Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
15,23 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 5,59 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
5 pomysłów na gofry 0
5 pomysłów na gofry

5 pomysłów na zdrowe gofry warzywne

Gofry kojarzą nam się zazwyczaj z plażą, wakacjami, słodką polewą i kolorową posypką. Jedzą je ludzie w wielu zakątkach świata i mają na nie naprawdę wiele sposobów. Coraz częściej można spotkać się z przepisami na gofry, które mogą być wartościową podstawą dania. My również przygotowałyśmy dla Was 5 pomysłów na zdrowe gofry, które dodatkowo mogą pomóc dziecku zakolegować się z warzywami!  

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?  

Na ten temat można byłoby napisać dużo i na pewno do tego tematu będziemy wracać. Przede wszystkim warzywa trzeba podawać. Cierpliwie, wielokrotnie, na różne sposoby, w różnych daniach (również w tych akceptowalnych i lubianych). Takim daniem mogą być również gofry! Możecie przygotować je wspólnie - zaprezentować dziecku składniki, wspólnie wszystko pomieszać, a później pokazać, jak z tych składników powstają pyszne gofry. Wspólne gotowanie to tez świetny moment by dotknąć produktów, obejrzeć je, powąchać. Spotkać się z jedzeniem w innej sytuacji niż podczas posiłku.  

Czy warto “przemycać” warzywa?  

Naszym zdaniem nie. Oczywiście można do gofrów włożyć bardzo różne składniki, podać je i cieszyć się, że dziecko nieświadomie zjadło cukinię czy marchewkę, jednak to działanie przynosi krótkotrwałe rezultaty. Dziecko nadal nie pozna wtedy warzyw, nie stwierdzi, że są jadalne i że można je lubić i to bardzo! A wydaje się, że w szczególności o to powinno chodzić w budowaniu prawidłowych relacji dzieci z jedzeniem.  

Co jeszcze mogę zrobić?  

Opowiedz dziecku, że gofry pokolorowane zostały super warzywami, które mają moc malowania. Burak pięknie koloruje nasze dania na różowo, dynia na żółto, a szpinak na zielono. Możecie wspólnie przygotować kanapki na gofrach zamiast na pieczywie. Polecamy zrobić szwedzkie talerze z dodatkami, jeden ze słodkimi: pokrojonymi owocami, jogurtem naturalnym, twarożkiem, masłem orzechowym czy domowym dżemem bez dodatku cukru, drugi z wytrawnymi: ugotowanym jajkiem, pastą warzywną, pokrojonymi warzywami. Każdy z domowników może wtedy wybrać samodzielnie ulubione dodatki.  

Niezwykły składnik gofrów 

Podstawowym składnikiem gofrów jest mąka, w naszych przepisach częściowo lub w całości jest ona zastąpiona kaszkami. W ten sposób jeszcze bardziej urozmaicamy to danie i dodajemy jeszcze więcej wartościowych składników mineralnych i witamin oraz błonnika. Jest to naprawdę świetny sposób na inne podanie kaszki i wprowadzenie jej do diety całej rodziny.  

Buraczane gofry  

Składniki: 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz białek zblenduj na gładką masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Smaż w mocno nagrzanej gofrownicy.

Podaj z ulubionymi składnikami, np. dżemem.

Świetnie sprawdzi się domowy dżem z borówek. Borówki się super żelują - można szybko przy ich pomocy zrobić w garnku dżemik. Dlatego warto mieć zapas zamrożonych borówek w lodówce!  

Gofry marchewkowe z Kaszką Jaglaną

Składniki:

  • 1 szklanka BIO Kaszki Jaglanej
  • 1 długa marchewka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Włącz gofrownicę, by dobrze się rozgrzała. Marchew obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż do miski. Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do marchewki, a białko przelej do miseczki i ubij na sztywną pianę. Do miski z marchewką dodaj również olej, mleko i BIO Kaszkę Jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj.

Do tak przygotowanej masy dodaj ubitą pianę i ponownie wymieszaj łyżką. Nakładaj porcje ciasta na płytki gofrownicy, zamknij i piecz 4-5 minut lub według zaleceń producenta gofrownicy (nie otwieraj jej podczas pieczenia gofrów!).

Studź gofry na kratce, podawaj posypane warzywnymi i BIO Owocowymi Różdżkami Smaku.

Przepis pochodzi z e-booka Rozszerzanie Diety z HELPĄ Kolorowe przepisy dla najmłodszych


Gofry cukiniowe

Składniki:

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki oprócz białek na gładką masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.  

Tak przygotowane ciasto smaż w mocno nagrzanej gofrownicy.  

Gofry są niezwykle uniwersalne! Możesz podawać je z dżemem, jogurtem naturalnym, musem owocowym, Różdżkami Smaku lub świeżymi owocami.

Gofry szpinakowe

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 430 g uduszonego szpinaku z czosnkiem i śmietanka 30% (można dodać 2 garści świeżego szpinaku do ciasta)
  • 70 g oleju rzepakowego 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 50 g Bio Kaszki 4 Zbóż  
  • 1 saszetka Bio Różdżki Smaku Szpinak 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Zmiksuj blenderem (lub robotem kuchennym) po kolei wszystkie składniki: jajka w całości, olej, szpinak, mąka, kaszka, różdżka, proszek do pieczenia. 

Na rozgrzaną gofrownicę usmaż gofrownicy na dużej mocy lub zgodnie z zaleceniami producenta. 

Polecamy jeść gofry solo lub w wersji wytrawnej -  z domowym hummusem, szczypiorkiem i papryką.

Przepis Adeli Kuleszy z grupy Odczaruj Kaszki - Gotuj z HELPĄ  


 

Gofry dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
  • 1/3 szklanki oleju w kubeczku + pędzelek – do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Puree z dyni powinno być dokładnie odsączone z nadmiaru wody. Włącz gofrownicę. Nie podnoś klapy. Niech się nagrzewa:) 

Białka oddziel od żółtek i ubij w miseczce na pianę.  Do dużej miski przełóż puree z dyni, rozgniecionego banana, żółtka, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę, cynamon, proszek, ponownie zmiksuj. Dodaj pianę z białek i wymieszaj wszystko łyżką. 

Nakładaj po dwie łyżki masy na kratki gofrownicy i od razu ją zamknij. Piecz ok. 4-5 minut wg instrukcji producenta. Gotowe gofry przełóż na kratkę do ostygnięcia. Gotowe! 

Przepis inspirowany przepisem Alaantkowe, ale tak naprawdę w każdym przepisie na gofry część lub całość mąki można podmienić na kaszki. Gofry dzięki temu zyskują wartości odżywcze i są bardziej syte - przynajmniej tak obserwujemy po ilości zjadanych gofrów w naszych domach.

Gofry - podsumowanie

Gofry to danie idealnie również w trakcie “sprzątania zapasów”, można do nich dodać kawałek buraczka, jedną marchewkę i resztki kaszki. Sekretem udanych gofrów jest dobry sprzęt - gofrownica powinna mieć powyżej 1000W! Mamy nadzieję, że pokazaliśmy Wam ciekawy sposób na jeszcze więcej warzyw w diecie. I że go nie raz wykorzystacie. Więcej pomysłów na gofry i inne dania z użyciem naszych kaszek znajdziecie na naszej grupie facebook'owej Odczaruj Kaszki - Gotuj z HELPĄ. Smacznych gofrów!  

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium