Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

17,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 17,14 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Bio Grys Liofilizowany Kosteczki Truskaweczki
Bio Grys Liofilizowany Kosteczki Truskaweczki

15,29 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Grys Liofilizowany Drobinki Malinki
Bio Grys Liofilizowany Drobinki Malinki

15,29 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Kaszka z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy

17,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
5 pomysłów na placki z kaszki 0
5 pomysłów na placki z kaszki

5 pomysłów na placuszki z kaszki HELPA

Proste, szybkie i pyszne. Idealne na śniadanie, obiad i kolację, ale i do zapakowania na wynos. 

Już 5 lat podglądamy jakie śniadania goszczą w waszych domach i jednym z Waszych regularnych wyborów są właśnie placki. Znajdziecie na nie 1000 pomysłów w książkach kulinarnych i internecie. My również zebrałyśmy kilka naszych sprawdzonych przepisów na placki, z naszym ulubionym dodatkiem- kaszkami.  

Co można dodać do placków by miały więcej wartości? 

Standardowe ciasto na placki to jajko, mąka i płynny dodatek, np. mleko. Mąka w polskich domach zazwyczaj jest pszenna i oczyszczona. Nie oszukujmy się- z takim składem to rzeczywiście nie niesie za dużo wartości. Do tego staje się to dość monotonne danie, jeśli pojawia się często. Dlatego warto szukać sposobów i pomysłów na to, by placki miały w sobie więcej wartościowych składników. Poniżej nasze pomysły.  

  1. Mąkę pszenną oczyszczoną w części lub w całości zamień na mąkę pełnoziarnistą z różnych zbóż lub kaszkę Helpa.  
  2. Do masy dodaj warzywa lub owoce, w różnej formie, może być to np. mus z dyni, tarta marchewka, Różdżka Smaku Szpinak lub Burak. Poza tym warto pamiętać o dodatkowej porcji owoców i/lub warzyw podanych do placków w posiłku. Placki można polać owocowym musem, podać je z jogurtem naturalnym wymieszanym z Różdżką Smaku Jagoda albo podać je w towarzystwie ugotowanego brokuła.  
  3. Korzystaj z ekspandowanych zbóż, np. amarantus, będzie dodatkowym źródłem m.in. wapnia i magnezu. Można je dodać do ciasta na placki lub posypać nimi gotowe placki. 
  4. Dodawaj dobre źródło tłuszczu. Placki możesz podać z odrobiną dobrego oleju roślinnego, masła orzechowego, pastą sezamową albo posypać je świeżo mielonymi na pył: siemieniem lnianym, orzechami lub pestkami np. dyni.  
  5. Źródło białka. Do ciasta na placki można dodać naprawdę różne składniki, np. nasiona roślin strączkowych (świetnie sprawdzi się czerwona soczewica), kawałki ryby, chudego mięsa albo twarożek. Z wszystkimi tymi składnikami można również podać placuszki. Można je również posmarować hummusem.  

Poza tym ważny jest sposób przygotowania placków. Placki to potrawa smażona, z tego względu powinna pojawiać się w naszych jadłospisach od czasu do czasu. Jednak jeśli mamy dobrą patelnię i dobrze przećwiczoną technikę smażenia placków, możemy je smażyć na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu, co sprzyja większej zdrowotności posiłku. Niektóre placki można też po prostu upiec.  

Na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując placki dla dziecka? 

Jeśli chodzi o smażenie placków, naleśników, które zawierają w cieście jajko, konieczne jest dokładne przypilnowanie, by jajko w pełni się ścięło. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę, by placki za szybko się nie przypiekały na zewnątrz, a nie pozostawały surowe w środku! Polecamy również sprawdzić przepisy na placki bez jajek - to możliwe, pomysły na nie znajdziecie w Ebooku, do którego przepisy opracowała Mama Alergika Gotuje. Przypominamy również nasz artykuł, w którym podpowiadamy, jak można zastępować jajko w przepisach. Znajdziesz go TU.  

I teraz najważniejsze, nasze przepisy na placki poniżej.  

Truskawkowe placki z jabłkiem w środku

Składniki:

  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki Bio Kaszki Owsianej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki Bio Łyżki Smaku Truskawka
  • większa kropla oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj rózgą. Odstaw na 20 minut, aby ciasto napęczniało. Przed smażeniem sprawdź konsystencję - powinna być to konsystencja gęstej śmietany.  

Jabłko pokrój, Smaż naleśniki, a pokrojone jabłka połóż na smażących się plackach. Następnie przełóż placki na drugą stronę. Smaż na małym ogniu. 

Puchate placki bananowe (na aquafabie, bez jajek)

Składniki:

Przygotowanie: 

Połącz napój owsiany z kaszką i zostaw na kilka minut do napęcznienia. Ubij ok. 35-40 ml aquafaby i delikatnie wmieszaj. Usmaż na suchej patelni.
Do placków możesz dodać ulubione dodatki warzywne, owocowe lub owocowo-warzywne. Świetnie sprawdzi się tutaj rozgnieciony banan i wtedy powstaną placki bananowe. :) 
 

Placki cukiniowe ze szpinakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i pozostaw ok. 15 minut do napęcznienia. Smaż na wolnym ogniu.
 

Placki buraczane z łososiem  

Składniki:

Przygotowanie:

Wymieszaj BIO Kaszkę Owsianą i Różdżkę Smaku burak z wodą, następnie wbij jajko i dodaj oliwę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Przygotuj łososia na parze. Porozrywaj go na małe cząstki jednocześnie sprawdzając czy nie mają ości i dodaj do przygotowanego wcześniej ciasta.

Tak przygotowane placuszki usmaż na patelni bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.

Podaj z domowym guacamole i świeżymi warzywami.

 

Placki dyniowe z cebulą

Składniki:

  • całe opakowanie Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
  • 100 g surowej dyni
  • 30 g oleju 
  • 110 ml napoju owsianego 
  • 2 jajka 
  • opcjonalnie - pół cebuli do placków 
     

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki wraz z żółtkami wymieszaj w blenderze. Następnie do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Placuszki smaż na wolnym ogniu. 

Tak przygotowane ciasto na placki możesz także usmażyć w gofrownicy. Smacznego!
 

 

Pomysły na placuszki z kaszki - podsumowanie

Pokazałyśmy Wam, jak można do placków dodać przeróżne kolorowe składniki i urozmaicić jadłospis. Jednak jak ustaliłyśmy na samym początku, przepisów na placki może być nieskończenie wiele. Chętnie poznamy Wasze ulubione przepisy na placki z produktami Helpa. Zapraszamy na naszą fb grupę Odczaruj kaszki- Gotuj z Helpą”, gdzie inspirujemy się i pokazujemy nasze kuchenne wynalazki. 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium