Blog
Bestsellery
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa
Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa
12,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia
Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia
20,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Malina
Łyżka Smaku Malina
19,99 zł
szt.
Chmura tagów
Kolorowy Pasztet z Soczewicy 0
Kolorowy Pasztet z Soczewicy

Przepis inspirowany: Pasztet soczewicowy ze śliwką z blogu Jadłonomia.  Dla uzyskania efektu kolorystycznego wprowadzono modyfikację przepisu oryginalnego. 

 

SKŁADNIKI:

|blacha o wymiarach 20x11 cm|

  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy  / około 200 g suchej soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 50-70 ml oleju
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • 2 Różdżki Smaku Szpinak
  • 2 Różdżki Smaku Burak
  • 2 Różdżki Smaku Dynia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzać olej i dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździki oraz jałowiec. Smażyć na niedużym ogniu ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć przeprawy i dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Masę podzielić na 3 miski - do każdej z nich dodać po dwie warzywne Różdżki Smaku - szpinak, burak i dynię. Wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.
  4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę do 2/3 wysokości formy.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić w formie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl