
Ciasteczka marchewkowe to pożywna i zdrowa przekąska. Są miękkie i aromatyczne – idealne na długie jesienne wieczory.
Składniki:
- 100g masła lub 100ml oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szklanka mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka marchewki startej na drobnych oczkach lub rozdrobnionej w malakserze
- (opcjonalnie) cynamon, żurawina, orzechy, wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Marchewkę pokrojoną na talarki umieść razem z miękkim masłem (lub olejem), cukrem i jajkiem w misce malaksera. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce i dodaj do nich masę z malaksera. Zagnieć ciasto, dodaj mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt klejące (choć nie ma być twarde).
- Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nadając im kształt ciastek.
- Piecz 20-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.