Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Chmura tagów
5 pomysłów na gofry 0
5 pomysłów na gofry

5 pomysłów na zdrowe gofry warzywne

Gofry kojarzą nam się zazwyczaj z plażą, wakacjami, słodką polewą i kolorową posypką. Jedzą je ludzie w wielu zakątkach świata i mają na nie naprawdę wiele sposobów. Coraz częściej można spotkać się z przepisami na gofry, które mogą być wartościową podstawą dania. My również przygotowałyśmy dla Was 5 pomysłów na zdrowe gofry, które dodatkowo mogą pomóc dziecku zakolegować się z warzywami!  

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?  

Na ten temat można byłoby napisać dużo i na pewno do tego tematu będziemy wracać. Przede wszystkim warzywa trzeba podawać. Cierpliwie, wielokrotnie, na różne sposoby, w różnych daniach (również w tych akceptowalnych i lubianych). Takim daniem mogą być również gofry! Możecie przygotować je wspólnie - zaprezentować dziecku składniki, wspólnie wszystko pomieszać, a później pokazać, jak z tych składników powstają pyszne gofry. Wspólne gotowanie to tez świetny moment by dotknąć produktów, obejrzeć je, powąchać. Spotkać się z jedzeniem w innej sytuacji niż podczas posiłku.  

Czy warto “przemycać” warzywa?  

Naszym zdaniem nie. Oczywiście można do gofrów włożyć bardzo różne składniki, podać je i cieszyć się, że dziecko nieświadomie zjadło cukinię czy marchewkę, jednak to działanie przynosi krótkotrwałe rezultaty. Dziecko nadal nie pozna wtedy warzyw, nie stwierdzi, że są jadalne i że można je lubić i to bardzo! A wydaje się, że w szczególności o to powinno chodzić w budowaniu prawidłowych relacji dzieci z jedzeniem.  

Co jeszcze mogę zrobić?  

Opowiedz dziecku, że gofry pokolorowane zostały super warzywami, które mają moc malowania. Burak pięknie koloruje nasze dania na różowo, dynia na żółto, a szpinak na zielono. Możecie wspólnie przygotować kanapki na gofrach zamiast na pieczywie. Polecamy zrobić szwedzkie talerze z dodatkami, jeden ze słodkimi: pokrojonymi owocami, jogurtem naturalnym, twarożkiem, masłem orzechowym czy domowym dżemem bez dodatku cukru, drugi z wytrawnymi: ugotowanym jajkiem, pastą warzywną, pokrojonymi warzywami. Każdy z domowników może wtedy wybrać samodzielnie ulubione dodatki.  

Niezwykły składnik gofrów 

Podstawowym składnikiem gofrów jest mąka, w naszych przepisach częściowo lub w całości jest ona zastąpiona kaszkami. W ten sposób jeszcze bardziej urozmaicamy to danie i dodajemy jeszcze więcej wartościowych składników mineralnych i witamin oraz błonnika. Jest to naprawdę świetny sposób na inne podanie kaszki i wprowadzenie jej do diety całej rodziny.  

Buraczane gofry  

Składniki: 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz białek zblenduj na gładką masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Smaż w mocno nagrzanej gofrownicy.

Podaj z ulubionymi składnikami, np. dżemem.

Świetnie sprawdzi się domowy dżem z borówek. Borówki się super żelują - można szybko przy ich pomocy zrobić w garnku dżemik. Dlatego warto mieć zapas zamrożonych borówek w lodówce!  

Gofry marchewkowe z Kaszką Jaglaną

Składniki:

  • 1 szklanka BIO Kaszki Jaglanej
  • 1 długa marchewka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Włącz gofrownicę, by dobrze się rozgrzała. Marchew obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż do miski. Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do marchewki, a białko przelej do miseczki i ubij na sztywną pianę. Do miski z marchewką dodaj również olej, mleko i BIO Kaszkę Jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj.

Do tak przygotowanej masy dodaj ubitą pianę i ponownie wymieszaj łyżką. Nakładaj porcje ciasta na płytki gofrownicy, zamknij i piecz 4-5 minut lub według zaleceń producenta gofrownicy (nie otwieraj jej podczas pieczenia gofrów!).

Studź gofry na kratce, podawaj posypane warzywnymi i BIO Owocowymi Różdżkami Smaku.

Przepis pochodzi z e-booka Rozszerzanie Diety z HELPĄ Kolorowe przepisy dla najmłodszych


Gofry cukiniowe

Składniki:

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki oprócz białek na gładką masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.  

Tak przygotowane ciasto smaż w mocno nagrzanej gofrownicy.  

Gofry są niezwykle uniwersalne! Możesz podawać je z dżemem, jogurtem naturalnym, musem owocowym, Różdżkami Smaku lub świeżymi owocami.

Gofry szpinakowe

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 430 g uduszonego szpinaku z czosnkiem i śmietanka 30% (można dodać 2 garści świeżego szpinaku do ciasta)
  • 70 g oleju rzepakowego 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 50 g Bio Kaszki 4 Zbóż  
  • 1 saszetka Bio Różdżki Smaku Szpinak 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Zmiksuj blenderem (lub robotem kuchennym) po kolei wszystkie składniki: jajka w całości, olej, szpinak, mąka, kaszka, różdżka, proszek do pieczenia. 

Na rozgrzaną gofrownicę usmaż gofrownicy na dużej mocy lub zgodnie z zaleceniami producenta. 

Polecamy jeść gofry solo lub w wersji wytrawnej -  z domowym hummusem, szczypiorkiem i papryką.

Przepis Adeli Kuleszy z grupy Odczaruj Kaszki - Gotuj z HELPĄ  


 

Gofry dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
  • 1/3 szklanki oleju w kubeczku + pędzelek – do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Puree z dyni powinno być dokładnie odsączone z nadmiaru wody. Włącz gofrownicę. Nie podnoś klapy. Niech się nagrzewa:) 

Białka oddziel od żółtek i ubij w miseczce na pianę.  Do dużej miski przełóż puree z dyni, rozgniecionego banana, żółtka, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę, cynamon, proszek, ponownie zmiksuj. Dodaj pianę z białek i wymieszaj wszystko łyżką. 

Nakładaj po dwie łyżki masy na kratki gofrownicy i od razu ją zamknij. Piecz ok. 4-5 minut wg instrukcji producenta. Gotowe gofry przełóż na kratkę do ostygnięcia. Gotowe! 

Przepis inspirowany przepisem Alaantkowe, ale tak naprawdę w każdym przepisie na gofry część lub całość mąki można podmienić na kaszki. Gofry dzięki temu zyskują wartości odżywcze i są bardziej syte - przynajmniej tak obserwujemy po ilości zjadanych gofrów w naszych domach.

Gofry - podsumowanie

Gofry to danie idealnie również w trakcie “sprzątania zapasów”, można do nich dodać kawałek buraczka, jedną marchewkę i resztki kaszki. Sekretem udanych gofrów jest dobry sprzęt - gofrownica powinna mieć powyżej 1000W! Mamy nadzieję, że pokazaliśmy Wam ciekawy sposób na jeszcze więcej warzyw w diecie. I że go nie raz wykorzystacie. Więcej pomysłów na gofry i inne dania z użyciem naszych kaszek znajdziecie na naszej grupie facebook'owej Odczaruj Kaszki - Gotuj z HELPĄ. Smacznych gofrów!  

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium