
KRUCHE ORKISZOWE CIASTECZKA WIELKANOCNE
Szybkie kruche ciasteczka, z prostym składem i idealne do ozdabiania lukrem owocowym z Czary Mamy.
Ciasteczka maślane w wielkanocnej odsłonie- ozdobione lukrem z jagód i malin Czary Mamy. Nasze ciasteczka piekłyśmy zamieniając jedną szklankę mąki na kaszkę ze starych odmian pszenicy. Szykujemy dla Was taką propozycję. Ciasteczka na samej mące są równie smakowite. Stanowią piękne wykończenie wielkanocnego stołu.
Składniki:
- kostka masła
- 2 szklanki mąki samopszowej (orkiszowej)
- 1 jajko
- 2 łyżki ksylitolu
Na stolnicy połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 min.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 centymetra. Wykrawać formą kształty.
Piec 20min, w temp 180 °C.
KOLOROWE ZAJĄCZKI
*Aby zrobić kolorowe zajączki na podaną porcję ciasta należy dodać do środka 5-6 Różdżek Smaku lub 2-3 łyżeczki Łyżki Smaku. Można też formować z ciasta kolorowe pisanki.
Przepis na kolorowy lukier znajdziecie tutaj