Blog
Bestsellery
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł 8,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
12,99 zł 8,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka  z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy
12,99 zł
szt.
Skrzynia Małego Podróżnika
Skrzynia Małego Podróżnika
34,99 zł
szt.
Chmura tagów
Pieczone Pączki Z Lukrem Owocowym 2
Pieczone Pączki Z Lukrem Owocowym

Przepis inspirowany z bloga Kwestia Smaku. Na blogu znajduje się przepis z video! Zachęcamy do wprowadzenia Helpowych zmian i pieczenia!

SKŁADNIKI

16 SZTUK
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 300 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) (dwie szklanki)
  • 75 g Bio Kaszki Owsianej (pół szklanki)
  • 24 g cukru (2 łyżki)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

nadzienie:

  • marmolada
  • jajko do posmarowania
  • papilotki papierowe

PRZYGOTOWANIE

  • Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Zrobić rozczyn - ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami (lub drożdże instant) oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut, przykryć ściereczką.
  • W dużej misce przesiać mąkę, dodać kaszkę owsianą, cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
  • Wyrabiać przez kolejne 10 minut po kawałeczku dodając miękkie masło. Ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie kleić się do ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
  • Szklanką wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
  • Gotowe ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut.

 

LUKIER OWOCOWY

  • Do cukru pudru dodawaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj aby powstała gęsta masa (w proporcjach 5-6 łyżek wody na 200g cukru).
  • Dodaj Różdżkę Smaku lub łyżeczkę Łyżki Smaku (im więcej, tym intensywniejszy kolor).
  • Zamieszaj aż do uzyskania jednolitego koloru.
  • UWAGA! Biały lukier uzyskujemy z Bio Pudru Jabłkowego.
  • Lukrowane pączki można posypać dowolną Różdżką bądź Łyżką Smaku

 

 

Komentarze do wpisu (2)

19 lutego 2020

Czy mozna czyms zastapic ta kaszke owsiana bo nie mam i nie zdążę kupić

19 lutego 2020

Kaszkę Owsianą można zastąpić mąką :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl