
Mięciutkie ciasteczka owsiane z amarantusem
Liczba porcji: ok 25 sztuk
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki BIO PŁATURKI HELPA
- 2/3 szklanki BIO eksPANDY Amarantus
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni (przed zblendowaniem odsączmy z wody)
- 2 łyżki miodu
- masło arachidowe/nerkowcowe, Suchy Prowiant, Różdżki Smaku, listki mięty do udekorowania ciasteczek
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsypujemy Płaturki, eksPANDY Amarantus, proszek do pieczenia, następnie dodajemy roztrzepane jajko, masło (przestygnięte), olej kokosowy oraz dynię i miód. Całość dokładnie mieszamy. Na blasze (z wyposażenia piekarnika) z papierem do pieczenia wykładamy łyżką równe porcje masy ok. 1,5 cm wysokości. Masa nie jest zbyt gęsta, ale pozwala na uformowanie równych krążków przy pomocy wykrawaczki do ciasteczek (ustawiamy wykrawczkę, wykładamy masę, zabieramy ją i czynność powtarzamy).
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut. Ciasteczka po przestygnięciu są również mięciutkie.