Placki z komosą ryżową
SKŁADNIKI na placki z komosą ryżową:
-
× 1 jajko
-
× 1/3 szklanki mąki owsianej
-
× 3 łyżki śmietany 12%
-
× 1 garstka natki pietruszki
-
× 1/2 niedużej cukinii
-
× 1/2 czerwonej cebuli
-
× 2/3 szklanki Bio Ekspandy Komosa
-
× sól himalajska, świeżo mielony pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
-
× olej do smażenia
-
× 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
-
× natka pietruszki i kwiaty nasturcji do dekoracji
PRZYGOTOWANIE placki z komosą ryżową:
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie ją odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy, pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę i posikaną natkę pietruszki.
- Mąkę, jajko oraz śmietanę miksujemy. Ciasto o jednolitej konsystencji mieszamy łyżką z komosą, doprawiamy pieprzem, a następnie z przygotowanymi warzywami.
- Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 2-3 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym oraz dekorujemy natką pietruszki i kwiatami nasturcji.