
DOMOWE ŻELKI OWOCOWE
Zrobienie domowych żelków jest naprawdę proste. Takie wykonane w domu mogą być jedzone z czystszym sumieniem niż te sklepowe, bo wiemy dokładnie, co jest w ich składzie.
Składniki:
- silikonowa foremka
- 3 łyżeczki agar-agar
- sok owocowy, nie z koncentratu – 200ml (np. jabłkowy lub malinowy bez dodatku cukru)
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 lub 2 Bio Różdżki Smaku
Wykonanie:
W małym garnuszku rozpuszczamy agar w 100 ml soku. Zagotowujemy, a potem studzimy do temperatury ciała (lekko ciepłe). W drugim garnuszku przygotowujemy “miksturę”. Mieszamy sok, sok z cytryny, dodajemy miód i wybrane Różdżki Smaku. Lekko podgrzewamy (dbamy o witaminy zawarte w sokach i miodzie, więc podgrzewamy naprawdę lekko!) i powoli łączymy lekko ciepły agar z lekko ciepłą miksturą. Rozlewamy gotowe żelki do foremek i czekamy aż stwardnieją. Możemy włożyć je do lodówki by przyspieszyć ten proces.
Dominika
Ile wychodzi żelków tak plus minus z tych ilości?