Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,99 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,99 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł
szt.
Bio Piciu Czerwone
Bio Piciu Czerwone
6,99 zł
szt.
Bio Piciu Żółte
Bio Piciu Żółte
6,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Czarna Porzeczka
Łyżka Smaku Czarna Porzeczka
15,99 zł
szt.
Chmura tagów
Kolorowy zawijaniec 1
Kolorowy zawijaniec

Agnieszka na co dzień pracuje w HELPIE w Biurze Obsługi Klienta. Jest dietetykiem, dlatego też wspiera nas codziennie merytorycznie w pracy. Poznajcie jej przepis na kolorowy drożdżowy zawijaniec!Kolorowy Zawijaniec / Kolorowy zawrót mózgu

Składniki:

Na ciasto:

 

Masło ziołowe:

  • ok 70-80 g masła
  • 1,5 łyżki serka Bieluch
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • szczypta pieprzu

 

 

 

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z solą i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, olej. Bardzo dobrze wyrabiać ciasto (można za pomocą robota kuchennego). Wyrobione ciasto należy podzielić na 4 części i każdą część kolorujemy osobno szpinakiem/ jagodą/ truskawką, burakiem, jeżyną / smoczym owocem. Wyrabiamy ciasto z dodanymi liofilizowanymi owocami, aż nabierze koloru i będzie elastyczne. Tak przygotowane ciasto włożyć do osobnych misek, przykryć i wstawić do lodówki na noc (conajmniej 12 h). Po minionym czasie ciasto wyjąć z lodówki. 

W międzyczasie można przygotować masło ziołowe (najlepiej wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby było miękkie). Pietruszkę i koperek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać je do miękkiego masła, razem z serkiem. Opcjonalnie można doprawić pieprzem. Wszystko zmiksować na gładko. Tak przygotowanym masłem smarujemy ciasto, uprzednio delikatnie rozpłaszczone rękami. Tniemy je na paski. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 2h (ciasto wkładane do piekarnika nie może być zimne). Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut.

Upieczony odrywany chlebek sprawdzi się idealnie zarówno na grilla jak i na urodziny.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (1)

8 lipca 2021

Świetny przepis muszę spróbować ! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium