 minut (grzanie góra-dół). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Składniki na wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie Suchego Prowiantu HELPA
- Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika, wrzucamy posiekaną czekoladę i po upływie około 3 minut mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego, którym pokrywamy wierzch osuszonego ręcznikiem papierowym sernika. Po upływie kilku minut wierzch sernika obsypujemy pokruszonym Suchym Prowianetem.