Blog
Bestsellery
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia
Łyżka Smaku Dynia, Brzoskwinia
20,99 zł
szt.
Łyżka Smaku Malina
Łyżka Smaku Malina
19,99 zł
szt.
Chmura tagów
Wakacje Misia Krzysia 0
Wakacje Misia Krzysia

Bio Kaszka 5 Zbóż to kaszka dla prawdziwych łasuchów. Daje olbrzymi zastrzyk energii oraz substancji odżywczych z pięciu polskich zbóż.

Orkisz

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.

Owies

Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego –-glukanu, regulującego pracę jelit.

Jęczmień

Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Jest najpopularniejszą kaszą wykorzystywaną w polskich domach. Jęczmień zawiera spore ilości witamin B1, B2, B6, C oraz kwasu foliowego. Jego ziarna zawierają stosunkowo niewiele glutenu w porównaniu z pszenicą i żytem, co jest dobrą wiadomością dla osób eliminujących to białko w diecie. Podobnie jak owies zawiera znaczące ilości β-glukanu, błonnika rozpuszczalnego poprawiającego pracę jelit.

Gryka

Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Żyto

Żyto zwyczajne pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawiane jest głównie w Europie: północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji. Żyto to najbardziej odporne zboże – można je uprawiać na wszystkich rodzajach gleb, a jej jakość nie wpływa znacząco na plony. Zawiera gluten, jednak mniej niż pszenica.

Miś spędził z nami cudowny tydzień w Beskidzie Niskim. Zatrzymaliśmy się w zaprzyjaźnionej Starej Farmie, gdzie Magda serwuje nasze Kaszki na śniadania. Krzyś poznał smak mleka prosto od kozy, przeszedł z nami najbardziej błotne szlaki i zebrał siły na cały rok ciężkiej pracy!

KUP TERAZ

 

   

Pełna galeria TUTAJ

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl