Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

13,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami

16,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Babeczki z czarną porzeczką 0
Przepis na babeczki z czarną porzeczką

Zdrowe babeczki (muffinki) z czarną porzeczką

SKŁADNIKI NA CIASTO na babeczki z czarną porzeczką:

  • 230 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + 1 białko (do wykończenia)
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE do babeczki z czarną porzeczką:

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

 

PRZYGOTOWANIE babeczki z czarną porzeczką:

  1. Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego ,ale nie gorącego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż drożdże się spienią. Składniki do zaczynu odejmujemy od składników na ciasto.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, ksylitol, żółtko, jajko, ciepłe mleko oraz spieniony zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5-2h.
  3. Przygotowujemy nadzienie. W szerokiej misce mieszamy widelcem wszystkie składniki nadzienia, aż do uzyskania jednokolorowej masy.
  4. Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy mąkę, ksylitol, posiekane masło i Różdżki Smaku. Całość rozcieramy palcami aż powstaną okruszki/kuleczki pożądanej wielkości. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt placuszka, na środek nakładamy kopiastą łyżeczkę nadzienia i zawijamy tworząc bułeczkę. Wkładamy do papilotek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół).

Babeczki z czarną porzeczką

Babeczki z czarną porzeczką liofilizowaną

Babeczki z czarną porzeczką w proszku

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium