Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,18 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

3,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

15,23 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

3,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

12,94 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,04 zł

szt.
Bio Kaszka z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy

13,70 zł

Cena regularna: 17,13 zł

Najniższa cena: 17,13 zł
szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Bułeczki samopszowe z serem 2

Przepis na bułeczki drożdżowe z serem owocowym 

Ciepłe bułeczki z kolorowym pysznym serkiem na niedzielne II śniadanie? Tak, poproszę!

Ania - Bułki z serem to poniekąd smak mojego dzieciństwa. Przyznam się, że zdarzało mi się szukać tego smaku w dorosłym życiu, a że nie znalazłam – nauczyłam się piec je sama. Nasze bułeczki są dodatkowo smakowe – malinowe, śliwkowe i jagodowe. Wystarczy dodać czarodziejski owocowy pył do gotowej masy serowej! I jeszcze jedno – bułeczki, jak na ostatki przystało są słodkie. Ilość i rodzaj słodziwa dostosuj pod domowników. Bułeczki świetnie nadają się do zabrania na II śniadanie czy podwieczorek do szkoły i pracy. Smacznego!

 

Zaczyn drożdżowy:

Ciasto:

  • ½ szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki Bio Kaszki z Samopszy
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

Wykonanie:

 

Do małej miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem – nie gorącym! Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać, by nie pozostawić grudek. Następnie zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

 

Po tym czasie w większej misce połączyć mąkę, cukier, sól i jajko z pozostałym mlekiem oraz zaczynem. Dodać miękkie masło i dobrze wyrobić.

 

Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować walec, z którego odcinając, formować płaskie bułeczki z miejscem na ser. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

 

W tym czasie przygotować blachę z papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 200 °C.

 

Następnie przygotować masę serową. W większej misce połączyć twaróg z jajkiem i cukrem. W zależności od użytego twarogu można dodać śmietanę lub nie. Jeżeli używamy tłustego twarogu, śmietankowego lub gotowego w wiaderku – nie będzie ona potrzebna. Połączyć masę serową z Różdżkami Smaku. W zależności od użytych smaków, podzielić masę serową na mniejsze porcje, aby zachować smak konkretnego owocu.

 

Na wyrośnięte uformowane bułeczki wykładać w zagłębienie masę serową.

 

Piec 20 minut, w temp 200 °C.

Komentarze do wpisu (2)

27 maja 2021

A jaka mąka można zastąpić bo nie mam takiej

27 listopada 2023

zamiast kaszki można użyć mąki :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium