Bestsellery
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia
Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia
20,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Malina
Łyżka Smaku Malina
19,99 zł
szt.
Promocje
Kameleon
Kameleon
24,99 zł 19,99 zł
szt.
Skrzynia Różdżek Smaku
Skrzynia Różdżek Smaku
40,97 zł 19,99 zł
szt.

Bio Kaszka 5 Zbóż

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 11,99 zł 11.99
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Bio Kaszka 5 Zbóż Czary Mamy

Kaszka dla prawdziwych łasuchów. Daje olbrzymi zastrzyk energii oraz substancji odżywczych z pięciu polskich zbóż.


 

Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki naszym staraniom otrzymaliśmy produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.

Nasze kaszki polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.


 

Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.


 

Orkisz

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.

Owies

Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego –-glukanu, regulującego pracę jelit.

Jęczmień

Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Jest najpopularniejszą kaszą wykorzystywaną w polskich domach. Jęczmień zawiera spore ilości witamin B1, B2, B6, C oraz kwasu foliowego. Jego ziarna zawierają stosunkowo niewiele glutenu w porównaniu z pszenicą i żytem, co jest dobrą wiadomością dla osób eliminujących to białko w diecie. Podobnie jak owies zawiera znaczące ilości β-glukanu, błonnika rozpuszczalnego poprawiającego pracę jelit.

Gryka

Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Żyto

Żyto zwyczajne pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawiane jest głównie w Europie: północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji. Żyto to najbardziej odporne zboże – można je uprawiać na wszystkich rodzajach gleb, a jej jakość nie wpływa znacząco na plony. Zawiera gluten, jednak mniej niż pszenica.


 

Bio Kaszka 5 Zbóż Czary Mamy

Skład: pełnoziarnista kaszka manna orkiszowa ekologiczna (20%), kaszka owsiana ekologiczna (20%), kaszka gryczana ekologiczna (20%), kaszka jęczmienna ekologiczna (20%), kaszka żytnia ekologiczna (20%).

Waga: 200g

Wartość odżywcza na 100g suchego produktu:

Wartość energetyczna 1550kJ/367kcal
Tłuszcz 4g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1g
Węglowodany 67g
w tym cukry 2g
Błonnik 10g
Białko 13g
Sól 0g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Zobacz jak przygotować Kaszkę Czary Mamy z Owocami

 

Sposób przygotowania Kaszki Czary Mamy
 
1. Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka.
 
2. Wsyp powoli dwie łyżki Kaszki Czary Mamy.
 
3. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty.
 
4. Aby wyczarować owocową Kaszkę Czary Mamy dodaj Różdżkę lub Łyżkę Smaku Czary Mamy do gotowej kaszki.

Dane produktu

Najlepiej spożyć przed końcem 02.2020
Skład pełnoziarnista kaszka manna orkiszowa ekologiczna (20%), kaszka owsiana ekologiczna (20%), kaszka gryczana ekologiczna (20%), kaszka jęczmienna ekologiczna (20%), kaszka żytnia ekologiczna (20%)
Alergeny gluten
Bezmleczna TAK
Cukier dodany NIE
Waga 200 g

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (2)

7 marca 2018

Bardzo smaczna mój syn ją uwielbia i je codziennie Polecam

28 maja 2019

Kaszka wszystko w jednym. Bogactwo kasz bardziej intensywnych złagodzone smakiem kaszki manny i owsianej idealnie pasuje na zdrowe śniadanie (i kolację).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl