HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Piernikowa 200 g
Bio Kaszka Piernikowa 200 g

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

19,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

4,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g
Batonik Kakao 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

10,19 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka 20 g
Batonik Czarna Porzeczka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

10,79 zł

Cena regularna: 17,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą 200 g
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą 200 g

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,99 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Mięso dla niemowlaka - jakie i od kiedy podawać? 0
Mięso dla niemowlaka - jakie i od kiedy podawać?

Mięso dla niemowlaka - jakie i od kiedy podawać?

Podane w zupie, z dodatkami, w formie kotlecików, pulpecików, domowej wędliny lub pokrojone w paseczki... sposobów na zaserwowanie i podanie mięsa jest naprawdę wiele. Ale czy podczas rozszerzania diety od początku mięso jest odpowiednim produktem dla malucha ? Jak i kiedy wprowadzać mięso do diety niemowlaka w trakcie rozszerzania diety? Jakie rodzaje mięsa podawać dziecku i w jakiej formie? Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Najlepsze źródła białka w diecie niemowlaka i dziecka

Białko jest składnikiem budulcowym naszego organizmu. Jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju oraz wzrostu. Dobrym źródłem białka w naszej diecie są: mięso, ryby, jajka, nabiał oraz rośliny strączkowe. Warto dbać o różnorodność diety dziecka i sięgać po różne źródła białka, nie zapominając przy tym o produktach roślinnych, takich jak np. soczewica i ciecierzyca. W sklepie HELPA też znajdziesz produkt zawierający roślinne źródło białka - Bio Kaszka z Ciecierzycą. To nasz pomysł na to, by dziecko mogło zapoznać się z nasionami roślin strączkowych.

Kiedy wprowadzić mięso do diety dziecka?

Mięso można podać dziecku już na początku rozszerzania diety. W tym czasie zapasy żelaza zgromadzone w organizmie dziecka w trakcie ciąży zaczynają się wyczerpywać, a zapotrzebowanie na ten składnik znacznie wzrasta. Jest to okres, w którym zapotrzebowanie na żelazo w organizmie niemowlaka może być nawet wyższe niż u osoby dorosłej. Dlatego w okresie rozszerzania diety ważne jest, żeby komponować posiłki dla dziecka ze szczególnym uwzględnieniem produktów zawierających żelazo. Mięso oprócz pełnowartościowego białka, jest także dobrym źródłem żelaza. Możemy zaliczyć je zatem do wartościowych produktów w diecie dziecka i włączyć określone jego rodzaje jako pokarmy uzupełniające na etapie rozszerzania diety.

Wszystkie nowe produkty w diecie malucha należy podawać stopniowo, obserwując reakcję dziecka. I w tym momencie przypominamy - zadaniem rodzica jest podanie dziecku mięsa (jak i innych produktów) tak, aby mogło je zjeść w sposób bezpieczny, natomiast to maluch decyduje czy i ile go zje.

Makaron z mięsnym sosem

Jakie mięso dla niemowlaka wybrać?

Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią, że nie ma naukowych dowodów, które wskazywałyby kolejność proponowania poszczególnych gatunków mięs. Najczęściej pierwszy proponowany jest drób (mięso kurczaka, indyka), ale równie dobrze możesz podawać chude kawałki wołowiny czy wieprzowiny. Przy wyborze danego gatunku mięsa, warto kierować się preferencjami rodziny. Naszym celem jest włączenie dziecka do rodzinnych posiłków. Jeśli nie przepadasz za mięsem z indyka, nie ma potrzeby kupowania go na siłę.

Zawsze wybieraj mięso ze sprawdzonego i zaufanego źródła, świeże i dobrej jakości. Jeśli ważne jest dla Ciebie dbanie o środowisko, możesz kupować mięso certyfikowane, które pochodzi z odpowiedzialnych i zrównoważonych źródeł. Certyfikat żywności ekologicznej gwarantuje, że produkcja mięsa spełnia określone normy dotyczące dobrostanu zwierząt, ochrony środowiska oraz odpowiedzialnego gospodarowania zasobami naturalnymi.

Przed zakupem mięsa zawsze sprawdzaj etykietę, czy jest na niej podana data ważności. Dobrze jest również zawsze ocenić wygląd produktu.

Jak przygotować mięso dla niemowląt i małych dzieci?

Rozpoczynając rozszerzanie diety, mięso można przygotowywać na różne sposoby - gotując na wodzie lub parze, dusząc czy piekąc. Różnorodność i urozmaicenie diety są kluczowe, dlatego warto wprowadzać różne rodzaje mięs i przygotowywać je na wiele sposobów. Możesz zaproponować dziecku zupę z dodatkiem rozdrobionego, gotowanego mięsa, pulpeciki w delikatnym sosie, pieczone kotleciki czy kawałki mięsa w bezpiecznej formie do samodzielnego jedzenia.

Przygotowując niemowlakowi mięso i inne potrawy należy pamiętać, by nie dodawać soli, która jest niewskazana w diecie dziecka do ukończenia pierwszego roku życia, a najlepiej jeszcze dłużej. Jeśli gotujesz np. zupkę jarzynową czy sos z mięsem, odłóż porcję dla malucha przed dosoleniem. Zamiast soli możesz wykorzystać różne przyprawy np. bazylię, tymianek, słodką paprykę czy rozmaryn. Z tego powodu należy szczególną uwagę zwrócić również na podawanie gotowych produktów mięsnych (np. szynka ma zazwyczaj w swoim składzie spore ilości soli). Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci z 2021 roku nie zaleca się podawania niemowlęciem i dzieciom do 3 roku życia przetworów mięsnych (np. parówek, kiełbasek) i podrobów.

Formy podania mięsa niemowlakowi

W jakiej ilości podawać mięso dla niemowlaka?

Jak w przypadku nowych produktów, najlepiej zacząć od niewielkiej ilości, np. kilka odpowiedniej wielkości kawałków do posiłków. Zalecenia nie wskazują dokładnej porcji mięsa, którą trzeba podać dziecku. Zgodnie z podziałem odpowiedzialności - rodzic odpowiada za przygotowanie bezpiecznego posiłku w odpowiedniej formie, a dziecko decyduje czy zje i ile zje.

Jakich rodzajów mięs lepiej unikać w diecie dziecka?

Absolutnie nie podajemy dziecku surowego mięsa! Niesie to za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego.

W diecie malucha należy unikać mięsa przetworzonego, jak wędliny, parówki, kiełbaski. Bardzo często takie produkty zawierają dużą ilość soli oraz dodatków do żywności, m.in. azotyny sodu. Dlatego niezwykle ważne jest czytanie składów i wybieranie tych produktów, które zawierają wysoką zawartość mięsa oraz pozbawione są zbędnych dodatków i soli.

Świetną alternatywą mogą być wędliny przygotowywane samodzielnie w domu, np. pieczona pierś z kurczaka czy schab, które będą pozbawione konserwantów i można je przyprawić w sposób odpowiedni dla małego dziecka. Takie domowe przetwory mięsne mogą śmiało urozmaicić jadłospis dziecka.

Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia, ponieważ nie masz pewności czy takie mięso zostało przebadane przez inspektora weterynaryjnego przed dopuszczeniem do sprzedaży.

Mięso w diecie niemowlaka - podsumowanie

Mięso to nie tylko źródło cennych składników, ale też okazja, by rozbudzić w dziecku pasję do odkrywania nowych smaków. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami można wprowadzać je do jadłospisu już na początku rozszerzania diety, w bezpieczny i odpowiednio przygotowany sposób. Może stać się bazą lub dodatkiem do wielu zup i innych potraw. Warto więc uwzględnić mięso w jadłospisie malucha – serwując je od czasu do czasu, wspieramy różnorodność jego diety i dostarczamy wartości odżywczych potrzebnych do zdrowego rozwoju.

Bibliografia:

  1. Szajewska H. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy medyczne/pediatria, 2021, T.18

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium