Blog
Bestsellery
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus
6,99 zł
szt.
Bio eksPandy Komosa
Bio eksPandy Komosa
7,99 zł
szt.
Bio eksPandy Proso
Bio eksPandy Proso
5,99 zł
szt.
Bio eksPandy Gryka
Bio eksPandy Gryka
4,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Chmura tagów
Pieczone Pączki Z Lukrem Owocowym 2
Pieczone Pączki Z Lukrem Owocowym

Przepis inspirowany z bloga Kwestia Smaku. Na blogu znajduje się przepis z video! Zachęcamy do wprowadzenia Helpowych zmian i pieczenia!

SKŁADNIKI

16 SZTUK
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 300 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) (dwie szklanki)
  • 75 g Bio Kaszki Owsianej (pół szklanki)
  • 24 g cukru (2 łyżki)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

nadzienie:

  • marmolada
  • jajko do posmarowania
  • papilotki papierowe

PRZYGOTOWANIE

  • Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Zrobić rozczyn - ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami (lub drożdże instant) oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut, przykryć ściereczką.
  • W dużej misce przesiać mąkę, dodać kaszkę owsianą, cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
  • Wyrabiać przez kolejne 10 minut po kawałeczku dodając miękkie masło. Ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie kleić się do ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
  • Szklanką wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
  • Gotowe ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut.

 

LUKIER OWOCOWY

  • Do cukru pudru dodawaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj aby powstała gęsta masa (w proporcjach 5-6 łyżek wody na 200g cukru).
  • Dodaj Różdżkę Smaku lub łyżeczkę Łyżki Smaku (im więcej, tym intensywniejszy kolor).
  • Zamieszaj aż do uzyskania jednolitego koloru.
  • UWAGA! Biały lukier uzyskujemy z Bio Pudru Jabłkowego.
  • Lukrowane pączki można posypać dowolną Różdżką bądź Łyżką Smaku

 

 

Komentarze do wpisu (2)

19 lutego 2020

Czy mozna czyms zastapic ta kaszke owsiana bo nie mam i nie zdążę kupić

19 lutego 2020

Kaszkę Owsianą można zastąpić mąką :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl