Blog
Bestsellery
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus
6,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio eksPandy Komosa
Bio eksPandy Komosa
7,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio eksPandy Proso
Bio eksPandy Proso
5,99 zł
szt.
Bio eksPandy Gryka
Bio eksPandy Gryka
4,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Chmura tagów
Bułeczki Samopszowe Z Serem 0
Bułeczki Samopszowe Z Serem

Ciepłe bułeczki z kolorowym pysznym serkiem na niedzielne II śniadanie? Tak, poproszę!

 

Ania - Bułki z serem to poniekąd smak mojego dzieciństwa. Przyznam się, że zdarzało mi się szukać tego smaku w dorosłym życiu, a że nie znalazłam – nauczyłam się piec je sama. Nasze bułeczki są dodatkowo smakowe – malinowe, śliwkowe i jagodowe. Wystarczy dodać czarodziejski owocowy pył do gotowej masy serowej! I jeszcze jedno – bułeczki, jak na ostatki przystało są słodkie. Ilość i rodzaj słodziwa dostosuj pod domowników. Bułeczki świetnie nadają się do zabrania na II śniadanie czy podwieczorek do szkoły i pracy. Smacznego!

 

Zaczyn drożdżowy:
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki letniego mleka
  • 6 łyżki mąki z samopszy

Ciasto:

  • ½ szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki z samopszy
  • 80g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

Wykonanie:

 

Do małej miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem – nie gorącym! Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać, by nie pozostawić grudek. Następnie zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

 

Po tym czasie w większej misce połączyć mąkę, cukier, sól i jajko z pozostałym mlekiem oraz zaczynem. Dodać miękkie masło i dobrze wyrobić.

 

Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować walec, z którego odcinając, formować płaskie bułeczki z miejscem na ser. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

 

W tym czasie przygotować blachę z papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 200 °C.

 

Następnie przygotować masę serową. W większej misce połączyć twaróg z jajkiem i cukrem. W zależności od użytego twarogu można dodać śmietanę lub nie. Jeżeli używamy tłustego twarogu, śmietankowego lub gotowego w wiaderku – nie będzie ona potrzebna. Połączyć masę serową z Różdżkami Smaku. W zależności od użytych smaków, podzielić masę serową na mniejsze porcje, aby zachować smak konkretnego owocu.

 

Na wyrośnięte uformowane bułeczki wykładać w zagłębienie masę serową.

 

Piec 20min, w temp 200 °C.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl