Blog
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Skrzynia Małego Podróżnika
Skrzynia Małego Podróżnika
34,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa
Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka  z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy
12,99 zł
szt.
Chmura tagów
Buraczkowe pierogi z mięsem 0
Buraczkowe pierogi z mięsem

SKŁADNIKI NA CIASTO (na około 40 pierogów):

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 0,3 kg mięsa wołowego (pręga) z rosołu
  • 0,3 kg udźca indyczego z rosołu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 nieduża cebula
  • pieprz, sól, majeranek

 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • woda
  • sól himalajska
  • 2-3 łyżki masła
  • Natka pietruszki

  

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym smażymy drobno posiekaną cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy zmielone mięso wraz z bulionem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze kilka chwil do uzyskania zwartej masy.
  2. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy olej i po chwili zdejmujemy z ognia. Lekko ciepły płyn łączmy z mąką, roztrzepanym jajkiem, solą i różdżkami smaku. Zagniatamy ciasto (przez około 8 minut) aż będzie gładkie i sprężyste. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut (w temperaturze pokojowej).
  3. Ciasto wałkujemy na cienkie placki około 2-3 mm grubości (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Następnie wycinamy z niego kółka, które lekko rozciągamy w ręku, a na środek wykładamy po 1 czubatej łyżeczce farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na suchej ściereczce.
  4. W szerokim, dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzącej wody wkładamy kilkanaście pierogów, po chwili zmniejszamy ogień, czekamy aż pierogi wypłyną i gotujemy je przez jeszcze około 2-3 minuty (w zależności od grubości ciasta). Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową, układamy na talerz, polewamy odrobiną roztopionego masła i dekorujemy listkami pietruszki.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl